logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gramofon na prezent, nowy, prosty w obsłudze, maks 400 zł

helmud7543 26 Sie 2018 09:18 1209 7
REKLAMA
  • #1 17405018
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Witam serdecznie. Potrzebuję kupić prezent dla bliskiej osoby, która posiada vinyle ale nie ma na czym ich odtwarzać. Osoba nie jest obyta z obsługą sprzętu więc gramofon musi być maksymalnie bezobsługowy, nowy - ze względu na to, że to prezent oraz mieć standardowe wyjście na wzmacniacz (póki co nie ma dostępu do innych wzmacniaczy niż głośniki komputerowe i wieża, nie mają oczywiście wejścia gramofonowego tylko zwykłe aux).
    Polecicie coś, nie audiofilskiego, byleby grało przyzwoicie, w budżecie do maks 400 zł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17405076
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    helmud7543 napisał:
    (póki co nie ma dostępu do innych wzmacniaczy niż głośniki komputerowe i wieża, nie mają oczywiście wejścia gramofonowego tylko zwykłe aux).
    No to będzie problem.
    Pozostaje gramofon ze wzmacniaczem np. https://www.mediaexpert.pl/gramofony/gramofon...id=CJH2u9ecit0CFZGLsgodPMEFbw#tab_description lub https://www.mediaexpert.pl/gramofony/gramofon-lenco-tt33-czarny,id-637318 ale nie wiem co to warte. :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17405161
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 272
    Jest problem, te gramofony (wyżej wymienione) maja ceramiczne wkładki, frezarki płyt ;-)
    Podobny temat już się kiedyś przewinął (nie mogę jakoś linku znaleźć), konkluzje były takie że tanie, nowe nie nadają się absolutnie do niczego.

Ot przykład, moim zdaniem sensownej używki (ten akurat ma wadę - w sam raz dla mnie, a nie na prezent):
    Gramofon na prezent, nowy, prosty w obsłudze, maks 400 zł

Jeden z niewielu modeli z przedwzmacniaczem :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17405209
    vodiczka
    Poziom 43  
    Włodzimierz Wojtiuk napisał:
    Jest problem, te gramofony (wyżej wymienione) maja ceramiczne wkładki, frezarki płyt
    Frezarkami można było nazywać wkładki pracujące z naciskiem 5-7g. Ceramiczne mogą pracować z naciskiem 3g. Problem nacisku przy jakim odtwarzamy płytę nie leży tylko we wkładce ale również w oporach ruchu ramienia gramofonu.
    Moi znajomi nie będący audiofilami, chwalili Artura-stereo łódzkiej Foniki. Nie narzekali, że "frezuje im płyty".
  • #5 17405394
    helmud7543
    Poziom 43  
    Kompletnie nie siedzę w rynku, myślałem że gramofony z przedwzmacniaczem to nie problem. Siła nacisku i przyspieszone zużywanie płyty są mi niestety obce - nigdy nie miałem ani winyli, ani gramofonu.
  • Pomocny post
    #6 17405619
    vodiczka
    Poziom 43  
    helmud7543 napisał:
    myślałem że gramofony z przedwzmacniaczem to nie problem.
    Niestety są problemy. Do gramofonów z wkładką magnetyczną można dokupić oddzielny przedwzmacniacz ale w sumie to będzie znacznie ponad 400zł.
    Podpytaj znajomą osobę o historię vinyli, bo jeżeli były już grane na gramofonach z rodziny Mister Hit lub Bambino to ceramiczna wkładka bardziej im nie zaszkodzi.
    Oceń wizualnie stan płyt, czy są porysowane czy nie.
  • #7 17405838
    helmud7543
    Poziom 43  
    Vinyle osoby, dla której planowany jest zakup w większości nowe (wraca moda, więc czasem na koncercie mniej znanego artysty można kupić taką płytę). Niektóre stare były grane na Unitra Emmanuel chyba g902, ale niezbyt intensywnie, większość odtworzona maks kilkanaście razy. No ale on akurat nie ma wzmacniacza ani automatyki.
  • REKLAMA
  • #8 17405875
    vodiczka
    Poziom 43  
    Jeżeli to nie chwilowe zauroczenie a poważny zamiar powrotu do winylowej płyty, proponuję zainwestować w dobry używany sprzęt (gramofon, wzmacniacz, kolumny) Nie mam takiego sprzętu do odstąpienia ale chętnie pomogę przy zakupie w Łodzi, jeżeli sklep, który mam na myśli jeszcze istnieje, możemy porozmawiać na pw.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje gramofonu do 400 zł jako prezent dla osoby posiadającej winyle, ale nie mającej sprzętu do ich odtwarzania. Ważne jest, aby gramofon był nowy, prosty w obsłudze i miał standardowe wyjście na wzmacniacz. W odpowiedziach pojawiły się sugestie dotyczące modeli Lenco TT11BU i Lenco TT33, jednak zwrócono uwagę na ich ceramiczne wkładki, które mogą nie być odpowiednie do długotrwałego odtwarzania płyt. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem mogą być używane gramofony z wkładkami magnetycznymi, które oferują lepszą jakość dźwięku, ale mogą przekraczać budżet. Wspomniano również o gramofonie Artura-stereo od Foniki jako sensownej opcji. Wskazano na konieczność oceny stanu płyt winylowych oraz na możliwość zakupu oddzielnego przedwzmacniacza, co również może zwiększyć koszty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA