logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel integra 32,nie może wysłać smsa poprzez GSM-X

simrider 24 Cze 2018 22:27 6786 10
REKLAMA
  • #1 17294931
    simrider
    Poziom 10  
    Witam,zachciało mi się nowości i teraz mam.Nie potrafię zmusić integry 32 do wysłania smsow poprzez gsm-x . Czy poprawniaj est konfiguracja w dloadx ?
    Satel integra 32,nie może wysłać smsa poprzez GSM-X

Moduł GSMx sam z siebie wysyłas msy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17295001
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Jeżeli jest to GSM-X (nie GPRS-A), to nie konfiguruje się monitoringu tylko powiadamianie. Czyli to jest źle.
    Należy centralę i moduł konfigurować identycznie jak kiedyś moduły LT-1, LT-2, GSM-4, GSM-5.

Aczkolwiek taka konfiguracja też jest dopuszczalna, tylko tracimy na funkcjonalności (brak audio przy konwersji kodów monitoringu). Dlatego lepiej zrobić klasyczne powiadamianie przez "numer stacji Pager".

Dodano po 8 [minuty]:

Druga sprawa, jeżeli już jednak zostaniesz przy tej formie powiadamiania, to jak wygląda konfiguracja po stronie GX Soft? Bo należy postępować konsekwentnie, tj.:
    - albo po stronie centrali jest robiony monitoring i po stronie modułu jest robiona konwersja zdarzeń z monitoringu (analogicznie jak kiedyś konfiguracja GPRS-T1)
    - albo po stornie centrali jest robione powiadamianie i po stronie modułu jest robione tylko numer stacji pager (analogicznie jak kiedyś seria GSM, nie GPRS-Tx)
  • REKLAMA
  • #3 17298273
    simrider
    Poziom 10  
    Poszedłem w strone powiadomień,ale nadal zerowy efekt
    Satel integra 32,nie może wysłać smsa poprzez GSM-XSatel integra 32,nie może wysłać smsa poprzez GSM-XSatel integra 32,nie może wysłać smsa poprzez GSM-XSatel integra 32,nie może wysłać smsa poprzez GSM-X
  • #4 17298289
    dariusz.bembenek
    Centrala wybiera numer? Widać to na diodzie lub na podsłuchu linii? (złącze PIN5 od syntezera).
    Karta (nie)play?
    Warto z numeru telefonu usunąć "48", czyli sam pager sms + numer telefonu. W ostatnich produkowanych modułach serii GSM (LT...) wstawienie 48 często powodowało, że moduł nie chciał tego przetrawić.
  • #5 17299478
    simrider
    Poziom 10  
    nie widać nic na diodzie, miga raz na kilka sekund
    karta virgin
    usuniecie numeru nue pomogło
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17299522
    dariusz.bembenek
    W momencie realizacji powiadamiania przez centralę, dioda na centrali powinna się zaświecić na kilka sekund. Jeżeli tego nie robi to może być oznaką, że centrala nawet nie próbuje nadawać. I moduł tutaj może nie mieć z tym nic wspólnego.
  • #7 17300699
    simrider
    Poziom 10  
    Udało się ustawić powiadomienia SMS, dziękuję .Chce jeszcze ustawić włączanie alarmu na pilota, dlatego szukałem opcji powiadamiania o załączeniu alarmu, ale nie znalazłem, jak takie powiadomienie można zrobić?
  • REKLAMA
  • #8 17301492
    Dranzer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Można wiedzieć co było powodem bo sam walczę 4 dzień z konwersją Pager-SMS. Wykorzystać np wyjście 5 i podłączyć do modułu gsm-x, ustawić w rodzaju wyjścia potwierdzenie czuwania. W aplikacji gx soft na telefon będzie możliwy podgląd.
  • #10 17301525
    dariusz.bembenek
    simrider napisał:
    ustawić włączanie alarmu na pilota, dlatego szukałem opcji powiadamiania o załączeniu alarmu, ale nie znalazłem, jak takie powiadomienie można zrobić?

Rozumiem, że pilot i powiadomienie to dwie kwestie, z czego ta druga jest problematyczna. Należy kombinować z wyjściami. Przykładowo:
    - dwa wyjścia ("wskaźnik czuwania" i "koniec sygnalizacji wyjść" <- wskazujący na wskaźnik czuwania)
    - z tych dwóch wyjść robimy powiadamianie (w przydziale zdarzeń jest zakładka "wyjścia")

Oczywiście takie rozwiązanie będzie zawsze informować o załączeniu i wyłączeniu czuwania, nawet wtedy, kiedy jest ono realizowane z manipulatora, a nie tylko z pilota. Jeżeli ma to być tylko z pilota, należy posłużyć się funkcją iloczynu logicznego (46), do którego należy wrzucić: (wskaźnik czuwania i naruszenie wejścia (przycisk pilota) ). Analogicznie dla kolejnego wyjścia informującego o końcu czuwania.
  • #11 17301571
    Dranzer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wieczorem spróbuję podanych wskazówek. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją centrali Satel Integra 32 do wysyłania SMS-ów za pomocą modułu GSM-X. Wskazano, że należy skonfigurować centralę i moduł podobnie jak starsze modele LT-1, LT-2, GSM-4, GSM-5, a nie jak GPRS-A. Po kilku próbach użytkownik udało się ustawić powiadomienia SMS, jednak nadal poszukuje opcji powiadamiania o załączeniu alarmu na pilota. W dyskusji poruszono również kwestie związane z konfiguracją wyjść oraz podłączeniem do modułu GSM-X, a także znaczenie poprawnego ustawienia numeru telefonu w systemie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA