logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Automatyzacja wyłączania przekaźnika w ciągniku przy podnoszeniu maszyny

grzecho_h 22 Sie 2018 07:46 504 1
REKLAMA
  • #1 17397298
    grzecho_h
    Poziom 9  
    Ocena: 53
    Witam

Schemat układu pochodzi z ciągnika rolniczego i służy do wł/wył napędu wałka, jednak w tym układzie wszystko odbywa się manualnie, a chciałbym aby układ wyłączał się sam podczas podnoszenia maszyny i włączał podczas jej opuszczania. Aktualnie rozwiązałem to na styczniku, ale jest to dość zawodne i nie posiada możliwości regulacji.

Automatyzacja wyłączania przekaźnika w ciągniku przy podnoszeniu maszyny

Jestem dość zielony w kwestii elektroniki, ale po zapoznaniu się z komparatorami przygotowałem pewien układ, który sterował by przekaźnikiem, a ten sygnałem ON OFF. Podnoszenie maszyny odbywa się poprzez układ elektroniczny w którym już jest zainstalowany potencjometr wysokości i który chciałbym wykorzystać i tu, dodatkowo dołozyć drugi, który umożliwił by regulację na jakiej wysokości ma układ działać.

Czy mój układ zbudowany jest poprawnie? Widać jakieś zagrożenia czy komplikacje? Jak i gdzie się z tym wszystkim wpiąć aby cały układ działał poprawnie i nie rozwalił mi drogiego modułu. Oczywiście musi byc możliwość włączenia i wyłączenia automatycznego sterowania i posługiwania się przełącznikiem magnetycznym czyli gdzieś trzeba jeszcze dać dodatkowy przełącznik lub zastosować komparator z funkcją wyłączenia LM211?
    Automatyzacja wyłączania przekaźnika w ciągniku przy podnoszeniu maszyny
  • REKLAMA
  • #2 17524265
    grzecho_h
    Poziom 9  
    Ocena: 53
    Problem rozwiązany
REKLAMA