logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Próbuję uruchomić system po procesie Ghost na komputerze...

leszczu 19 Gru 2007 15:51 1961 8
REKLAMA
  • #1 4604120
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    Witam
    Próbuję uruchomić system po procesie Ghost na komputerze:
    Compaq Desk PRO 500MHz i nie ładuje systemu Win NT 4.0.
    W biosie widać dysk.
    Wiesza się w momencie gdy miga w lewym górnym rogu kursor i tak pozostaje.
    Dysk to: Seagate Barracude 40GB 7200obr.

Co lepsze wszystko jest dobrze na starszym komputerze jak:
    Ast Bravo MS5200M z procesorem 200MHz MMX....
    Coś nie tak z tymi płytami od Compaqa?
    Mam dwa takie same i na żadnym nie idzie..
    pzdr
  • REKLAMA
  • #2 4604192
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Ten sam dysk na innym komputerze się uruchamia ? System przywrócony Ghostem na którym był instalowany ?
  • REKLAMA
  • #3 4605039
    leszczu
    Serwisant RTV
    Zgadza się- jest OK na AST......

"System przywrócony Ghostem na którym był instalowany ? "- nie bardzo rozumiem pytanie..:|

Wykonywałem ghosta dysku na którym były specjalne aplikacje, które nie miały swoich instalek..i musiałem zrobić obraz dysku, ażeby mieć w zapasie.....
    Ghost był robiony na innym zupełnie kompie nie na żadnym z wymienionych wyżej....- jeśli o to chodzi...

pzdr
  • REKLAMA
  • #4 4605069
    energo
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeśli dobrze rozumiem to image był robiony na innym kompie a do tego kompa był przeniesiony tylko dysk z systemem. Jeśli tak to ma prawo się nie załadować system ( stery do płyty, kontrol... itp), w tej sytuacji wystarczy przeinstalować system i powinno być ok.
  • #5 4605160
    leszczu
    Serwisant RTV
    Dysk był pusty i sformatowny przed ghostem......
    Natomiast ten którego to miała być kopia posiada WIN NT4.0 z NIETYPOWYMI aplikacjami które nie posiadają instalek i wszystko było ręcznie wrzucane do systemu- problem taki, że zapomniałem jak to było robione- i stąd konieczność zrobienia wiernej kopii dysku przy pomocy ghosta...
  • #7 4605222
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Miałem identyczną sytuację w systemie XP, nie wiem czy NT4.0 podczas instalacji posiada opcję "napraw", ale mi też po przywróceniu Ghostem nie ruszył komputer.
    Włożyłem płytę instalacyjną z Windowsa i przeinstalowałem sysytem wykorzystując opcję "napraw", czyli przeinstalowuje system zachowując zainstalowane programy i ustawienia, do dziś komputer działa bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #8 4606462
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Mam takie jazdy z ghostowaniem systemow na dyskach laptopowych jezeli robie to przez kieszen USB - poprostu za chrld laptop nie znajdzie systemu nawet po fixmbr czy fixboot z plytki instalacyjnej albo reinstalce naprawczej
    Jezeli robiles ghosta na innej maszynie wlasnie po USB to mozliwe ze masz ten sam problem - moze sprobuj podlaczyc do dowolnego kompa oiba dyski naraz i ghostem odpalonym z dyskietki zrob disk to disk
    jak co moge podrzucic *.exe
  • #9 4606736
    leszczu
    Serwisant RTV
    NO poproszę .exe

Jechałem ghosta na nowym kompie...po SATA....(jak dobrze mówię- ten nowszy typ po ATA)
    Ale dlaczego powiedzcie mi na starszym komputerze jest ok? System się odpala i wszystko ładnie chodzi jak oryginał

pzdr

PS. Opcja z dyskiem naprawczym i funkcją R w instalatorze nie pomogła niestety.
    PS2. NIe mogę wejść w konsolę- pojawia się okno instalatora- wciskam F10 lub R i lipa - instalator robi swoje dalej..ładuje pliki..co jest grane?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia systemu Windows NT 4.0 po przywróceniu obrazu dysku wykonanego programem Ghost na komputerze Compaq DeskPRO 500MHz z dyskiem Seagate Barracuda 40GB 7200 obr./min. System nie ładuje się, zatrzymując się na migającym kursorem w lewym górnym rogu ekranu. Dysk jest widoczny w BIOS, a obraz systemu pochodzi z innego komputera, na którym działał poprawnie, natomiast na starszym komputerze Ast Bravo MS5200M z procesorem 200MHz system uruchamia się bez problemu. Przyczyną problemu może być niezgodność sterowników płyty głównej lub kontrolera dysku między maszynami. Próby naprawy systemu poprzez konsolę odzyskiwania (polecenie fixmbr) oraz opcję naprawy instalatora Windows NT 4.0 nie przyniosły efektu. Dodatkowo, problem może wynikać z różnic w interfejsach dysków (SATA vs ATA) lub sposobie tworzenia obrazu (np. przez kieszeń USB). Sugerowane rozwiązania to reinstalacja systemu na docelowym sprzęcie lub wykonanie ghostowania dysku metodą disk-to-disk bezpośrednio na docelowym komputerze, aby zapewnić zgodność sterowników i konfiguracji sprzętowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA