logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hp pavilion x2 detachable - Brak reakcji po włączeniu, czarny ekran

Hpproblem 12 Sie 2018 19:18 2244 7
REKLAMA
  • #1 17381011
    Hpproblem
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z Hp pavilion x2 detachable.
    Objawy:
    *Po naciśnięciu power świeci dioda, co kilkanaście sekund ciche pyknięcie jakby pracował dysk
    *Kilka razy udało się jakimś sposobem uruchomić pojawia się wtedy okno bios update (zdjęcie załącznik)
    Co próbowałem robić :
    * Próbowałem x razy reset
    * Próbowałem x razy uruchomić BIOS
    * 2 razy odpinalem baterie

Proszę o pomoc w diagnozie problemu. Hp pavilion x2 detachable - Brak reakcji po włączeniu, czarny ekran
  • REKLAMA
  • #2 17381057
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Po odłączeniu dysku da się normalnie za każdym razem wejść do BIOS?
  • REKLAMA
  • #3 17381065
    Hpproblem
    Poziom 2  
    Niestety nie odpinalem dysku.
    BIOS się nie uruchamia wg standardowych metod
    Kilka razy dosłownie udało się wywołać to co widać na zdjęciu
    Czy odpiąć dysk?
  • REKLAMA
  • #4 17381117
    safbot1st
    Poziom 43  
    Hpproblem napisał:
    Czy odpiąć dysk?

Odepnij i zobacz czy da się wejść w BIOS za każdym razem. Dokładnie o to mi chodzi.
  • REKLAMA
  • #5 17382625
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8261
    Biorąc pod uwagę, że bez żadnego oczywistego powodu dostajemy komunikat "BIOS recovery failed" założyłbym, że wsad BIOS jest uszkodzony i komputer z tego powodu się nie uruchamia.

Spróbowałbym poszukać, jak działa mechanizm recovery, który próbuje przywrócić BIOS (najczęściej szuka na nośniku USB pliku o konkretnej nazwie zawierającej wsad BIOS i jeśli go znajdzie - próbuje nim zapisać ukłąd pamięci w komputerze).

Alternatywnie, jeśli nie uda się tego ustalić, to można programatorem zaprogramować nowy BIOS.
  • #6 17383400
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Albo Bios (Insyde) albo b.tajemnczy układ AXP288 czyli w jednym układzie ... charger + kilka Dc-Dc / stby dla zasilania cpu SoC Atom,RAM (L)

Hp pavilion x2 detachable - Brak reakcji po włączeniu, czarny ekran Hp pavilion x2 detachable - Brak reakcji po włączeniu, czarny ekran
    p.s
    Bios pod model X2 n113dx pod Link

:?: Podaj dokładny opis /numer modelu

p.s
    powiadaja ,że to platforma Quanta W03 / napis na płycie Model: W03
    >> (DA0W03MBAGO)
    lub
    Quanta D91B, .... (DAD91BMB6E0)
    lub ......Quanta YB3A DAYB3AMBAD0
    Rózne kbc.

Trzeba miec Bios donor (zgrany z takiego samego modelu) , na stronie HP jest model BIOS "inzynieryjny) bez nr.ser./MAC/...
  • #7 17383419
    Hpproblem
    Poziom 2  
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Hp ożył - pomógł recovery bios z USB. Trzeba było długo czekać ponieważ nie od razu załapał ale w końcu odpalił.
    Natomiast coś dziwnego dalej się z nim dzieje próbowałem zaktualizować Windows niestety po pobraniu i instalacji system nie wystartował. Potrzebny był restart poprzedniej wersji .
  • #8 17384220
    safbot1st
    Poziom 43  
    Hpproblem napisał:
    Natomiast coś dziwnego dalej się z nim dzieje próbowałem zaktualizować Windows niestety po pobraniu i instalacji system nie wystartował. Potrzebny był restart poprzedniej wersji .

Nie aktualizuj. Od razu zainstaluj wyższy windows jak już.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP Pavilion x2 detachable, który nie reaguje po włączeniu, wyświetlając czarny ekran. Po naciśnięciu przycisku zasilania świeci dioda, a co kilka sekund słychać ciche pyknięcie, jakby dysk pracował. Użytkownik próbował resetować urządzenie, uruchamiać BIOS oraz odłączać baterię, jednak BIOS uruchamia się sporadycznie. Użytkownicy zasugerowali odłączenie dysku twardego, co mogłoby umożliwić stały dostęp do BIOS-u. Wskazano również na możliwość uszkodzenia wsadu BIOS, co mogłoby być przyczyną problemu. Użytkownik ostatecznie zdołał przywrócić BIOS z USB, jednak po aktualizacji systemu Windows wystąpiły kolejne problemy z uruchomieniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA