logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie Windowsa NT 4.0 sp6 z obrazu dysku na inny komputer

kejkson 16 Sie 2018 15:38 843 15
REKLAMA
  • #1 17387486
    kejkson
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam serdecznie,

muszę uruchomić windows NT4.0 SP6 na innym komputerze niż stworzono obraz dysku. Niestety jest na nim zainstalowane oprogramowanie autorskie, którego nie jestem w stanie odzyskać znikąd.
    Dysponuję sprawnym obrazem dysku stworzonym w oprogramowaniu PowerQuest Drive Image 2002.
    Udało mi się ten obraz uruchomić i odzyskałem wszystkie 3 partycje jakie w obrazie się znajdowały. Zrobiłem to na biurym Dell Optiplex 7010. Jak się można domyślać, win NT się nie uruchomił. Komputer staje na klasycznym dla niego niebieskim ekranie.

Podejrzewam, że problemem są sterowniki chipsetu płyty głównej komputera na jakim image został wykonany lub jakieś inne.

Czy macie jakieś pomysły jak to odpalić ?
    Rozważałem nawet poszukanie starej płyty głównej z takim samym chipsetem - tylko musiał bym znać jego model. Jest jakaś szansa ustalić to na podstawie plików sterowników systemu z obrazu dysku ?

Może jest jakaś szansa uruchomienia tego np VMplayerze?

jakieś inne "genialne pomysły" :) ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17387526
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Spróbuj ten obraz zamontować jako wirtualny dysk na innym komputerze.
  • #3 17387568
    bartekjasecki
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    daminek1234 napisał:
    Spróbuj ten obraz zamontować jako wirtualny dysk na innym komputerze.

A co to ma dać wg kolegi? Po zamontowaniu w wirtualnym napędzie będzie można uruchomić obraz i przywrócić system ale ten dalej nie wystartuje.
    Rzeczywiście tutaj jest problemem hardware. Przed robieniem takiego obrazu można odinstalować sterowniki płyty wtedy sprzęt będzie chodził na sterownikach standardowych i zrobić obraz. Tak sie robi np przy wymianie płyty żeby nie trzeba było zainstalować nowego systemu.
    Moja rada, zainstaluj obraz a następnie zainstaluj system win nt z opcja zachowaj pliki. Nie wybieraj instalacji podstawowej od początku bo wtedy sformatuje dysk/partycję.
  • #4 17387602
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    @bartekjasecki część programów umożliwia zamontowanie obrazu dysku(tak jest w przypadku Acronis-a)i bezpośredni dostęp do danych z obrazu pod dowolnym systemem.
    Z tego co widzę Norton Ghost jest w stanie odtworzyć format tego obrazu. v2i jak domniemam.
  • REKLAMA
  • #5 17387620
    bartekjasecki
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Daminek używam acronisa ale szczerze? Nigdy nie sprawdziłem. Co z obrazem robionym z wersji uruchamianej z pendrive? Czy taki obraz można zamontować w napedzie? Czego użyc musi być przecież acronis.
  • #6 17388738
    kejkson
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedzi.

Właśnie spróbowałem reinstalacji systemu ale niesie to kolejne problemy. NT z obrazu dysku ma już sp 6. Z tego co wyczytałem na stronach microsoftu nie ma obrazów płyt instalacyjnych z zintegrowanym sp6 "bo to nie możliwe". Pierwsza próba reinstalacji obrazem płyty bez servicepacków spełzła na niczym - podczas ładowania sterowników instalator się wiesza i restartuje komputer. Podejrzewam, że mój dell jest po prostu zbyt nowoczesny i stary dzielny NT`ek nie wie co zrobić z prockiem i3.

Na ten moment kupuję jakieś stare graty na jakimś PIII lub celeronie z tamtych lat i zobaczę czy da się zainstalować ten obraz na nim i zrobić reinstalkę.

Chodzi mi jeszcze myśl aby wywalić z obrazu systemu jaki mam sterowniki przy pomocy edytora obrazów dysków i taki system spróbować przywrócić.
    Czy jest ktoś zorientowany jaki folder powinienem wyczyścić aby pozbyć się zainstalowanych driverów ?
  • #7 17389687
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    kejkson napisał:
    Komputer staje na klasycznym dla niego niebieskim ekranie.
    Przydałoby się podać liczby po STOP: albo lepiej fotkę zrobić oraz model płyty na której działał Win NT4.
  • REKLAMA
  • #8 17390578
    kejkson
    Poziom 13  
    WojtasJD napisał:
    Przydałoby się podać liczby po STOP: albo lepiej fotkę zrobić oraz model płyty na której działał Win NT4.

To nie jest STOP. Windows NT4.0 uruchamiając się wyświetla domyślnie niebieski ekran. Podaje na nim nr builda, kompilacji, wersje systemu i servicepack. Za pasek progresu robią zwykłe 3 kropki na końcu napisów. Nie wyświetla klasycznego okna windows do czego przyzwyczaiły nas inne systemy winShit. W tym wypadku kropki się nie pojawiają, komputer stoi.
    Właśnie czekam na informacje co do płyty głównej, na której pracował. Prawdopodobnie uda się to ustalić i wtedy poszukam albo tej płyty albo modelu na takim samym chipsecie.
  • #9 17391182
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    kejkson napisał:
    Może jest jakaś szansa uruchomienia tego np VMplayerze?

O ile dobrze pamiętam to w VMplayerze nie było większych problemów z uruchomieniem działającej instalacji z obrazu systemu Win95 i Win98 :idea:
    Dopiero z WinXP zaczęły się schody i można było uruchomić taką instalację z obrazu tylko w trybie awaryjnym.
    Do tworzenia wirtualnego dysku dla XP używałem już na pewno specjalnego konwertera, ale wcześniejsze moje eksperymenty przebiegały znacznie prościej - tworzyłem maszynę wirtualną (to było wówczas VM 5.0 :D ) i ładowałem do niej obraz działającej instalacji np Win98 :idea:
  • REKLAMA
  • #10 17393449
    kejkson
    Poziom 13  
    Prot napisał:
    tworzyłem maszynę wirtualną (to było wówczas VM 5.0 :D ) i ładowałem do niej obraz działającej instalacji np Win98 :idea:

Szukam jakiegoś opisu jak to zrobić ale nie mogę natrafić na nic konkretnego. Możesz podpowiedzieć coś więcej ?
  • #11 17394073
    Prot
    Poziom 38  
    O ile dobrze pamiętam :cry: to moje eksperymenty uruchomienia kopii instalacji W98 robiłem na komputerze z WXP przy użyciu VMware Workstation 5.5. W tym sofcie była opcja uruchomienia wirtualnej maszyny bezpośrednio z obrazu dysku fizycznego (img). Sprawa była dodatkowo ułatwiona, ponieważ obraz systemu W98 robiony był na tym samym fizycznym komputerze.

Kolejne eksperymenty robiłem na W10 przekształcając obraz instalacji WXP za pomocą StarWind V2V Image Converter - i tu niestety uzyskałem jedynie możliwość uruchomienia systemu w trybie awaryjnym :cry:
    Odzyskanie Windowsa NT 4.0 sp6 z obrazu dysku na inny komputer2018-08-2..LI.jpg (726.44 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

ale to wystarcza do uruchomienia moich starych programów 16 bitowych, które były zainstalowane na starym komputerze :idea: :D
  • #12 17394127
    kejkson
    Poziom 13  
    Wygląda to nieźle,

przejrzałem dokumentację tego konvertera i wychodzi na to, że nie obsługuje obrazów w formacie *.pqi ale pognębię starsze wersje.

Może pomożecie mi w inny sposób.

Poprzednio gdy odzyskiwałem obraz na komputer skorzystałem z solucji, w której stworzyłem na pendrive dysk startowy win98. Na tego pendrive skopiowałem również obraz jakim dysponuję oraz oprogramowanie Drive Image do jego odzyskania - zadziałało idealnie. Chciałem stworzyć pusty dysk w VM i podłączyć obraz ISO wspomnianego pendrivea pod napęd CD aby w ten sam sposób zbotować instalację na starcie wirtualnej maszyny ale nie poszło. Podobnie próbowałem podłączyć obraz tego pendrive`a jako urządzenie USB ale też na starcie nie rusza wspomniany boot od win 98. Próba podłączenia tego obrazu jako dyskietka tez nie startuje bo wywala błąd, że dyskietka może mieć maksymalnie 4mb...
    Jest jakaś szansa aby tak to rozegrać ?
  • #13 17394419
    Prot
    Poziom 38  
    kejkson napisał:
    nie obsługuje obrazów w formacie *.pqi
    :D
    Jeśli to Ty tworzyłeś ten obraz PQI, to może pamiętasz czy obraz był kompresowany :?:
    Jeśli nie - to dość łatwo można uzyskać obraz IMG z tego pliku PQI :spoko:

Odzyskanie Windowsa NT 4.0 sp6 z obrazu dysku na inny komputerPQIstruc..r.JPG (148.22 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Jak widać na zrzucie plik PQI ma na początku dość potężny nagłówek (prawdopodobnie dla ewentualnej dekompresji :cry: ) tak, że pierwsze bajty MBR "obrazowanego" dysku są mocno przesunięte :cunning:

Wystarczy jednak odciąć ten zbędny nagłówek, a pozostałość zapisać jako plik IMG :ok:
    Przed ewentualną konwersją na vmdk zalecałbym sprawdzenie "nowego" obrazu poprzez otwarcie go ... 7-Zip File Managerem :idea: - dla prawidłowego obrazu zobaczysz pełną strukturę folderów i plków zapisaną w tym obrazie :!: :!: :!:
  • #14 17395354
    kejkson
    Poziom 13  
    Czy aplikacja z Twojego screen`a to jest odpowiednie narzędzie do tej operacji ?
    obciąć wszystkie zera przed danymi czy tylko linijki pełne zer ? Nie jestem w tym biegły ;)

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Odzyskanie Windowsa NT 4.0 sp6 z obrazu dysku na inny komputer

W przypadku tego obrazu coś na początku jest, a potem masa zer. Ciąć to czy zostawić ?
  • #15 17395540
    Prot
    Poziom 38  
    kejkson napisał:
    Czy aplikacja z Twojego screen`a to jest odpowiednie narzędzie do tej operacji ?

Tak IMHO jedna z lepszych, lecz ma poważne ograniczenia w wersji trialowej :cry:
    Zrobiłem teraz test na 20GB obrazie - zaczął wycinać pomimo wcześniejszych ostrzeżeń :idea: :?:
    kejkson napisał:
    obciąć wszystkie zera przed danymi

Jak widać na moim zrzucie - na początku trzeba znaleźć "sygnaturę MBR" - to jest ten zapis wyróżniony na żółto zaczynający się od bajtu EB :arrow: trzeba zatem wyciąć wszystko od początku (offset 00000000) do offsetu "przed EB" (w moim zrzucie do 0008FCEB) - tak aby MBR przesunął się po operacji wycinania na offset 00000000 :!:
  • #16 17401772
    kejkson
    Poziom 13  
    Niestety pomimo wielu prób konwersji itp. w kierunku uruchomienia tego obrazu na VMplayerze poległem, poddałem się, kupiłem za 100zł płytę główną z prockiem i resztą i odtworzyłem obraz na fizycznej maszynie. Pewnie jest na to sposób ale czas się kończył a aplikacja musiała ruszyć.

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stara się uruchomić system Windows NT 4.0 SP6 z obrazu dysku na innym komputerze, jednak napotyka problemy związane z niekompatybilnością sterowników chipsetu. Obraz dysku został stworzony za pomocą PowerQuest Drive Image 2002 i zawiera trzy partycje. Po przywróceniu obrazu na komputerze Dell Optiplex 7010 system nie uruchamia się, zatrzymując się na niebieskim ekranie. Użytkownik rozważa różne metody, w tym montowanie obrazu jako wirtualnego dysku, reinstalację systemu z zachowaniem plików oraz poszukiwanie starszej płyty głównej z tym samym chipsetem. Pojawiają się sugestie dotyczące użycia oprogramowania Acronis i Norton Ghost do odzyskania danych z obrazu. Użytkownik planuje również edytować obraz dysku, aby usunąć sterowniki, które mogą powodować problemy. Ostatecznie decyduje się na zakup starszej płyty głównej, aby przywrócić obraz na fizycznej maszynie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA