logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Immergas Victrix X 24 - powtarzający się błąd 37

mg.pl 07 Wrz 2018 10:48 10419 5
REKLAMA
  • #1 17427455
    mg.pl
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witajcie,

Mam problem z regularnie powtarzającym się błędem 37 (niskie napięcie zasilające) - reset ani odłączenie i przyłączenie napięcia nie pomaga. Co może być przyczyną takiego powtarzalnego błędu? Serwisant (przez telefon) sugeruje wymianę płyty głównej, jednak traktuję to jako ostateczność, ze względu na koszty - widzicie jakieś rozwiązania pośrednie (wymiana bezpiecznika, cokolwiek)?

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 17428433
    goldzik15
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    a faktycznie siada napięcie? Może UPS? Nigdy nie testowałem takiego układu.
    Warto obejrzeć płytę, czy może nie ma strzelonego lub napuchniętego kondensatora?
  • REKLAMA
  • #3 17430672
    mg.pl
    Poziom 9  
    Kocioł jest podłączony do zasilania przez listwę z filtrem redukującym skoki napięcia (ponura historia - 3 lata temu miałem wymienianą płytę główną właśnie z powodu skoku napięcia w sieci). Bezpieczniki w listwie są OK, przepinałem kocioł na zasilanie bezpośrednie, również z innego gniazdka by wykluczyć niskie napięcie do kotła. Twardy reset i uruchamianie na nowo też nie działają (takie kroki zaleca instrukcja), tzn. błąd wciąż się pojawia.

Wszystko wskazuje na to, że przyczyna jest gdzieś w wewnątrz kotła. Niestety ani go nie rozkręcałem ani specjalnie się na tym nie znam - chciałbym jedynie ograniczyć zastosowanie rozwiązania ostatecznego jako pierwszego przez serwisanta... Stąd pytanie.
  • REKLAMA
  • #4 17430887
    goldzik15
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    Prawdopodobnie płyta. Czy ekran może miga? Trzeba byłoby ją obejrzeć pod kątem jakiś rozsadzonych lub nienaturalnie spuchniętych elementów.
  • REKLAMA
  • #5 17431853
    mg.pl
    Poziom 9  
    Dzięki za podpowiedź - ekran nie miga, nie ma żadnych objawów niskiego (lub przerywanego) napięcia. Płyty jeszcze nie oglądałem pod kątem przepalonych elementów.
  • #6 17472158
    mg.pl
    Poziom 9  
    Zamykając temat - skończyło się wymianą płyty głównej, serwisant jako rozwiązanie na przyszłość podsunął mi pomysł zakupienia stabilizatora napięcia dla zabezpieczenia płyty przed skokami i narażenie na przepalenie z tego powodu.

Dodano po 45 [sekundy]:

Rozwiązanie w ostatnim poście w wątku.
REKLAMA