logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewodowa karta sieciowa USB a prędkość internetu

pszczyna 08 Paź 2023 15:54 501 6
REKLAMA
  • #1 20763012
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Odkopię temat.
    Mam podobny problem, internet 300Mb/s poprzez gniazdo USB plus tp-link ue300 był poprawny lecz po zmianie umowy na prędkość 600Mb/s + tp-link ue306 maksymalne osiągalne prędkości osiągają 300-350Mb/s.
    Wszystko od światłowodu poprzez urządzenia, kable, tp-link ue306 wielokrotnie przetestowane i na stacjonarnym raz ACER NITRO 5 ANS 15-42 prędkości są poprawne.
    Dodam iż mam 4 laptopy Lenovo G780 różniące się procesorami (i3 oraz i5) najmocniejszy Intel I5-3210M 2.5G L1 3M 2cPGA Processor Ilość rdzeni: 2 Ilość wątków: 4.
    Świeże systemy Win 10 pro 64bit, 16Gb ram, dyski SSD
    Problem upatruję w procesorze gdyż podczas testów dobija 400Mb/s zaś procesor osiąga 100% , wówczas transfer radykalnie spada.

Pytanie do autora, jaki to model procesora i7 oraz do znawców tematu, czy ewentualna zmiana procesora I5-3210M 2-dwu rdzeniowego na i7-3612QM ewentualnie Core i7-3632QM 4-rdzeniowy poprawi transfer.

----
    Wydzielono z tematu: Przewodowa karta sieciowa USB a prędkość internetu
    przez dt1 dnia 08 Paź 2023 15:54

Moderowany przez dt1:

Informacja znajdująca się pod tematem, do którego się Kolega dopisał:
    Temat archiwalny - dyskusja nie toczyła się w nim od ponad roku. Dodaj odpowiedź tylko jeśli masz poradę do dodania.

• REKLAMA
  • #2 20763149
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Witaj.
    Niekoniecznie poprawi, jeśli wciąż będziesz obciążać jeden wątek przy transferze. Speedtest jest robiony na jednym wątku. Jak rozłożysz to obciążenie na dwa rdzenie to i powinieneś na aktualnym procesorze przekroczyć te 400 Mbps.

W ramach testu spróbuj:
    - zminimalizować stronę www, na której robisz speedtest zaraz po rozpoczęciu testu (wróć do niej pół minuty później) - ta strona obciąża często mocniej procesor niż sam transfer.
    - sprawdź transfer pobierając duży plik testowy. na przykład https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/119.0b6/source/firefox-119.0b6.source.tar.xz (około 500MB). Dość szybki serwer i nie marnujesz zasobów na rysowanie wykresów i innych bzdetów podczas testowania.
  • REKLAMA
  • #3 20763192
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    Karty USB mocno obciążają procesor, który musi wykonywać operacje normalnie odbywające się w NIC na PCI, czy PCI-E. Do tego przeglądarka itd i 100% na procku w chwila moment.
    Chcesz zobaczyć wyższe "cyferki" to użyj natywnej aplikacji do speedtesów. Najmniej procek obciąża ta apka od speedtest.pl.
    Natomiast co do zmiany samego procka - nie ma to najmniejszego sensu. Poza Steam i jakimiś prywatnymi serwerami nie znam żadnego publicznego, który mógłby przesyłać dane z takimi przepustowościami. Serwery Google, MS i Apple to typowo 50/50UL/DL. Na firmowych, płatnych kontach to całe 100/100Mbps u tych gigantów. PlayStation ma DL 300Mbps.
    Z tych popularnych zostaje Steam, ale ... i tak chyba nie grasz na takich staruszkach laptopach, a jak nawet to warto wydać kilkaset złotych, żeby raz w miesiącu pobrać grę pół godziny szybciej?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20763369
    pszczyna
    Poziom 33  
    Chmm no lecz założyciel tematu osiągną wysokie wyniki testu na i7 (4rdzenie) ja mam i5 (2rdzenie) i tu upatruję przyczynę ponieważ wszystko inne sprawdzone, zwłaszcza iż ACER NITRO 5 ANS 15-42 odbiera ten transfer .
    speedtest poza przeglądarką osiąga 580 Mb/s
  • REKLAMA
  • #5 20763380
    IC_Current
    Ocena: 2511
    pszczyna napisał:
    Chmm no lecz założyciel tematu osiągną wysokie wyniki testu na i7 (4rdzenie) ja mam i5 (2rdzenie) i tu upatruję przyczynę ponieważ wszystko inne sprawdzone,

No i osiągniesz wysokie wyniki, ale jak sam napisałeś TYLKO TESTU. Realnie poza serwerami testowymi i Steamem nie ma serwerów dla "szaraków" oferujących ponad 100Mbps downloadu dla jednego klienta jednocześnie. Nie ma więc realnego powodu poza "zobaczeniem cyferek na teście" inwestycja w nowy procesor.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 20764303
    KOCUREK1970
    Ocena: 5450
  • #7 20764552
    pszczyna
    Poziom 33  
    Człowieku cztery dni były przeprowadzane testy i to przez pracowników z dwóch firm dostarczających usługi internetowe którym ufam i problem leży w Lenovo G780 .
    Czekam na odpowiedz założyciela tematu jaki model miał procesora i7.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu, która po zmianie umowy na 600Mb/s nie przekracza 300-350Mb/s na laptopach Lenovo G780 z procesorami i3 i i5. Wskazuje, że na innym laptopie Acer Nitro 5 osiąga wyższe prędkości. Dyskusja koncentruje się na obciążeniu procesora podczas testów prędkości, sugerując, że zmiana procesora z i5-3210M (2 rdzenie) na i7-3612QM lub i7-3632QM (4 rdzenie) może poprawić transfer. Uczestnicy podkreślają, że karty USB obciążają procesor, a testy prędkości powinny być przeprowadzane za pomocą natywnych aplikacji, aby uzyskać dokładniejsze wyniki. Wskazują również na ograniczenia serwerów, które mogą wpływać na osiągane prędkości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA