logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Phillips 40PFL4308H/12 - Wgrany niepoprawny firmware.

HotIce 11 Wrz 2018 20:21 990 3
REKLAMA
  • #1 17435552
    HotIce
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam,
    tv - prawdopodobnie 40PFL4308H/12
    SBB - 715G5713-M0E-000-005X (WK:1239)
    Matryca :LTA400HF30
    TCON: 13NNB_SQ60VAMB4C4LV0.1

Trafił do mnie po burzy TV Phillips który nie ma z tyłu nalepki z modelem, określiłem go jak model 42PFL4208H/12 opierając się głównie na symbolu zamontowanej SBB - 715G5713-M0E-000-005X (WK:1239). Tv miał taki objaw że startuje do logo "Phillips" i restartuje się w pętli. Pobrałem soft do tego modelu ze strony producenta, ale nie można go było wgrać bo telewizor musi wystartować w pełni aby to zrobić. Kupiłem Używaną płytę o identycznym oznaczeniu. Po otrzymaniu i rozpakowaniu symbol miała identyczny ale zamiast dwóch gniazd hdmi jest wlutowane tylko jedno i nie ma wlutowanego gniazda do karty wifi, ale to chyba nie ma znaczenia. Po uruchomieniu jest obraz "mleczny" zamiast na czarnym tle i odwrócony. Znalazłem serwisówkę i w menu
    serwisowym 062598, podałem kod matrycy 186 odpowiadającej modelowi LTA400HF30 którą mam w tym tv, obraz po tym zabiegu ma już czarne tło ale dziwne wyostrzone krawędzie, oraz niepoprawne kolory, próbowałem różnych kodów ale też nie dają poprawnego obrazu. Pomyślałem że wgram wcześniej pobrany firmware, wgrał się, tv się zrestartował i już się nie uruchomił poprawnie, zapala podświetlenie po paru sekundach gaśnie i tak w pętli... Potem zauważyłem w serwisówce że matryca tutaj zamontowana występuje tylko w modelach 40 calowych więc wgrałem błędny firmware, powinienem wgrać np do modelu 40PFL4308H/12 ale czy to na pewno jest przeszkodą? Czy można tą płytę jakoś uratować?
  • REKLAMA
  • #2 17435631
    jean0791
    Poziom 23  
    Ocena: 230
    Refer to the service manual on page 32.
    To activate the Factory mode, use the following method:
    • Press the following key sequence on the remote control
    transmitter: from the “Home screen” press “1999”, directly
    followed by the “Back” button. Do not allow the display to
    time out between entries while keying the sequence.
    https://elektrotanya.com/philips_chassis_tpm10_1e_la.pdf/download.html
  • REKLAMA
  • #3 17435764
    HotIce
    Poziom 17  
    jean0791 napisał:
    Refer to the service manual on page 32.
    To activate the Factory mode, use the following method:
    • Press the following key sequence on the remote control
    transmitter: from the “Home screen” press “1999”, directly
    followed by the “Back” button. Do not allow the display to
    time out between entries while keying the sequence.
    https://elektrotanya.com/philips_chassis_tpm10_1e_la.pdf/download.html

Dobrze kolego, ale ja jestem w sytuacji gdy tv nie startuje do ekranu głównego tylko po włączeniu zapala na kilka sekund podświetlenie gaśnie i znowu zapala, następuje to ciągle po sobie i żadne napisy się nie pokazują.

Dodano po 8 [godziny] 31 [minuty]:

Czy jest sens przelutować NAND ze starej płyty? Czy są jakoś parowane z procesorem? bo możliwe że oprogramowanie na starej płycie jest ok, tylko jej start który kończy się na wyświetleniu logo, jest blokowany z powodu uszkodzenia w procesorze a konkretnie sekcji LAN. Przepięcie poszło z gniazda telefonicznego na router adsl który uszkodziło i następnie poszło do gniazda lan w tv który był podłączony do tego routera.
  • #4 17444120
    HotIce
    Poziom 17  
    Mam możliwość zakupu płyty 715G5713-M0F-000-005X, Czy ma ktoś wiedzę na temat podstawienia jej do mojego tv? oczywiście po wbiciu odpowiedniego kodu matrycy, ewentualnie wgraniu oprogramowania pod mój model jeśli był by jakiś obraz...
REKLAMA