logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik trójfazowy 4 kW - hamowanie przy przełączeniu z gwiazdy na trójkąt

teleser 28 Sie 2005 21:36 2478 10
REKLAMA
  • #1 1772341
    teleser
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Od kilku lat uzywam silnik trójfazowy o mocy około 4 kW.
    Posiada on zespolony wyłącznik z pozycjami gwazda- trójkąt.
    Kiedys uległa uszkodzeniu mechanicznemu obudowa wyłącznika którą ktoś wymienił. Do tej pory silnik nie był u żywany.
    Aktualnie występuje taki problem. Startujac z pozycji gwiazda silnik pracuje bez zadnego problemu.
    Następnie przełączam w pozycje trójkąt i wtedy zauważm takie zjawisko jakby nastepowało hamowanie silnika i słychac wtedy niezbyt głośne buczenie ale silnik dalej sie obraca.
    W związku z tym mam pytanie czy powodem tego moze byc zamiana kolejnosci uzwojeń np VY zostało zamienione z WZ ????
    Problem w identyfikacji poszczególnych uzwojeń gdyz wyprowadzenia nie ą opisane. Natomiast opisy są na samym przełączniku. A moze jest to inna przyczyna nieprawidłowego zachowania tylko w pozycji TRÓKJĄT. Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1772427
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    Witam
    Taka usterka z zamianą faz jaką opisałeś spowodowałaby wyrzucenie zabezpieczeń (duże prawdopodobieństwo). Poza tym zauważyłbyś przejście silnika przez zero (wirnik chwilowo nieruchomy). Skoro silnik nie był używany kilka lat to prawdopodobnie po przełączeniu w trójkąt, zanika jedna z faz . Podejrzewam skorodowane styki tego przełącznika. Rozbierz go, i przeczyść styki (zobacz ich stan, może są nadpalone).

Odpisz jaka była przyczyna.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1772546
    teleser
    Poziom 13  
    Raczej zły styk a co za tym idzie brak fazy nie wchodzi w gre.
    Wczoraj dokładnie mierzyłem omomierzem przełącznik gdyz chciałem zrysowac sobie schemat elektryczny.
    Tak ze zgodnie z opisem na przełączniku i porównaniu ze schematem na elektrodzie przełącznik łaczy właście przewody.
    Natomiast jak napisałem poprzednio na wyprowadzeniach brak opisów początku i końca uposzczególnych uzwojeń. Dlatego podejrzenie moje ze powodem jest zamiana w samych wyprowadzeniach uzwojeń.
    Dodam ze kable uzwojeń sa wyprowadzone poprzez uszczelkę gumowa w kształcie koła w układzie:
    jedno uzwojenie: z lewej strony wychodza oba przewody
    drugie uzwojenie: jeden przewód wychodzi na samym dole a drugi na samej górze
    trzecie uzwojenie: oba przewody wychodza z prawej strony.

Ponowne pytanie: czy gdy bedzie zamieniona kolejnosc samych uzwojeń lub zamienione poczatki z końcami to czy wtedy w układzie GWIAZDA jest ok natomiast w TRÓJKĄT sa takie problemy jak przedstawiłem ??? Czekam na dalsze informacje.
  • #4 1772597
    thalex
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Jest możliwe aby zamienione były koniec z poczatkiem jednego uzwojenia, dobrze byłoby pomierzyć prądy na poszczególnych fazach (znacznie przewyższają znamionowe) a potem ewentualnie doświadczalnie wyszukać właściwe podłączenie.
  • #5 1772612
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Końce uzwojeń musisz podłączyć tak jak na rysunku. Najpierw musisz wyodrębnić trzy uzwojenia omomierzem.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Silnik trójfazowy 4 kW - hamowanie przy przełączeniu z gwiazdy na trójkąt silnik.jpg (10.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1772640
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Samo wyznaczenie uzwojeń omomierzem nie wystarczy. Oznacz końce jednego z uzwojeń jako U1 i U2. Potem połącz w szereg wszystkie tak, aby po przepuszczeniu prądu stałego o prądzie w okolicach znamionowego wirnik poruszał się jakby zupełnie bez oporu - wtedy oznaczysz pozostałe oznaczenia, np: U1-U2-V1-V2-W1-W2 w takiej kolejności. Tak można wyznaczyć końce i początki uzwojeń. Rozchodzi sie o to, żeby przy prądzie stałym w uzwojeniach wytwarzane strumienie sie znosiły.
  • #7 1772727
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Bardzo cenna uwaga Kolegi Fuutro. Jeżeli silnik jest oryginał z fabryki lub dobrze przewinięty to początki i końce są po przeciwnych stronach (i tak właśnie założyłem).

Napisz jakie masz napięcia na trójkącie (na zaciskach silnika).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1772734
    teleser
    Poziom 13  
    Pomiary bede mógł wykonac za kilka dni gdyz silnik znajduje sie poza moim miejscem zamieszkania. Myśle ze znajde tu gdzies same szczegóły nt. praktycznego wyznaczania początku i końca uzwojenia. Natomiast prosze o informacje czy ma znaczenie kolejnosc samych uzwojeń. Jeśli tak to zakładamy ze już wyznaczyłem początki i końce uzwojeń, to prosze podpowiedzieć jak ustalic które uzwojenie jest pierwszym z poczatkiem U drugie z pooczątkiem V i trzecie z początkiem W. Bo jesli nie ma znaczenia sama kolejnosc uzwojeń to sprawa narazie jest jasna.
    Czekam na potwierdzenie.
  • #9 1772816
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Jeżeli dobrze wyznaczyłeś początki i końce uzwojeń to kolejność nie ma znaczenia (poruszamy się po okręgu). Zasada jest prosta ; na zaciskach w silniku przewody danej fazy nie mogą być w "pionie". Spójrz na rysunek i wszystko będzie jasne.
    Pozdrawiam
  • #10 1772879
    teleser
    Poziom 13  
    Powtórze przewody od uzwojeń wychodza poprzez przepyst gumowu bez oznaczeń i nie wchodza na zadna tabliczke ale na wyłącznik.
    Myślę ze samo wyprowadzenie jest ustawione wg zasady której ja nieststy nie znam.
    Powtórzę przwody sa wyprowadzone poprzez uszczelke gumowa i ułożone w układzie koła. Można to porównac do tarczy zegara i tak:

pierwsze uzwojenie to przwody na godzinie 8 i 10
    drugie na godzinie 6 i 12
    a trzecie uzwijenie to na godzinie 2 i 4
    Moze ktos spotkał sie z takim wyprowadzeniem i cos mi podpowie.
  • #11 1773031
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    Przełącznika gwiazda/trójkąt NIE DA SIĘ tak połączyć, aby gwiazda kręciła silnik w lewo, a trójkąt - w prawo. Jedna strona każdego uzwojenia łączy się już na początku z którąś z faz sieci i to już się nie zmienia - to przypisanie definiuje kierunek obrotów. Drugie końce są najpierw "do kupy" - czyli obojętne, który jest który, potem - każdy trzeba połączyć do fazy innej, niż "początek". Teraz już nie jest obojętne - jeśli będzie pomylone, to silnik będzie chodził przy zasilanym tylko jednym uzwojeniu i nie będzie z tego nic.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z silnikiem trójfazowym 4 kW wyposażonym w przełącznik gwiazda-trójkąt, gdzie po przełączeniu na pozycję trójkąt występuje hamowanie silnika i buczenie, mimo że w pozycji gwiazda silnik działa poprawnie. Podejrzewa się uszkodzenie lub skorodowane styki przełącznika, jednak pomiary omomierzem wskazują prawidłowe połączenia zgodne z opisem na przełączniku. Problem może wynikać z zamiany początku i końca uzwojeń lub niewłaściwej kolejności ich podłączenia, co wpływa na pracę w układzie trójkąta, ale niekoniecznie w gwiazdzie. Zaleca się wyodrębnienie uzwojeń omomierzem, oznaczenie ich początku i końca (np. U1, U2, V1, V2, W1, W2) oraz sprawdzenie prądów fazowych pod obciążeniem. Kolejność uzwojeń nie ma znaczenia, jeśli prawidłowo wyznaczono początki i końce, jednak przewody nie mogą być ułożone pionowo na zaciskach silnika. Przełącznik gwiazda-trójkąt nie zmienia kierunku obrotów, a błędne podłączenie w trójkącie może powodować nieprawidłową pracę silnika. Wyprowadzenia uzwojeń są nietypowo ułożone w uszczelce gumowej w układzie przypominającym tarczę zegara, co utrudnia identyfikację. Konieczne jest dokładne pomiarowe i doświadczalne ustalenie prawidłowego podłączenia uzwojeń, aby wyeliminować hamowanie i buczenie przy przełączeniu na trójkąt.
REKLAMA