logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada działania regulatota obrotów wentylatora VENTS RS-1-300

elektrocez 04 Wrz 2018 09:07 1680 12
REKLAMA
  • #1 17421805
    elektrocez
    Uczeń
    Ocena: 3
    Dzień dobry,

Posiadam wentylator Awetna serii WA: http://www.awenta.pl/index.php/produkty/wentylatory/scienne/wa

Do regulacji obrotów tego wentylatora polecono mi regulator VENTS RS-1-300: http://vents-group.pl/oferta/wentylacja-profesjonalna/akcesoria-elektryczne/rs-1-300

1. Podłączenie regulatora jest dla mnie bardzo proste i nie stanowi żadnego problemu. Mam jednak pytanie odnośnie zasady działania tego regulatora: który parametr i w jaki sposób reguluje wspomniany regulator tyrystorowy? Czy zmieniamy napięcie z 230 na np. 200V by wentylator obracał się wolniej? A może chodzi o inny parametr? Niestety nie mam jeszcze tego regulatora by sprawdzić miernikiem.

2. Drugie pytanie odnosi się do pokrętła regulatora. Taka regulacja wymaga dojścia do regulatora i fizycznego obrócenia pokrętła. Czy istnieje inny sposób wykonania podobnego regulatora (chodzi o zamianę tego pokrętła na coś innego), który umożliwiałby np. zdalne sterowanie pracą silnika? Wykonanie zdalnego sterowania również nie stanowi dla mnie żadnego problemu, chociażby w oparciu o bluetooth, wi-fi i mikroprocesor ATMEGA z kontrolą przekaźnika. Problemem jest dla mnie regulacja prędkości.

Za udzielenie odpowiedzi uprzejmie dziękuję,
    EC
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17421842
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    1. Tam pewnie jest triak. A różnie się steruje triakiem np. układ u2008b, diak.
    2. Najpierw trzeba zobaczyć co tam jest, co steruje układem. Ale sterowanie zdalne tak jak mówisz jest możliwe.
  • #3 17426091
    elektrocez
    Uczeń
    To może zadam inaczej pytania:

1. Jaki parametr muszę zmienić by sterować ww. wentylatorem? Edit: Dostałem właśnie wiadomość na priv, że sterowanie jest napięciowe. Czyli muszę zmienić napięcie na np. 40V. Dziękuję.

2. W jaki sposób szanowne grono forumowiczów proponuje zdalnie sterować tym urządzeniem? Chodzi mi o sam element, który zmienia parametr z punktu 1.

Pytam dlatego, że chcę zbudować/zlecić zbudowanie takiego urządzenia. Przeglądałem różne wątki na tym forum i nie uzyskałem wyczerpujących odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Jednocześnie nie widzę w sieci gotowych produktów podobnego typu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17430499
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Jak już avt to może coś takiego: Link
  • REKLAMA
  • #6 17432414
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    @kj1 Nie chodzi o kit AVT, on nie spełnia wymagań autora (prostego podłączenia do mikrokontrolera), ale o opis działania i fakt, że składowa stała napięcia zasilania silnika indukcyjnego jest szkodliwa. W tym co załączyłeś też są istotne informacje:
    Cytat:
    Sprawdza jednak, czy wyzwolony w poprzednim półokresie triak jeszcze przewodzi prąd (ze względu na mogące wystąpić na obciążeniu przesunięcie prądu względem napięcia). Jeżeli triak przewodzi, to układ wstrzymuje się z wygenerowaniem impulsu bramkowego do czasu jego wyłączenia. Synchronizacja z przebiegiem prądu na obciążeniu o charakterze indukcyjnym zapobiega „gubieniu półokresów”, czyli wyzwalaniu triaka co drugi półokres napięcia sieci. Innym usprawnieniem jest tzw. wielokrotne wyzwalanie. Polega ono na sprawdzaniu, czy po podaniu impulsu wyzwalającego triak rzeczywiście się otworzył. Jest to potrzebne, gdy z jakiejś przyczyny prąd po wyzwoleniu triaka nie osiągnie wartości podtrzymującej jego przewodzenie, np. szczotka trafiła na przerwę między stykami komutatora lub impuls wyzwalający pojawił się w momencie przejścia napięcia sieci przez zero, i przez okres trwania impulsu (w modelowym układzie 90us) wartość prądu płynącego przez triak była niewystarczająca do jego „zapłonu”.

Może autor spróbuje dodać do tego detekcję przejścia przez zero i wyzwalać triaka z mikrokontrolera. :)
  • #7 17432449
    kj1
    Specjalista elektryk
    LED5W napisał:
    on nie spełnia wymagań autora (prostego podłączenia do mikrokontrolera)

Dlaczego nie spełnia?
    [quote[] Wejście akceptuje sterowanie PWM oraz napięciowe 0...+5V. [/quote]
    Czy sterowanie PWM , albo napięciowe 0...+5V jest trudne do uzyskania za pomocą mikrokontrolera?
    LED5W napisał:
    W tym co załączyłeś też są istotne informacje:

To właśnie zaleta kitów AVT. W opisach jest dokładnie wyjaśnione jak urządzenie działa
  • #8 17432506
    elektrocez
    Uczeń
    Serdecznie dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Z zaciekawieniem czytam wątek dalej.

Z dyskusji wywnioskowałem, że potrzebuję regulator AVT (3113 lub 3116 - kwestia wyciągnięcia dalszych wniosków z dyskusji). Istnieją dwa warianty rozwiązania mojego problemu: kupienie kit AVT i dostosowanie do swoich wymagań lub kupienie oddzielnych części (konieczność samodzielnego zrobienia płytki i zaprogramowania mikrokontrolera - nie jest to wielki problem organizacyjny).

W regulatorze AVT będę musiał zamienić potencjometr analogowy na cyfrowy (nie jest to problem, istnieją nawet potencjometry cyfrowe z pamięcią). Zupełnie wypadło mi z głowy, że takie urządzenia funkcjonują. Natomiast do sterowania potencjometrem potrzebowałbym mikroprocesor, który odbierałby dane po bluetooth lub wi-fi (zabezpieczone zdalnie sterowanie). Oczywiście potrzebny jest też sam odbiornik, których jest dużo na rynku. W dalszych krokach trzeba zdecydować czy wykorzystać istniejący mikroprocesor z AVT (może być nieodpowiedni do wielu zadań), dołożyć drugi do zdalnego sterowania (najprościej, ale urządzenie będzie rozbudowane) lub zamienić istniejący na inny (np. Atmega). Ładnie wyglądałaby trzecia wersja. Trzeba jeszcze rozwiązać problem jak w miarę tanio i szybko skopiować program ze starego do nowego mikrokontrolera (wiem, że nie jest to problem techniczny, a organizacyjny - trzeba byłoby jednak kupić wybrany zestaw).

Podsumowując: rozumiem już zasadę działania tego urządzenia. Mam także wizję jak można by je zbudować i dostosować do moich potrzeb.
  • Pomocny post
    #9 17432527
    kj1
    Specjalista elektryk
    elektrocez napisał:
    W regulatorze AVT będę musiał zamienić potencjometr analogowy na cyfrowy
    W przypadku modułu 3113 wystarczy sygnał PWM bezpośrednio z mikrokontrolera
    Cytat:
    Napięcie sterujące ze złącza J1 (1) z zakresu 0...+5V podawane jest na filtr
    dolnoprzepustowy, który tworzą elementy R9 i C2. Filtr umożliwia sterowanie
    obrotami silnika przebiegiem PWM np. w przypadku sterowania z użyciem mikrokontrolera.
    Cytat:
    Natomiast do sterowania potencjometrem potrzebowałbym mikroprocesor, który odbierałby dane po bluetooth lub wi-fi

Możesz wykorzystać moduł ESP8266 i sterować np. ze smartfona
  • Pomocny post
    #10 17434205
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    @kj1 W pierwszym zdaniu pisałem o tym pierwszym kicie.

elektrocez napisał:
    W regulatorze AVT będę musiał zamienić potencjometr analogowy na cyfrowy (nie jest to problem, istnieją nawet potencjometry cyfrowe z pamięcią).
    Które wytrzymają napięcie sieciowe?

elektrocez napisał:
    W dalszych krokach trzeba zdecydować czy wykorzystać istniejący mikroprocesor z AVT (może być nieodpowiedni do wielu zadań), dołożyć drugi do zdalnego sterowania (najprościej, ale urządzenie będzie rozbudowane) lub zamienić istniejący na inny (np. Atmega). Ładnie wyglądałaby trzecia wersja.
    Jaki "mikroprocesor z AVT"?
  • #11 17436147
    elektrocez
    Uczeń
    LED5W napisał:
    Które wytrzymają napięcie sieciowe?

Słuszna uwaga (napięcie 230V jest za wysokie). Dziękuję :)

elektrocez napisał:
    Jaki "mikroprocesor z AVT"?

Słuszna uwaga. W AVT 3113 jest układ scalony U2008B (to nie jest mikroprocesor). Obudowa DIP mnie zmyliła.

kj1 napisał:
    Możesz wykorzystać moduł ESP8266 i sterować np. ze smartfona

Piszesz o AVT 3113 czy 3116? W którym miejscu miałbym podłączyć wyjście z ESP8266?
  • #12 17436214
    kj1
    Specjalista elektryk
    elektrocez napisał:
    Piszesz o AVT 3113 czy 3116? W którym miejscu miałbym podłączyć wyjście z ESP8266?
    AVT3113.
    ESP8266 pozwala wygenerować sygnał PWM którym można sterować wejście kitu
  • Pomocny post
    #13 17436307
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4230
    Ze sposobu podłączenia regulatora VENTS RS-1-300 widać, że może on jedynie ograniczać prąd/napięcie zasilania wentylatora.
    Regulacja prędkości obrotowej silników prądu przemiennego napisał:
    Zakres regulacji prędkości obrotowej przez zmianę napięcia zasilającego wynosi niewiele ponad 10% poniżej prędkości znamionowej. Zatem jest to bardzo mały zakres regulacji, a ponadto silnik może utknąć, czyli zatrzymać się na skutek zmniejszenia się przeciążalności.

Dotyczy to jednak silnika obciążonego stałym momentem. W przypadku wentylatora moment obciążający rośnie z prędkością, co znacznie zwiększa zakres regulacji - zwłaszcza, jeśli wentylator jest w dobrym stanie i moment hamujący prawie w całości wynika z oporu powietrza. Ale zużywanie się łożysk i brud, który w nich się zbiera, wytworzą dodatkowy moment hamujący, który będzie malał z prędkością, powodując niestabilność działania silnika przy zmniejszonej prędkości obrotowej i skłonność do zatrzymywania się. Konsekwencją pozostawienia silnika w takim stanie zatrzymania może być przegrzanie i przepalenie jego uzwojeń, oraz uszkodzenie regulatora.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulatora obrotów wentylatora VENTS RS-1-300 oraz jego zastosowania z wentylatorem Awenta serii WA. Użytkownik pyta o zasadę działania regulatora tyrystorowego, który zmienia napięcie zasilania wentylatora, co wpływa na jego prędkość obrotową. Forumowicze sugerują, że regulator może ograniczać prąd/napięcie, co jest istotne dla silników obciążonych stałym momentem. Wskazano również na możliwość zdalnego sterowania wentylatorem poprzez zastosowanie mikrokontrolera, takiego jak ESP8266, oraz regulatorów AVT (modeli 3113 i 3116), które mogą być dostosowane do wymagań użytkownika. Podkreślono, że niewłaściwe użytkowanie regulatora może prowadzić do przegrzania silnika i uszkodzenia regulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA