logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B8 2.0 TDI - Vcds - błąd, prośba o interpretację

spedero 04 Wrz 2018 00:10 4218 3
REKLAMA
  • #1 17421601
    spedero
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Witam.
    Bardzo proszę o interpretację błędu.
    Jeżeli to ma znaczenie to dodam, że akumulator mam 95Ah i jak dobrze pamiętam to zakodowany jest tak: 4F0915105C albo tak 8K0915105E. Nie pamiętam teraz dokładnie bo nie mam możliwości teraz podłączyć Vcdsa. Wydaje mi się że oba kodowania są dobre.
    Audi A4 B8 2.0 TDI - Vcds - błąd, prośba o interpretację
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17421689
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    Jak by się przydało to polecam poczytanie tej stronki.
    http://www.gerritspeek.nl/vag-com_foutcodeslijst-a.html

Warto też zalogować się na stronkę użytkowników Audi. link poniżej,
    https://a4-klub.pl/topic/165457-all-b8-kody-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w/
  • #4 17437802
    spedero
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Ja je cały usuwam i one cały czas wracają.
    Czy to ma coś wspólnego z tym, że auto przełącza się w tryb awaryjny?
    Tylko, że jak się włącza tryb awaryjny to po podłączeniu do komputera pokazuje czujnik 2 pozycji pedału przyspieszenia - sygnał za niski.

A jakie będzie kodowanie dla akumulatora 95Ah?

Dzisiaj zmieniłem regulator napięcia razem z całą klemą + i auto całkiem zwariowało. Tzn. auto w ogóle nie chciało zapalić. Słychać tylko było stuknięcie rozrusznika i koniec. Co do błędów to pokazał alternator, rozrusznik, jakąś tam poduszkę-za duża rezystancja, zwarcie do masy na wentylatorze od chłodnicy. Nie pamiętam teraz dokładnie. Natomiast jak zmieniłem z powrotem na tą co miałem to po skasowaniu błędów auto odpalił normalnie.
    Co mogło być przyczyną?
    Dodam że zmieniłem akumulator z 95Ah na 110Ah i użyłem takiego kodowania:
    000915105AK VAO 6104020923V
    Takie kodowanie dobrze działa na tej mojej starej klemie +.

Już nie mam tych błędów z prądem spoczynkowym.
    Dałem alternator do regeneracji. Wymieniony został między innymi regulator i to chyba to było przyczyną.
    Niestety nie wiem dlaczego napięcie na alternatorze mam raz 14,46 a raz 13,1. Dlaczego tak jest skoro jest nowy regulator?
    Gdzie szukać przyczyny? Akumulator cały czas trzyma 12,6.
    Nawiasem mówiąc nadal włącza mi się tryb awaryjny i wywala błąd że jest za słaby sygnał na czujniku 2 pedału gazu. Przy błędzie napięcie na zacisku 30 raz było 12,2 ale i wywaliło przy 13,78.
    Wymieniłem regulator na alternatorze, dorobiłem drugi kabel plusowy od samego alternatora do plusa w podszybiu i pojeździłem aż tydzień i znowu się zaczęło.
    Gdzie szukać przyczyny? Podmieniałem komputer silnika i też nie pomogło. Czy zostaje tylko szukanie w instalacji?
REKLAMA