logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik wyświetlacza graficznego 160x48 do Rolanda Fantom XR - gdzie kupić?

moons 03 Wrz 2018 22:42 978 7
REKLAMA
  • #1 17421445
    moons
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam, padł mi wyświetlacz w Rolandzie Fantom XR. Niestety nie można dokupić nawet w autoryzowanym serwisie. Wcześniej bywało tak że po kilkunastu minutach pracy zawieszał się na jednym obrazie i tylko wyłączenie i ponowne włączenie instrumentu pomagało, oczywiście wszystkie inne funkcje instrumentu w tym czasie działały o.k. Niestety nie dawno w ogóle odmówił współpracy, kompletnie nic się nie wyświetla, jest tylko podświetlony.
    Z tego co wyczytałem jest to wyświetlacz graficzny 160x48, niestety ani ebay ani aliexpres nic nie wypluwa. Czy jest jakaś szansa na znalezienie zamiennika czy jestem ugotowany. Instrument kosztuje kilka tysi także można powiedzieć cena nie gra roli.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17421595
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 460
    Daj zdjęcia jakieś, dokładnie zdjęcie złącza - tasiemki, coś poszukamy.

Dodano po 4 [minuty]:

I przede wszystkim wymiary. Nawet mogą to być wymiary to co widać na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #4 17421667
    moons
    Poziom 13  
    Instrumencik w tej chwili skręcony. więc nie mam jak zrobić zdjęcia ze swojego ale google wypluwa sporo zdjęć
    https://www.google.pl/search?q=roland+fantom+...EVAKHW23BAcQ_AUICigB&biw=1360&bih=654#imgrc=_
    Dodam jeszcze wymiary: 67,8 mm x 21,3 mm, zmierzyłem przez otwór w przednim panelu także wyświetlacz jest pewnie ciut większy.

Niestety, nawet w Rolandzie nie został ani jeden wyświetlacz nawet w centrali.

Rozmiar mnie dobija, nigdzie nie ma 160x48, trzeba wychodzi szukać w jakichś innych urządzeniach.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 17453774
    moons
    Poziom 13  
    Dobra jak rozumiem zero szan na znalezienie czegoś choć podobnego, więc pytanie drugie czy jest odrobina nadziei na podłączenie jakiegoś innego wyświetlacza?, podobnego wymiarami czy rozdzielczością.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17459586
    funak
    Poziom 27  
    Jest możliwość wykonania zamiennika.
    Potrzebny jest układ odczytujący informacje z taśmy i generujący nowe sygnały do nowego LCD. Czyli coś w rodzaju przelotki tylko takiej mocno zaawansowanej.
    Ale najpierw trzeba by było wykonać rozpoznanie sygnałów na taśmie. Do tego potrzebny analizator stanów.

Dodano po 12 [minuty]:

Albo kupić za $399 + $99 + VAT

https://www.ebay.com/itm/Roland-Fantom-XR-Syn...719784?hash=item1eeaa549e8:g:Eh4AAOSwYrJa4tba
  • #7 17460558
    moons
    Poziom 13  
    Rozważałem zakup innego egzemplarza ale jak widać ceny są w tysiącach więc musiało by to być naprawdę ostateczne rozwiązanie.
    Czy jeśli byłby znany chip jaki steruje tym wyświetlaczem to coś by więcej wyjaśniło? Po drugie a może to jednak nie wyświetlacz, pewnie było tak od samego początku ale teraz dokładnie to zauważyłem, po włączeniu instrumentu, zapala się podświetlenie a potem na chwilę zapalają się wszystkie punkty na wyświetlaczu, Następnie wszystkie gasną i działa już tylko podświetlenie.
    Dla jasności coś co steruje tym wyświetlaczem jest na płycie głównej, bo wyświetlacz to tylko szybka z przyklejoną do niej taśmą. Dobrze rozumuje?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 17462752
    funak
    Poziom 27  
    Wyświetlacz to nie tylko szybka z przyklejoną do niej taśmą.

Chip sterujący wyświetlaczem jest "przyklejony" na taśmie. Nie szukaj, nie znajdziesz jaki to model.

Sam wyświetlacz 160x48 wymaga 208 linii sterujących. A tutaj na taśmie mamy tylko 24, więc MUSI coś być pośredniczące.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyświetlaczem graficznym 160x48 w instrumencie Roland Fantom XR, który przestał działać. Wcześniej wyświetlacz zawieszał się, a teraz nie wyświetla nic poza podświetleniem. Użytkownik poszukuje zamiennika, jednak nie znalazł go ani na eBay, ani na AliExpress. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że wyświetlacz jest trudno dostępny, a nawet w autoryzowanym serwisie Rolanda nie ma zapasowych części. Proponują poszukiwanie wyświetlaczy z innych urządzeń lub rozważenie zakupu innego egzemplarza Fantom XR, co wiąże się z wysokimi kosztami. Istnieje również możliwość stworzenia zamiennika, jednak wymaga to zaawansowanej analizy sygnałów oraz odpowiednich komponentów. Użytkownik zastanawia się nad przyczyną problemu, sugerując, że może to być związane z chipem sterującym wyświetlaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA