logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mandrake 10.0, program rozruchowy, karta dźwiękowa, monitor i karta graficzna.

leszekraczka 01 Mar 2006 07:02 2340 6
REKLAMA
  • #1 2360440
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.
    Po dłuższym okresie spokoju zachciało mi się poczuć trochę problemów z najgorszym systemem operacyjnym i wybrałem sobie Mandrake 10.0. instalowanego z DVD. Wszystko się pięknie skonfigurowało :-( i tylko bądź aż mam następujące problemy: olał mi program rozruchowy, nie wyczaił karty dźwiękowej ani monitora i grafy. Lubię mieć wybór przy odpalaniu kompa i wyborze systemu i czy szło by to naprawić beż wywalania tego wrednego pigwina. Macie jakieś propozycje jak to naprawić ? Mój konfig : PII 450 , płyta ZX , dźwięk na płycie, grafa to Riva 2 32 M, 128 RAM, dysk 120GB i monitor 15" Optiview sx bez OSD. Liczyłbym na jakąś pomoc bardziej doświadczonych wielbicieli pingwina . Aha używam też na tym dysku XP i wolałbym aby to był mój głowny system. Narka i dzięki za ewentualną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2360791
    geough
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Po pierwsze wybierz trochę nowszą wersję dystrybucji ( z 10.0 są kłopoty przy współpracy z niektórymi napędami CD ). Po drugie, przy instalacji systemów obowiązuje następująca kolejność: najpierw Wnda, potem linux. Dysponując nowszą dystrybucją wybierasz upgard zamiast reinstalacji. Będziesz miał możliwość ponownej konfiguracji systemu.
  • REKLAMA
  • #3 2361189
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Mam na 3 CD 10.2 . Spróbuję. Na kompie jest XP. Napęd DVD LG. Miałem płytę z komputer świat i chciałem po prostu wykorzystać.
  • REKLAMA
  • #4 2361724
    geough
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    W tej wersji kłopoty z napędami zostały rozwiązane. Czy podczas instalacji urządzenia zostały poprawnie rozpoznane ? A twoim problemem jest Lilo ( program wybierania systemu ). Jeżeli tak, to spróbuj odpalić płytkę i wybrać upgarting ( nawet bez nowszej wersji dystrybucji ). Program rozruchowy powinien zostać wówczas naprawiony.
  • REKLAMA
  • #5 2362437
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    1. mam mandrive 2006 a zaczynałem od mandrake 10.0
    2. 128 ramu to minimum dołóż jeszcze jedną 128
    3. wersje free nie mają załadowanych w instalcji sterowników do kart riva - trzeba dograc
    4. problem z uruchomieniem stworzyłe ssobie sam : najprawdopodobniej źle zainstalowałes LILO ( lub GRUBA ) i najprawdopodobniej nie ustawiłeś włanczania w trybie graficznym
    5. odpowiedzi na swoje pytania najszybciej znajdziesz na tym forum :
    http://forum.mandriva.org.pl/
    6. najnowsza wersja mandraka to mandriva2006 - polecam :D
  • #6 2364446
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Witam.
    Machnąłem wersję 10.1 na 3 CD. Zrobiłem upgrade i za pierwszym razem zwis po około godzinie instalki. No to dawaj od nowa i poszło. Lilo się naprawiło i mam możliwość wyboru już systemu operacyjnego. Jak zwykle nie wybiera karty bo się chwali jakimiś problemami. Marek 216 jak nie jestem pewien czy wszystko będzie dobrze i czuję problema to nie włączam trybu graficznego - smutna nuaka z przeszłości. Zawsze mogę sobie włączyć później. Na razie dam sobie spokój bo nie mam czasu, ale wrodzony oportunizm nie pozwoli mi zostwaić tej sprawy swojemu losowi. A swoją drogą gdyby windows miał takie problema przy instalacji jak Pingwin to dziś pewnie byłyby jeszcze Amigi ;-) . Dzieki za podpowiedzi , dam za jakiś czas znać co osiągnąłem.
  • #7 2381585
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Dałem sobie siana z Linem. Na razie brak czasu na kłopoty i wybrałem Gatesa. Mandrake dostał fdisk/mbr ;-) Temat proponuje zamknąć. Dzięki za chęć pomocy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Mandrake 10.0 z DVD na komputerze z procesorem Pentium II 450 MHz, płytą ZX, zintegrowaną kartą dźwiękową, kartą graficzną Riva 2 32 MB, 128 MB RAM, dyskiem 120 GB oraz monitorem Optiview SX 15" bez OSD. Po instalacji systemu wystąpiły problemy: program rozruchowy LILO nie działał poprawnie, a system nie wykrył karty dźwiękowej, monitora i karty graficznej. Zalecano użycie nowszej wersji Mandrake (np. 10.1 lub 10.2, a najlepiej Mandriva 2006), instalację systemu w kolejności Windows XP, a następnie Linux, oraz wykonanie upgrade zamiast reinstalacji. Problemy z wykrywaniem sprzętu wynikały m.in. z braku sterowników do kart Riva w wersjach free oraz nieprawidłowej konfiguracji LILO (lub GRUB) i trybu graficznego bootloadera. Po próbach upgrade do wersji 10.1 udało się naprawić LILO i uzyskać wybór systemu przy starcie, jednak problemy ze sprzętem pozostały. Ostatecznie użytkownik zrezygnował z Mandrake i pozostał przy Windows XP, usuwając partycję Linuksa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA