logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć bzyczenie sterownika w lampie z pilotem na kolorach?

gangsterka167 03 Wrz 2018 16:19 1497 3
REKLAMA
  • #1 17420579
    gangsterka167
    Poziom 8  
    Witam. Mam problem z lampą z pilotem. Lampa posiada zasilacz i sterownik do pilota. Na programie z kolorami zaczyna wydawać bzyczący dźwięk. Próbowałam zalewać klejem na gorąco żeby zniwelować drgania, ale to nie to. Co może odpowiadać za takie coś?
    Jak usunąć bzyczenie sterownika w lampie z pilotem na kolorach?Jak usunąć bzyczenie sterownika w lampie z pilotem na kolorach?
  • REKLAMA
  • #2 17420619
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1192
    gangsterka167 napisał:
    Próbowałam zalewać klejem na gorąco żeby zniwelować drgania, ale to nie to.

Czy chcesz kolego spowodować pożar, a co najmniej zagrożenie nim?
    Co to za lampa ? Składana przez kogoś, czy produkt przemysłowy?
    Podaj szczegóły wykonania całej instalacji, rodzaj obciążenia i jego moc.
  • REKLAMA
  • #3 17420626
    gangsterka167
    Poziom 8  
    Lampa jest fabryczna oryginalnie poskładana. Zasilacz jest na 230v z niego do sterownika idzie 12v i 36v. Diody działają na 36v. Sam sterownik do pilota na 12v. Zalaczyłam zdjecia jednego i drugiego. Cos w tym sterowniku bzyczy ale tylko na jednym programie.
  • #4 17421586
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1192
    Według mnie ( mogę się mylić-za mało danych) masz zasilacz stałoprądowy do LED rozdzielony na dwa człony : zasilacz napięciowy i regulator stałoprądowy 5 kanałowy . Zwróć uwagę na zalecenie :"module LED only" oraz "auxiliary power supply 12V/0,2A. Widnieje również napis "Constans Voltage".

Problem prawdopodobnie stanowi sam zasilacz, który przy niedociążeniu(przeciążeniu ewentualnie) właśnie ma takowe objawy. Czy powód występuje przy programie emitującym nie wiele światła, ściemnianiu ?
    Sprawdzisz to najprościej mierząc napięcie na wyjściu modułu power supply w trakcie zmiany obciążenia - zmiana programów oraz analizując obciążenia na poszczególnych kanałach wyjściowych.

Zwróć uwagę, że maksymalne parametry poszczególnych kanałów(1-5) w sumie teoretycznie nie pokrywają się z mocą całkowitą tego członu, a nawet w skrajnym przypadku przekraczają moc znamionową zasilacza QM-MT-60W 36V 1500mA.

Z tego powodu były moje wcześniejsze pytania, na które nie odpowiedziałeś kolego rzeczowo:
    aaanteka napisał:
    Podaj szczegóły wykonania całej instalacji, rodzaj obciążenia i jego moc.

1)Co znaczy fabryczna? Może to jakaś "dizjinerska manofaktura" nie wiele mająca z elektroniką. Zastosowane produkty na to wskazują.
    2)Doprecyzuj dane pod kątem forum elektronicznego, przedstaw produkt, szczegóły rozwiązania.
    3)Sprecyzuj miejsce i okolice elementu wydającego dźwięk.
REKLAMA