logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel HMI Siemens KTP 700 PN zatrzymuje się na bootloaderze - co robić?

sob211 28 Sie 2018 13:13 5415 3
  • #1 17409590
    sob211
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,
    Mam problem z panelem KTP 700. Po włączeniu zasilania zaczyna ładować bootloader lecz na tym etapie się zatrzymuje i nic więcej się nie dzieje. Po około minuty panel się resetuje i zaczyna ładować od nowa lecz tylko do tego samego momentu i tak w kółko.
    Nie mogę wgrać na nowo oprogramowania ponieważ nie ma możliwości połączenia się z panelem.
    W załączniku zdjęcie ekranu na którym ładowanie się zatrzymuje.
    Jak myślicie co może być przyczyną?
    Załączniki:
    • Panel HMI Siemens KTP 700 PN zatrzymuje się na bootloaderze - co robić? hmi.jpg (127.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17411254
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Za dużo pisania wysłałem ci instrukcję manual pełna wersja, powinna pomóc rozwiązać problem.
    Załączniki:
    • DOC_AS_PL_BasicPanele.PDF (5.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 17413057
    sob211
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,
    Problem rozwiązany, niestety instrukcja załączona przez meaverick nie przydatna, ponieważ w niej są tylko opisane metody przywrócenia systemu poprzez WinCC oraz ProSave ewentualnie DP ale u mnie tego portu nie ma gdyż mam panel z ProfiNet (jak w temacie). Wymienione metody wymagają do przywrócenia systemu stabilnego połączenia, zaś u mnie w panelu po uruchomieniu ładował się tylko pierwszy ekran - połączenie niemożliwe - niestabilne.

Rozwiązaniem natomiast jest załadowanie OS HMI poprzez USB. Oto instrukcja odszukana na forum Siemens:

Jak przywrócić ustawienia fabryczne dla podstawowego panelu drugiej generacji:
    Wymagania
    1. Potrzebna będzie pamięć USB musi być wyposażona w wersję USB 2.0 lub niższą.
    (i tutaj mogę dodać że nie bez znaczenia musi być to pamięć USB 2.0, gdyż za pierwszym razem użyłem w miarę nowego Pendrive'a i niestety nie poszło, ostatecznie odszukałem starszą kartę MicroSD 2GB z adapterem USB i postępując z instrukcją poniżej udało mi się przywrócić oprogramowanie panelu.
    2. Pamięć USB należy sformatować w formacie FAT32. (Rozmiar alokacji, ja dałem domyślny)
    3. Musimy mieć TIA Portal w wersji V14

Procedura
    1. Rozpakuj załączony plik "Basic2nd_Recovery_System.zip" bezpośrednio na pamięci USB w katalogu głównym.
    2. Skopiuj odpowiedni plik obrazu urządzenia HMI do ścieżki "SIMATIC.HMI \ Recovery \" na pendrive USB (typ pliku "* .fwf").
    Uwaga: Plik obrazu urządzenia HMI można znaleźć w katalogu gdzie zainstalowaliśmy TIA Portal V14
    "Program Files\Siemens\Automation\Portal V14\Data\Hmi\Transfer\14.0\Images".
    Wybieramy odpowiedni katalog w zależności jaki mamy panel HMI (u mnie był to KTP 700), następnie kopiujemy plik z rozszerzeniem "*.fwf" do katalogu na Pendrive'e "SIMATIC.HMI \ Recovery \"

Po tak przygotowanym USB przystępujemy do wgrania oprogramowania do panelu.
    1. Wyłącz urządzenie HMI.
    2. Podłącz pamięć USB do interfejsu USB urządzenia HMI
    3. Włącz urządzenie HMI.
    4. Następnie po chwili powinien pojawić się ekran z zapytaniem. Aby zresetować urządzenie HMI do ustawień fabrycznych, naciśnij trzykrotnie przycisk "START RECOVERY (..3 ..)" i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na wyświetlaczu. Po zakończeniu procesu odzyskiwania wyjmij pamięć USB i naciśnij przycisk "REBOOT".
    Załączniki:
    • Basic2nd_Recovery_System.zip (24.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17654476
    majkel0
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    A co jak "recovery failed"
REKLAMA