Muszę kupić łożyska do mojej pralki. Nr-y znam z innych postów, ale są dwa rodzaje. Nie wiem, ile mam kupić łożysk i czy 1 simering wystarczy. Piszą też o smarach do łożysk. Czy trzeba smarować łożyska przy montażu?
Chcę kupić części zanim ją rozkręcę, ponieważ od razu chcę złożyć na gotowo.
Dzięki wam za pomoc.
Aa a czy oba łożyska zamontowane na bębnie są takie same ?
Znalazłem w innych postach takie oznaczenia :
6205ZZ oraz 6206ZZ na wygląd są identyczne
Acha. Tzn że są dwa łożyska na bębnie, ale jedno 6205ZZ a drugie 6206ZZ i jeden simering 35x62x11/12,5. Tak ?
Łożyska RS są już naarowane i fabrycznie zabudowane.
Kupując taki zestaw powinno być wszystko OK ?!
Z góry Dziękuję za pomoc
Dokładnie tak.
Z przodu jest większe łożysko czyli wewnątrz a z tyłu mniejsze które widać po zdjęciu koła pasowego.
Łożyska lepiej zakupić według rozmiaru w sklepie specjalizującym się w łożyskach ponieważ w sklepach z częściami do AGD ceny są wyższe a jakość łożysk niższa niż w specjalistycznych sklepach.
Warto zakupić łożyska takich producentów jak SKF, FAG, TIMKEN, NGK natomiast uszczelniacz trzeba zakupić ze sklepu z częściami do AGD, ale warto wziąć ten droższy bo jego jakość będzie wyższa. Tutaj przykład sklepu z łożyskami: http://www.rakandroll.pl Przy wymianie warto wspomóc się " poradnikami" https://youtu.be/Snd0ccTrLDc https://youtu.be/XaFF2-Rl8Nc Również warto przejrzeć podobne tematy na forum Elektroda bo popełnienie błędu podczas naprawy nie wchodzi w grę.
W trakcie demontażu panelu z modułem sterującym warto wykonać zdjęcia by potem nie popełnić błędu w trakcie podłączania elektroniki bo to może się zakończyć jej uszkodzeniem.
Jeżeli kolega zbyt długo zwlekał z wymianą to uszkodzeniu mógł ulec krzyżak bębna, ale jeśli nowe łożyska nie będą miały luzu na osi krzyżaka i simering również to naprawa powinna zakończyć się pełnym powodzeniem.
W pełni się zgadzam z kolegą Robo-technical, ale kiepskiej jakości łożyskom to nawet najlepszy uszczelniacz nie pomoże bo zaczną tłuc zanim simering przepuści wodę.
Dziękuję wam za pomoc.
Niestety w ten weekend nie zabrałem się za naprawę urządzenia ponieważ nie dostałem w żadnym sklepie uszczelniacza. Kupiłem łożyska, a Simmerring będę zmuszony zamówić przez neta. Jednak tu nieoceniona będzie podpowiedź John Doe 77 z adresem www sklepu AGD. Jeszcze raz dziękuję Powalczę w następny weekend.
Dzięki za info.
Na stronie STAMAR od razu po zalogowaniu wyskoczyła nr łożysk i szukany przeze mnie uszczelniacz.
Pewnie to typowa część i często ulega awarii, wielokrotnie szukaną Dziękuję
Dodano po 7 [minuty]:
Łożyska kupione , simering zamówiony, mam nadzieję ,że do weekendu przesyłka dotrze. Tak więc w sobotę czeka mnie zabawa .....
lub nerwowy dzień. Haha Plus tego , że bęben rozbieralny.
Dzięki wszystkim. Mam nadzieję że ustrojstwo zadziała jak trza, od dwóch tygodni pranie ręczne.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik poszukuje łożysk do pralki Electrolux EWF10040W, zastanawiając się nad ich rodzajami oraz potrzebą smarowania przy montażu. Odpowiedzi wskazują, że do pralki potrzebne są dwa łożyska: 6205ZZ i 6206ZZ, oraz jeden simering. Łożyska RS są już nasmarowane fabrycznie, a smar należy nałożyć jedynie na wewnętrzną część simeringa. Użytkownicy zalecają zakup łożysk w specjalistycznych sklepach, preferując marki takie jak SKF, FAG, TIMKEN, NGK, a simeringi w sklepach z częściami AGD. Wskazówki dotyczą również demontażu pralki oraz konieczności ostrożności przy podłączaniu elektroniki. Wygenerowane przez model językowy.