logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Massey Ferguson 6180 - Jak załączyć napęd powyżej 15 km/h

juzek5000 07 Paź 2015 19:57 3177 7
REKLAMA
  • #1 15049787
    juzek5000
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Chciałbym żeby powyżej 15 km/h rozłączało mi napęd, a jeśli prędkość spadnie załączało go ponownie.
    Mam czujnik indukcyjne wychodzący z mostu ale nie mam czym zmierzyć ile impulsów daje przy 15 km/h
    A napęd jest sterowany elektrozaworem
    Proszę o pomoc

Dodano po 6 [minuty]:

Wspomnę tylko że przeszukałem już wszystko i na nic nie wpadłem

Dodano po 8 [minuty]:

Proszę o jakiś schemacik prosty

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Wystarczył by schemat układu który po przekroczeniu pewnej częstotliwości impulsów załączał by przekażnik który z kolei załączał by elektrozawór
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15050196
    juzek5000
    Poziom 9  
    O jakie szczegóły chodzi, postaram się czegoś wiecej dowiedzieć
  • #4 15050604
    Galareta
    Poziom 23  
    Ocena: 182
    Przecie ten ciągnik ma tą funkcję?! wyłączasz napęd i włączasz jeszcze raz poniżej 14km/h i jest aktywowane.

wsiadasz w ciągnik, zapalasz, naciskasz hamulec potem przycisk od napędu jak kontrolka zgaśnie klikasz drugi raz i gotowe. jak się rozpędzisz napęd się rozłączy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 15050726
    juzek5000
    Poziom 9  
    Padł mi komputer, zrobiłem półbiegi i rewers na przekaźnikach i wszystko jest ok, napęd też się włącza, ale nie wiem jaki układ zrobić, żeby wykrywał prędkość około 14 km/h i go rozłączał jak w oryginale. Potrzebny mi jest schemat, żeby przy pewnej częstotliwości układ załączał stycznik i byłbym w domu coś do porównania częstotliwości z czujnika indukcyjnego, który jest w moście i po przekroczeniu pewnej częstotliwości załączał przekaźnik, a ten elektrozawór od napędu.
  • #7 15051107
    Galareta
    Poziom 23  
    Ocena: 182
    Ile za ten padnienty komputer chcesz? Sa uklady scalone do tego, wieczorem postaram sie jakis schemat wyrysowac.
  • #8 15051414
    juzek5000
    Poziom 9  
    Ok, wielkie dzięki
    A o sprzedawaniu nie myślałem

Dodano po 26 [minuty]:

Ok, wielkie dzięki
    A o sprzedawaniu nie myślałem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na automatyczne rozłączanie napędu w ciągniku Massey Ferguson 6180 powyżej prędkości 15 km/h, a ponowne załączanie poniżej tej prędkości. Wskazano, że napęd jest sterowany elektrozaworem, a użytkownik posiada czujnik indukcyjny, ale nie ma możliwości pomiaru impulsów przy 15 km/h. W odpowiedziach zasugerowano budowę komparatora oraz wykorzystanie gotowego przekaźnika sterowanego impulsami. Użytkownik zauważył, że ciągnik powinien mieć tę funkcję fabrycznie, ale jego komputer uległ awarii. Poszukuje schematu układu, który po przekroczeniu określonej częstotliwości impulsów załączałby przekaźnik, co umożliwiłoby kontrolę nad elektrozaworem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA