logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana i dobór nowego łożyska w pralce ARDO A400 - proszę o pomoc

mlew72 29 Lis 2005 08:11 11815 7
REKLAMA
  • #1 2036405
    mlew72
    Poziom 2  
    Chciałbym sam wymienić w pralce Ardo A400 łożysko, tylko nie wiem jak sie do tego zabrać i nie wiem jakie łożysko mam kupić. Czy ktoś może mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 2036470
    bolczyk13
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Trzeba zdjąć pasek klinowy,koło pasowe oraz obejmę mocującą pokrywę tylną zbiornika odkręcając śruby mocujące.Odłączyć przewody od termostatu i grzałki następnie wyjąć pokrywę w której znajdują się dwa łożyska 6203 oraz simering 21*40*7.Po ich wybiciu założyć nowe / posmaruj simering smarem / i złożyć wszystko w odwrotnej kolejności. Sprawdź także stan ośki bębna czy nie jest wytarta bo wymiana łożysk
    w tym przypadku na długo ci nie wystarczy. Życzę przyjemnej pracy:D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2036540
    mlew72
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc, spróbuję, może mi się uda wymienić te łożyska.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4651642
    edlag
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc! Muszę sam to wymienić - fachowców w moich stronach brak a żona pierze we FRANI...
  • REKLAMA
  • #7 4653853
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 4654642
    edlag
    Poziom 11  
    Serdeczne dzięki! Przywróciliście mi wiarę w ludzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono samodzielną wymianę łożyska w pralce Ardo A400. Proces wymaga zdjęcia paska klinowego, koła pasowego oraz obejmy mocującej tylną pokrywę zbiornika, a następnie odłączenia przewodów od termostatu i grzałki. Po wyjęciu pokrywy znajdują się dwa łożyska 6203 oraz simering o wymiarach 21x40x7, które należy wybić i zastąpić nowymi, smarując simering odpowiednim smarem. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia stanu osi bębna, aby uniknąć szybkiego zużycia nowych łożysk. Podkreślono ostrożność przy demontażu, zwłaszcza by nie uderzać młotkiem w ośkę oraz sprawdzić, czy grzałka nie jest przytarta. Wskazano również na dostęp do dodatkowych materiałów i porad na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA