logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa laptopy: jeden osiąga 400 Mb/s, drugi tylko 43 Mb/s na kablu

balbinosss 11 Sie 2018 21:46 2286 23
REKLAMA
  • #1 17379401
    balbinosss
    Poziom 8  
    Witam,
    Jestem tu praktycznie nowy, lecz mam problem i chcę uzyskać pomoc....

Słuchajcie mieszkam w UK i zmieniłem internet normalny (14 Mb/s kablowy) na światłowód od tego samego dostawcy (400 Mb/s) za dodatkową opłatą. No i mam problem... tzn. Przyjechali spece zamontowali dodatkowy router podpieli i pojechali (dziewczyna była w domu) wracam z pracy sprawdzam szybkość netu na 3-4 stronach i wychodzi 40-60 Mb/s. dzwonie za kilka dni do dostawcy internetu i opowiadam ta całą historie no i powiedzieli tak, że oni obiecują 400 Mb/s tylko na kablu sieciowym a nie przez wifi no ok rozumiem, lecz mu gadam, że laptop jest podpięty pod kabel, wyłączone wifi, nikt więcej nie używa netu, dwa razy wyłączałem router i takie tam. Zażądałem wizyty inżyniera bo inaczej rezygnuje z kontraktu z winny dostawcy. Przyjechał inżynier z swoim laptopem i jaja u niego wychodzi 400 Mb/s u mnie na tym samym kablu 43 Mb/s. Laptop kilka dni temu został sformatowany i zainstalowany nowy windows 7, żeby nie wkręcał mi inżynier, że wirusy mam... Dodatkowo sprowadzaliśmy na telefonach i tablecie szybkość internetu i wychodziło 40-50 Mb/s tylko jego laptop ogarniał taką prędkość... Inżynier główkował chyba godzinę i powiedział, że nie ogarnia tego i porozmawia z managerem, że wrócę do poprzedniej stawki za standardowy internet a prędkość będzie taka jak jest czyli 40-50 Mb/s .
    Dane techniczne:
    Laptop z windows 7, Compaq CQ58
    Router: technicolor TG589vac v2
    Dostawca netu: KCOM

Gdzie tu , może być problem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17379409
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Na ile Mbit/sek linkuje się karta ethernet z routerem ?

Uruchom komputer w tryb awaryjny + obsługa sieci, czy to coś zmienia ?

Dodano po 2 [minuty]:

W tym laptopie jest karta lan 10/100, zatem nie osiągniesz prędkości 400

E6A37EA laptop specification sheet
    https://www.laptopdirect.co.za/laptop-specification-sheet.php?laptop=79095
    10/100 Mbit Ethernet LAN
  • REKLAMA
  • #3 17379434
    balbinosss
    Poziom 8  
    O kurde... myślałem, że karta sieciowa jak ma nowe sterowniki to oganie wszystko.
    To co muszę kupić nowego laptopa czy jest np. jakiś specjalny adapter np. pod wejście usb/hdmi?
  • #4 17379537
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Napisz do wsparcie technicznego czy można coś z tym zrobić, tzn upgradować do karty gigabit.

Ciemno to widzę, karta ethernet jest zintergrowana ma płycie raczej i network chip jest wlutowany w płytę.

to jakieś sugestie co można próbować zrobić, a raczej nic nie można.
    https://superuser.com/questions/334380/best-w...-laptop-with-an-inbuilt-ethernet-card-which-s
  • REKLAMA
  • #6 17380022
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Jak Compaq CQ58 było nowy 2012 to był laptopem budżetowym, dzisiaj na allegro można go mieć za 300pln. Sprzedać toto i dołożyć do jakiejś używki z gigabit-owym portem ethernet.

Recenzja HP Compaq Presario CQ58 - Notebookcheck.pl 2017.10
    https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-Compaq-Presario-CQ58.87788.0.html
    HP CQ58 w przetestowanej konfiguracji ma wydajność wystarczającą do podstawowych zastosowań i jest cichym laptopem. Wykazał się niezłymi czasami pracy na zasilaniu akumulatorowym. Podobnie jak w większości innych tanich laptopów, matryca jest co najwyżej przeciętna. Na pewno nie można pochwalić rezygnacji z USB 3.0 i gigabitowej wersji karty sieciowej.

Pakowanie gigabit-a do tego sprzętu to jest nieporozumienie.
  • #7 17380073
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 555
    Czy to aby na pewno jest światłowód i 400 Mb/s?
    Ten router ma modem ADSL/VDSL. Maksymalne osiągi dla tego protokołu to 24/300 Mb/s.
    Jego WAN to oczywiście port RJ11, czyli klasyczna para z linii telefonicznej.
    Czyli jeśli masz optykę to musisz mieć ONT (końcówkę) i wtedy z niej wychodzisz na LAN Technicolora z pominięciem modemu.
    Nie dziwię się, że tak mogli zrobić, bo technik i menadżer to jakieś tępę strzały, że nie zidentyfikowali karty 100 Mbps.
    Zresztą to i tak zbyt mały wynik według mnie.
    Sam router ma radio 5 GHz i tryb AC, więc tu trzeba wymienić kartę, ale WLAN.
    Maksymalny link rate to 1300 MHz (3x3 przy 80 MHz).
    Zaraz popatrzę jaki masz slot w tym laptopie.
    -== EDiT==-
    Masz w nim interfejs Mini PCIe (half) z gniazdami antenowymi u.fl, więc bez dokładania anten kupujesz kartę 2x2, np. Dell DW1550 lub Intel Dual Band 7260. A jeśli chcesz w pełni wykorzystać swój router to musisz pod matrycą ułożyć trzy anteny z wtykiem MHF4 i kupić kartę 3x3, np. AzureWave AW-CB160H.
  • #8 17380414
    balbinosss
    Poziom 8  
    Masakra...
    Wiem tylko tyle, że zamontowali jeszcze jeden router, ale nazwy nie widzę bo jest przymocowany do ściany i z niego idzie kabel do tego drugiego . routera a później kabel leci do lapka. Chyba będę kupować nowego lapka czy jest ktoś pomocny, żeby wybrać mi laptopa z ebaya lub allegro bo za jakiś miesiąc i tak wracam do pl wiec mogę sobie go odebrać w PL i przywieść do UK jeśli będzie to opłacalny interes. Chodzi mi i lapka za 300funa.
  • REKLAMA
  • #9 17380524
    internick
    Poziom 36  
    To coś na ściania to na 99% ONT.
    Opisz skąd wychodzi z niego przewód (czy z LAN?).
    Opisz do jakiego portu Technicolora wchodzi przewód (też do LAN?).
    Do czego podłączał się technik? Do urządzenia na ścianie czy do Technicolora?
    Rozumiem, że Technicolor pozostał Ci po starej umowie, tak?
    Teraz dołożyli tylko urządzenie na ścianę?
  • #11 17380935
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    A te wszystkie routery jakie maja porty sieciowe WAN/LAN?
  • #12 17380950
    balbinosss
    Poziom 8  
    nie wiem....
  • #13 17381226
    internick
    Poziom 36  
    Ja wiem natomiast że światłowód nie powinien być tak załamany jak na pierwszym zdjęciu.

Technicolor posiada 1 WAN 1 Gb/s i 4 LAN 1 Gb/s.

Odepnij niebieski przewód od Technicolora i podłącz jakikolwiek laptop z kartą 1 Gb/s i puść test prędkości.

I aż mi się nie chce wierzyć, że nie masz żadnego telefonu z obsługą 5 GHz w AC.
  • #14 17383059
    balbinosss
    Poziom 8  
    Jak pierwszy technik przyjechał to zostawił mi stary router i tylko podłączył to nowe pudełko na ścianie.
    Drugi technik jak przyjechał naprawić neta wymienił mi stary router i zostawił mi go na pamiątkę (wcześniej światłowód działał na nim), lecz wymienił go na białego Technicolora .
    "Odepnij niebieski przewód od Technicolora i podłącz jakikolwiek laptop z kartą 1 Gb/s i puść test prędkości" tak robiłem z starym routerem jak jeszcze drugi technik nie przyjechał, lecz podłączałem go do mojego laptopa i nie bylo internetu wcale...
    Nie mam innego laptopa i tu jest problem...
    Mam telefon taki: http://www.mgsm.pl/pl/katalog/huawei/p8lite/Huawei-P8-Lite.html

To mój stary router:

Dwa laptopy: jeden osiąga 400 Mb/s, drugi tylko 43 Mb/s na kabluDwa laptopy: jeden osiąga 400 Mb/s, drugi tylko 43 Mb/s na kablu
  • #15 17383299
    internick
    Poziom 36  
    Nie mając odpowiedniego sprzętu ciężko jest coś więcej napisać.
    Internetu może nie być, bo, np. przez PPPoE to działa.
    Telefon nie obsługuje 5 GHz w AC.

Ten Zyxel też obsługuje 5 GHz w AC. Też ma tryb 3x3, więc wskazana taka sama karta sieciowa.
    Ponadto ma dwurdzeniowy procesor 400 MHz i 128 MB pamięci.

Jeśli technicy nie zmienili danych to możesz spróbować się zalogować na Technicolor jako admin pozostawiając puste pole hasło.
  • #16 17383956
    balbinosss
    Poziom 8  
    To trzeba poprostu kupić nowy laptop tak?
    Pomożecie wybrac cos dobrego do 1500zl?
  • #17 17384159
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Kupiłem 3 używale na algro dell-e seria business lattitude i5, matowa matryca, usb3. 1500pln.
  • #19 17385070
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Jak nie podany dokładny MODEL procesora w aukcji to będzie IMO będzie jakiś kiepska wydajność tego procesora.

https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

Dzisiaj minimum to CPU i5 nawet jak kupujesz nawet używany sprzęt a nie pentiumy.

w/g https://www.acer.com/datasheets/2017/4876/ES1-533/NX.GFVEK.009.html tam siedzi N4200 1.1GHz, passmark indeks 2000. Ja zdecydowanie bym sobie odpuścił lap z tak niskim indeksem wydajności CPU, minimum 3500 passmark.

np tutaj jest 'fajny' model dell-a Dell-Latitude-E6440-Laptop-i5-4210M-2-6Ghz-4GB-320GB-USB3-HDMI-WebCam-Windows-10
  • #20 17386473
    balbinosss
    Poziom 8  
    Dzieki za linki. Moj nowy laptop musi byc z duzym dyskiem najlepiej 1tb, 4-8gb ramu i dobra karta graficzna plus dobra karta sieciowa.
  • #21 17386753
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    balbinosss napisał:
    ... laptop musi byc z duzym dyskiem najlepiej 1tb, 4-8gb ramu i dobra karta graficzna plus dobra karta sieciowa.

Takie wymagania i próbowałeś coś kombinować z tym starym klamotem Compaq CQ58 za 300pln ?
  • #22 17387377
    balbinosss
    Poziom 8  
    Co ty od niego chcesz on ma 8gb ram i 500gb dysku tylko karta siecowa do dupy.
  • #23 17387452
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    No i ten CPU z lat 60-tych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu po przejściu na światłowód 400 Mb/s, gdzie jego laptop osiąga jedynie 43 Mb/s na kablu, mimo że jest podłączony bezpośrednio do routera. Po interwencji technika, który uzyskał pełną prędkość na swoim laptopie, użytkownik dowiaduje się, że jego karta sieciowa obsługuje jedynie 10/100 Mb/s, co ogranicza prędkość. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące zakupu nowego laptopa z kartą gigabitową lub użycia adaptera USB do Ethernetu. Użytkownik rozważa zakup nowego laptopa w przedziale cenowym do 300 funtów, a także prosi o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA