logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agria 400 - Przeróbka odśnieżarki na glebogryzarkę

vasteq 27 Sie 2018 14:42 11841 6
REKLAMA
  • #1 17407770
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 183
    Witam. Posiadam kosiarkę Agria 400, która ma glebogryzarkę montowaną zamiast kół. Chciałem kupić taką mocowaną na wałek z przodu (w oryginale nie ma takiej), żeby było łatwiej ale są dość drogie. Zastanawiam się czy można by to prościej zrobić wykorzystując odśnieżarkę jak na zdjęciu poniżej tylko wymienić noże. Czy robił ktoś coś takiego, czy przekładnia wytrzyma?

• REKLAMA
  • #2 17410010
    vasteq
    Poziom 18  
    mam jeszcze ewentualnie możliwosć nabyć taka kompletną glebogryzarkę tylko problem jest taki że u mnie wałek frezowany ma 19mm a ten z glebogryzarki 9 frezów i 16mm. Czy wie ktoś gdzie można nabyć jakieś tuleje redukcyjne? I w jakim celu jest ta blaszka na wałku ze zdjęcia drugiego? Czy można go zdjąć i wymienić na inny?

• REKLAMA
  • #3 17410180
    soniak2
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    O której blaszce mówisz ? (zaznacz na foto).

Przerobienie odśnieżarki na glebogryzarkę może być problematyczne, ponieważ odśnieżarka ma dużo większe obroty. Porównaj obroty glebogryzarek do obrotów twojej odśnieżarki.
  • REKLAMA
  • #4 17410468
    vasteq
    Poziom 18  
    Nie wiem czy to do końca ma miejsce w moim urządzeniu, ponieważ wszystko co podczepię pod Agrię 400 (a jest to urządzenie wielofunkcyjne) jest na tym samym wałku i tych samych kołach pasowych co glebogryzarka, koła od pługa, kosiarka listwowa, kosiarka rotacyjna i odśnieżarka. Ponadto mam możliwość zmienić pasek na większe koło (do pługa) i uzyskać mniejsze obroty. Pytanie tylko co z tym wałkiem, wygląda on tak po zdemontowaniu jak na poniższym zdjęciu (średnica 16mm, 9 frezów) a ja potrzebuje nałożyć na to jakąś tuleję z frezami, do której właściwie mogę tylko przyspawać mały pręt, za pomocą którego będzie napędzana glebogryzarka gdyż wałek od strony ciągnika ma również krzyżak. W przypadku odśnieżarki obędzie się bez modyfikacji bo ma on firmowy zaczep Agrii, muszę tylko wymienić noże. Więc odśnieżarka byłaby bardziej uniwersalna bo zimą wróciłbym do ostrzy do śniegu i miał dwa urządzenia w jednym, tylko czy uciągnie glebogryzarkę?

Agria 400 - Przeróbka odśnieżarki na glebogryzarkęAgria 400 - Przeróbka odśnieżarki na glebogryzarkę
  • #5 17410557
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 805
    vasteq napisał:
    tylko czy uciągnie glebogryzarkę?

Wpisz w google przekładnia odśnieżarki i sam zobaczysz co to za g........
  • #6 17410798
    vasteq
    Poziom 18  
    No niezbyt solidny, chociaż to odśnieżarka Agrii oryginalna więc pewnie bardziej wytrzymalsza przekładnia (niemiecka :P) A swoją drogą czy taka tulejka na 9 frezów mogła by posłużyć jako przedłużenie wałka mocy? Kosz sprzęgłowy kosiarki:

• REKLAMA
  • #7 19758029
    ikar.team
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam
    Czy posiada Pan jeszcze tą odśnieżarkę. Proszę o kontakt ikar.team(_at_)gmail.com

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kosiarkę Agria 400 z glebogryzarką montowaną zamiast kół i rozważa przeróbkę odśnieżarki na glebogryzarkę, wymieniając noże. Pojawiają się pytania dotyczące kompatybilności wałków oraz możliwości zastosowania tulei redukcyjnych, ponieważ wałek glebogryzarki ma inną średnicę. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w obrotach między odśnieżarką a glebogryzarką, co może wpłynąć na trwałość przekładni. Istnieje również pomysł na wykorzystanie odśnieżarki jako uniwersalnego narzędzia, które można łatwo przystosować do różnych zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA