logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

satel integra 32 + GSM-X- zdalne programowanie+ podgląd stanu systemu w GX Soft

leo71 02 Wrz 2018 13:08 4074 13
  • #1 17414883
    leo71
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    mam integrę 32 i GSM-X. Jak podłączyć te 2 wynalazki abym w GX Soft mógł zobaczyć stan alarmu (uzbrojony, alarm, awarie, itd.)

2 dni kombinuje z konwersją i żadnych efektów... Jest może jakiś poradnik (ja nic nie znalazłem - za duża nowość chyba)?

Moderowany przez suworow:

Wydzieliłem z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/modcp.php?t=3474534&mode=split

• #2 17414898
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Po pierwsze primo, kolega powinien założyć nowy wątek. Zapewne to zostanie później przeniesione.

Rozwiązanie (zajawka):
    Wyjście centrali jako "Wskaźnik czuwania" podłączony pod wejście modułu.
  • #3 17417556
    leo71
    Poziom 11  
    Aktualnie podłączyłem integrę 32 i gsmx kabelkiem pin5/rs.

Doczytałem, że trzeba w centrali wyłączyć "lokalne programowanie"- zrobione.

Dalej mam iść według "Programowanie za pośrednictwem modułu INT-GSM" według instrukcji integry?
  • #4 17417974
    dariusz.bembenek
    Schemat postępowania:
    Wyjście centrali jako wskaźnik czuwania. To wyjście podłączone do wejścia modułu.
    Aplikacja GX Control wyświetla stan swoich wejść, czyli po stanie wejścia modułu GSM-X będziemy mogli wywnioskować, czy system czuwa czy nie.
    Pozostałe funkcje centrali (awarie, alarmy) robimy analogicznie.

Połączenie RS-232 pomiędzy GSM-X a centralą INTEGRA w żaden sposób nie przyczynia się do tego, że aplikacja GX Control wyświetla stany centrali. To się nie dzieje w ten sposób.

W tym module nie da się tego zrobić inaczej, lepiej. To będzie tylko atrapa, która już została opisana wyżej. Do pełnego zarządzania i sprawdzania stanów INTEGRY służy aplikacja INTEGRA Control, ale na GSM-X tej aplikacji nie uruchomimy.
  • #5 17418033
    leo71
    Poziom 11  
    Czyli sprawdzenie stanu np. czuwania:
    1. na centrali programuję jedno z wyjść które steruje wejściem gsmx-a w zależności funkcji którą chcę dostać (uzbrojenia, awarii itd. )

W jaki sposób podłączyć gsmx abym mógł zaprogramować centalę?
  • Pomocny post
    #6 17418096
    dariusz.bembenek
    Ad.1. Tak.

leo71 napisał:
    W jaki sposób podłączyć gsmx abym mógł zaprogramować centalę?

Jeżeli chodzi o zdalne programowanie centrali za pośrednictwem modułu GSM-X, to tutaj właśnie wkracza do akcji przewód RJ/PIN5 (z czerwoną tasiemką). Ewentualnie schemat dostępny w dokumentacji producenta. Co do konfiguracji, wszelkie info rozpisane jest w instrukcji do centrali i modułu.
  • #7 17419085
    leo71
    Poziom 11  
    Ok, pobawię się i dam znać.

W gsmx instrukcji jest:
    Cytat:

7.13 Konwerter zdarzeń
    Moduł może powiadamiać użytkowników o zdarzeniach odebranych z centrali alarmowej
    w postaci kodu zdarzenia. Powiadomienia mogą być realizowane przy pomocy:
    • wiadomości SMS/push – treść wiadomości, które mają być używane do powiadamiania,
    należy zapisać w module przy pomocy programu GX Soft.
    • usługi CLIP – moduł informuje o zdarzeniu dzwoniąc na zaprogramowane numery
    telefonów i rozłączając się automatycznie po maksymalnie 15 sekundach. CLIP umożliwia
    powiadamianie bez ponoszenia kosztów. Wyświetlenie numeru telefonu modułu należy
    odczytać jako powiadomienie o zdarzeniu.
    Możesz wskazać 32 zdarzenia, o których moduł powiadomi...

jak tego użyć?
  • #8 17421436
    leo71
    Poziom 11  
    Walczyłem wczoraj i dzisiaj. Nie mogę się połączyć. Instrukcje w formie koszmaru wracają... :)

Chodzi mi o proste (chyba możliwe ) rozwiązanie... W GX soft i GX control chciałbym zobaczyć zdarzenia z centrali.

Wydaje mi się, że trzeba zaprogramować w centrali rozdział 12. Monitorowanie i są pytania:
    1. Stacja monitorująca 1 - numer telefonu - jest to numer karty SIM w module GSMx?
    2. Identyfikatory - skąd akurat takie jak w instrukcji?

3. w ustawieniach gsmx /buforowanie zdarzeń/ co to jest nr telefoniczny stacji?

Brak sił...

Jak dzwonię na numer sim gsmx-a to mam 3 krótkie dzwięki...
  • #9 17433512
    leo71
    Poziom 11  
    Mam połączenie gsmxa z integrą po telefonie.

Dlaczego moduł gsmx wywala awarię Sim1/gprs/st1/srw1 oraz sms/sim1/st1/

Podr
  • Pomocny post
    #10 17489608
    Fryzo18
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Do pełnej funkcjonalności modułu GSMX potrzebna jest centrala Integra Plus.
    Dla zwykłej integry nie stworzymy komunikacji stanów i powiadomień.
    Dla centrali Integra bez plusa komunikacja odbywa się tylko na zasadzie załączania wejść w module GSMX.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 17489810
    dariusz.bembenek
    Fryzo18 napisał:
    Dla centrali Integra bez plusa komunikacja odbywa się tylko na zasadzie załączania wejść w module GSMX.

+ dodatkowo TIP/RING.
  • #12 17967996
    rzirzi
    Poziom 11  
    Podłączyłem Integrę 64 plus + GSM-X za pomocą kabla PIN5/RJ, zasiliłem moduł, podpiąłem też TIP/RING, ale centrala za cholerę nie widzi mi GSM-X. Czy powinien być widoczny po identyfikacji manipulatorów? W GX-Soft mogę dostać się i konfigurować moduł GSM, ale jak "ożenić" centralę z tym modułem GSM?
  • #13 17968191
    dariusz.bembenek
    rzirzi napisał:
    ale centrala za cholerę nie widzi mi GSM-X. Czy powinien być widoczny po identyfikacji manipulatorów?

Nie widzi, bo nie ma widzieć. Tylko urządzenia podłączane pod magistralę manipulatorów i ekspanderów centrala "widzi". TIP i RING nie jest magistralą ani jedną ani drugą. Złącza RS-232 również nie stanowią magistrali manipulatorów ani ekspanderów.

A jak skonfigurować? Do SMS prosta sprawa: jest zakładka od powiadomień sms. A jeżeli chodzi o inny rodzaj powiadamiania lub "manualne" konfigurowanie SMS, to najlepiej sugerować się tutaj dokumentacją producenta. W internecie może być mało dostępnych porad, ale można sugerować się wpisami dotyczącymi konfiguracji Integry oraz modułów gsm już nie produkowanych, tj. LT-1, LT-2, GSM-4, GSM-5. Tam konfiguracja wyglądała analogicznie.

Dodano po 2 [minuty]:

No i pytanie jeszcze co kolega rozumie przez "ożenienie" Integry i GSM-X. Bo chyba nie chodzi o apkę do sterowania Integrą (Integra Control). Jeżeli tak, to nie ten moduł.
  • #14 17968426
    rzirzi
    Poziom 11  
    Dziękuję! :) Czy zatem w ogóle potrzeba podłączania TIP/RING w celach powiadamiania ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o sposób podłączenia centrali alarmowej Integra 32 z modułem GSM-X, aby uzyskać zdalny podgląd stanu systemu w aplikacji GX Soft. W odpowiedziach podano, że należy podłączyć wyjście centrali jako wskaźnik czuwania do wejścia modułu GSM-X. Wskazano również, że do pełnej funkcjonalności potrzebna jest centrala Integra Plus, ponieważ dla standardowej Integry komunikacja z GSM-X ogranicza się do załączania wejść. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z programowaniem oraz konfiguracją, wskazując na trudności z dokumentacją i potrzebę odpowiednich ustawień w centrali oraz module. Wskazówki dotyczące podłączenia przewodów oraz programowania w aplikacji GX Control również zostały omówione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA