logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ONKYO TX-NX414 - dźwięk wrócił po kombinacji klawiszy, ale znów zniknął

wsamo1 17 Wrz 2018 15:41 4788 13
REKLAMA
  • #1 17445275
    wsamo1
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.

Przeglądam forum i widzę, ze temat jest ogólnie znany, zarówno użytkownikom ONKYO jak i samemu producentowi, ktory przyznaje się do tego błędu i naprawiał te aplitunery na własny koszt, ale do końca 2017 roku.

Mnie niestety ta przypadłość dopadła w zeszłym tygodniu.

Ale zauważyłem cos ciekawego i chciałem się poradzić.

Świecie przekonany, ze mi dziecko cos poklikało, zanim zacząłem jeszcze szukać w sieci (nie mam pojęcia co zrobiłem - za dużo kombinacji klawiszy używałem) udało mi się odpalić dźwięk !!

Po wyłączeniu dalej brak dźwięku :(

Jeśli jest uszkodzony procesor DTS, to mógł jakiś prawem zadziałać dźwięk ?

Czy może dolega mojemu amlitunerowi cos innego ?

Factory reset robiłem i bez zmian.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17461540
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Cześć,
    spróbuj całkowicie odłączyć urządzenie od zasilania na minimum 7 pełnych minut, a następnie podłączyć je i włączyć.
  • REKLAMA
  • #3 17461813
    wsamo1
    Poziom 10  
    Niestety nie zadziałało :(

Co ciekawe po zrobieniu factory reset nie mam ani dzwięku, ani mozliwości mozliwosci wejsc w ustawienia sieci.

Czyli chyba dotknał mnie fabryczny bład ONKYO

W sieci pełno wskazówek, żeby podgrzac procesor suszarka - robiłem tez to i ... cisza.

Zauwazyłem też, że w internecie sporo jest sprzedawanych amlitunerow "bez dzwieku" - problem globalny.

Koszt naprawy w autoryzowanym serwisie w Warszawie to okolo 1000 zł, a samej plyty HDMI nie udało mi sie znalezc w sieci.
  • #4 19013340
    Tajoka
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Witam,

Pozwólcie, że trochę odgrzeję temat. Trafił mi się taki TX-NX414 bez dźwięku. Na podstawie Service Manual udało mi się zbadać kilka kwestii. Dzięki temu, że losowo dźwięk się pojawiał byłem w stanie zbadać kilka kwestii:

1. Nie włączają się przekaźniki głośników ale także nie ma dźwięku na wyprowadzeniach słuchawek gdzie słuchawki są podłączone bezpośrednio do końcówki mocy poprzez rezystory zatem dźwięk jest odcinany zarówno przekaźnikami głośników jak i sygnałem MUTE bezpośrednio przed wzmacniaczem mocy. Napięcie zasilania ~ +/- 54VDC na końcówce mocy jest obecne cały czas.

2. Sygnały sterujące przekaźnikami głośników SPRLCS i SPRLF na złączu P8004B (taśma na brzegu płyty HDMI) 0V gdy przekaźniki rozłączone, 3.3V gdy załączone. Sygnał HPDET (wykrywanie słuchawek) 0V gdy brak słuchawek i 3.3V gdy słuchawki obecne. Włożenie słuchawek odcina głośniki na przekaźnikach!

3. Sygnały SPRLCS i SPRLF sterowne z układu Q701. Obleciałem cały układ spisując wartości napięć dla działającego dźwięku i dla wyciszonego. Sygnały obserwowane na multimetrze:

79 - DIGSDO (działa 0V, nie działa 3.3V)
    81 - DIGMUT (działa 0V, nie działa ~2.2V, na moment 3.3V i spadek na 0V i zaczyna działać) wejście
    90 - ARMZ2MUT (działa 0V, nie działa 3.3V) wejście
    98 - AMUT_C (działa 0V, nie działa 3.3V) wyjście
    115-SPRLCS (działa 3.3V, nie działa 0V) wyjście
    116-SPRLF (działa 3.3V, nie działa 0V) wyjście

Sygnały 79,81,90 pochodzą ze sławetnego układu DSP Q3001. Zdążyłem sprawdzić z osobna 81 i 90 rozpinając je na rezystorach i spinając do masy przez amperomierz. Oba sygnały powodowały przepływ około 330uA prądu ale zwierane z osobna nie uruchamiały dźwięku. Celowo piszę z osobna bo podejrzewam, że działają wspólnie czego nie zdążyłem zweryfikować bo dobrałem się do wygrzewania układu DSP.

Tu doszedłem do jak mi się wydaje rozwiązania problemu (przynajmniej tymczasowego). Układ Q3001 wygrzałem lutownicą hot air bez żadnej dyszy. Odległość od chipu ~5mm/ Temperatura ~220C przez pierwsze 8min później stopniowo zwiększana do około 300C przez kolejne 4min. W międzyczasie dodawałem nieco topniku. NIE ODLUTOWAŁEM UKŁADU. Po takim zabiegu i dokładnym oczyszczeniu pozostałości topniku przyszedł czas na testy.

Amplituner odzyskał dźwięk, dźwięk pojawia się zawsze ale po około 13 sekundach od włączenia. Bez znaczenia czy jest na wejściu FM czy na AUX czy PC, dźwięk pojawia się z opóźnieniem. Testowane kilkadziesiąt razy, zachowuje się stabilnie i przewidywalnie.

Tyle tytułem wstępu aby nie było, że nie wniosłem nic nowego do tematu :) Teraz moje pytanie:

Czy tak duże opóźnienie jest normalne? Ktoś z Forumowiczów posiada lub posiadał ten Amplituner w czasie gdy był sprawny? Pytam bo nie wiem czy szukać dalej czy oddać znajomemu.
  • REKLAMA
  • #5 19013545
    wolek123
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    Tak, jest normalne, podłączył byś się terminalem odrazu zobaczyłbyś że DSP nie startuje, a podgrzaniu jak już wystartował widziałbyś czemu to tyle zajmuje czasu. Ale to nie mój stracony czas.
    Tak czy inaczej układ jest uszkodzony i nadaje się do wymiany. Nie potrzebnie tyle go grzałeś uszkodzisz/przegrzejesz laminat pod układem i będziesz miał ozdobę na półce.
  • #6 19013688
    fachura
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Witam aby skutecznie rozwiązać problem z dźwiękiem należy wymienić układ DSP na D830K013DZKB4 to ten poprawiony przez producenta bez wad a w niektórych sytuacjach konieczna jest ingerencja pamięci NAND ponieważ uszkodzenie procesora DSP powoduje poważnie błędy oprogramowania układowego amplitunera.
  • #7 19013990
    Tajoka
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Jestem świadomy, że "naprawa" nie jest wieczna. Opisałem problem możliwie szczegółowo ponieważ jest to jedyny temat na elektrodzie dotyczący tego konkretnie modelu, może komuś się przyda. Poza tym na anglojęzycznych stronach dużo osób opisuje problemy z Onkyo polegające na braku dźwięku w przypadku podłączenia dźwięku z HDMI.
    Niestety a w zasadzie stety nie serwisuję na co dzień sprzętów grających i doszedłem do rozwiązania od nieco innej strony. Płytka jest w jak najlepszym stanie. Nie umieszczałem jej na podgrzewaczu a tym bardziej nie umieszczałem hot air-a od spodu aby nie zgubić elementów instalowanych na stronie bottom, ogrzewałem jedynie układ.
    Póki co jest OK. Czysto dydaktycznie podłączę się jeszcze do UART-a i zobaczę co tam lata.
  • #8 19201009
    Sliczny
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Panowie, poniżej opisze moją usterkę z brakiem dzwięku spodwodowanym uszkodzeniem układu DSP.
    Pacjent: ONKYO TX-NR609
    Objawy: Brak dźwięku niezależnie od źródła. Brak wyświetlonych ikon głośników na panelu centralnym. Menu funkcjonowało bez zarzutów w trybie ekranowych. Po podgrzaniu suszarką DSP urządzenie działało do momentu aż nie ostygły luty.
    Diagnoza I: zimne luty pod DSP.
    Zabieg I: reballing układu DSP. Po ponownym montażu płyty dalej brak dźwięku. Podgrzewanie suszarka DSP nie przynosiło rezultatów.
    Zalecenia I: znaleźć specjalistę który przywróci pacjenta do życia.
    Lekarz: Fachura - forum elektroda.pl
    Diagnoza: pomijając te które powstały w drodze przewozu to: spalone układy pamięci, niewłaściwe napięcia na końcówkach mocy, niewłaściwie wykonany reballing, czyszczenie układów, dokręcanie śrubek, prostowanie obudowy.
    Zabieg II: wykonanie zaleceń z diagnozy i przygotowanie paczki z ampli do wysyłki
    Rezultat: urządzenie przyjechało zapakowane w szczelnie wypełniony wytłoczkami karton, owinięty mocno folią strecz, po podłączeniu wszystko pięknie zagrało. Front panel wymyty i wypastowany wygląda jak nowy.
    Polecam współpracę z kolegą FACHURA
    Dziękuję jeszcze raz!
    Pozdrawiam
  • #9 19204709
    dyndus
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witajcie,
    Mój ONKYO TX-NR509 nagle w nowy rok przestał działać prawidłowo. Nie było dźwięku, nie działał NET i USB (ciągle trwała inicjalizacja).
    Szukałem pomocy na własną rękę. Najpierw w Internecie. Tak trafiłem na info o akcji serwisowe. Napisałem do ONKYO. Odpisali:
    "
    Unfortunately, the Customer Care Program you mentioned has been discontinued by Pioneer & Onkyo Europe and the Japanese Onkyo & Pioneer Corporation. Already at the end of 2017 the repair option expired, during the year 2018 also the discount programs.

Unfortunately, it is not possible for us to qualify you for the goodwill program afterwards. I must point out that POE and OPC have reserved the right to terminate the program at any time and without giving reasons. This applies, in the course of equal treatment of all customers, for all requests that have reached us after the CCP has ended.

Depending on the error, a repair will still be possible. Therefore, you can contact one of our Service Centers with the request for a cost estimate for the repair.

A list of addresses of the Service Centers can be found here:

eu.onkyo.com/en-GLOBAL/service-points

In Poland, however, you would have to contact the distributor directly. But they have also discontinued the programme at the same time.

Mit freundlichen Grüßen / Best Regards

Marco
    Customer Care
    "
    Zadzwoniłem nawet do serwisu ONKYO w Polsce, tam pogadałem z kierownikiem serwisu. Oszacował koszt naprawy na 1000 zł

Wtedy wpadłem na pomysł poszukania rozwiązania na elektrodzie. Wcześniej widziałem posty w sprawie braku dźwięku w amplitunerach A/V Onkyo. Napisałem do kilku uczestników rozmów wiadomości prywatne. Tylko kolega fachura odpisał i po kontakcie telefonicznym podjął się próby naprawy mojego TX-NR509. Całość zakończyła się sukcesem i już po tygodniu od wysłania mogłem się cieszyć dźwiękiem naprawionego amplitunera. Szczerze polecam kolegę fachura do naprawy TX-NR509 i jemu podobnych. Mój egzemplarz dostał nowy DSP na kulkach z PB, naprawiony wsad pamięci, został wyczyszczony i wygląda prawie jak nowy. Dlatego piszę to wszystko bo jestem wdzięczny za przywrócenie mojego TX-NR509 do pełnej sprawności. Mam nadzieję, że parę lat będzie mnie jeszcze cieszyły dźwięki jakie wydaje. Pozdrawiam Kolegów i dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #10 19210762
    radosuaf
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Przyda się info, że ktoś się tym jeszcze zajmuje :). Mój TX-NR579 padł 2 razy w ciągu ostatnich tygodni po braku zasilania, za pierwszym razem pomógł reset, za drugim trzeba było użyć suszarki na chipie. W drodze już radiator, mam nadzieję, że jeszcze trochę pociągnie.
    Porada: najlepiej włączyć "Network control" - wzrasta zużycie prądu w trybie standby, ale amplituner się całkowicie nie wyłącza, więc znika problem braku inicjalizacji DSP.
  • #11 19552826
    hifu
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć,

Jako że nie znalazłem nigdzie tematu poświęconego opiniom użytkowników w dziale Audio Serwis, napiszę tutaj, bo widzę że nie będę pierwszy.

Posiadam wzmacniacz Onkyo TX-NR808, po około 14000 godzinach użytkowania go, w końcu padł słynny układ DSP.
    Wtedy jeszcze nie znałem całej sytuacji jak to wygląda i czym jest spowodowane, więc pojechał na serwis typu "podgrzanie układu i dołożenie radiatora". Jak nie trudno się domyślić podziałał tak z 2-3 tygodnie i znowu to samo - brak dźwięku, nie załącza kolumn.

Zacząłem szukać informacji co może być przyczyną i w końcu trafiłem na pełen opis na jakiejś ruskiej stronie, co jest przyczyną, czemu się tak dzieje, jak to naprawić i że była nawet akcja serwisowa.

Następnie udało mi się znaleźć na forum elektroda użytkownika fachura, który podjął się naprawy wzmacniacza (wymiana układu DSP + wgranie na nowo oprogramowania bo stare niestety uległo uszkodzeniu).
    Miało to miejsce na początku lutego, tego roku. Wzmacniacz po naprawie gra bez błędnie do dzisiaj, nie miałem (i nie mam) z nim żadnych problemów, a używam go codziennie, gdyż jest podłączony do komputera i robi jako główne źródło dźwięku.

Do tego pilot został umyty w myjce ultradźwiękowej i przyciski wróciły do życia.

Z czystym sumieniem mogę polecić użytkownika fachura, skuteczna naprawa, dobry kontakt, wszystko jak trzeba.
    Pozdrawiam.
  • #12 19552900
    Lizak86
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    kolega fachura to mistrz w swoim fachu i bede to powtarzał póki elektroda żyje. Jakiekolwiek sprzety Onkyo serii tx-nr itp kierować można, a nawet trzeba do kolegi Fachura. Inni to tylko zalataja na chwile problem lub co gorsza uszkodzą laminat zdejmujac DSP lub pamięć Nand, wtedy to robią się takie trudności, że możne sie okazać, iż sprzet bedzie nie do naprawienia. Pare takich kwiatków widziałem na własne oczy. Darek jako jedyny pomógł mi z nie jednym Onkyo i bardzo wiele wytłumaczył przez co również co nie co liznąłem w tym temacie.
    kolego hifu lepiej zrobić nie mogłeś niz oddac sprzet w ręce tego fachowca :)
    pozdro
  • #13 19764189
    szypek72

Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Nie tak prędko. Sugerując się między innymi taką opinią wysłałem do „fachury” mojego Onkyo 616. Pochodził jakiś miesiąc po czym to samo, brak dźwięku. Odebrał telefon i na tym koniec, ślad po nim zaginął. Reklamacji brak, choć 500 zł za naprawę to sporo. Naściemniał przy tym że przeprowadził tuning wentylatora i takie tam, a tak naprawdę przełożył jego wtyczkę do innego gniazda.
    Szukam kogoś kto to poprawi po fachurce.
    Konto firmowe:
    Serwis AGD
    Topazowa 12, Tarnobrzeg, 39-400 | Tel.: 503XXXXXX (Pokaż)
  • #14 19764758
    wolek123
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    Tuning polega na tym że wentylator działa cały czas w tedy. Ale te układy dsp nie grzeją się - dotknij podczas dłuższej pracy układy kyoto tego od hdmi i porównaj co się bardziej grzeje.
    Jak chcesz możesz odezwać się na PW, mogę zajrzeć do tego sprzętu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum omawiają problem braku dźwięku w amplitunerze ONKYO TX-NX414, który jest znany i uznawany za wadliwy przez producenta. Wiele osób doświadcza podobnych usterek, które mogą być spowodowane uszkodzeniem układu DSP. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują odłączenie urządzenia od zasilania, podgrzewanie układu DSP oraz wymianę uszkodzonego komponentu na poprawioną wersję D830K013DZKB4. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z naprawami, w tym z serwisami, które oferują różne metody naprawy, jednak niektóre z nich kończą się niepowodzeniem. Wiele osób podkreśla, że problem z brakiem dźwięku jest powszechny w różnych modelach ONKYO, a naprawy mogą być kosztowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA