logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować telefony IP Cisco 7925G i 8841 do pracy i połączeń?

MAREK MRK 20 Wrz 2018 12:37 1176 4
REKLAMA
  • #1 17450510
    MAREK MRK
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Witam, mam pytanie do ludzi obeznany z tematem telefonii IP. Sam nigdy nie miałem za bardzo doczynienia z telefonami IP.
    Wpadły mi w ręce telefony Cisco dokładnie model 7925G oraz 8841. Mam pytanie odnośnie w.w. telefonów.
    Co jest potrzebne by poprawnie skonfigurować je do pracy? Czy jest potrzebny specjalny sprzęt by można myło dzwonić na normalne numery? Czy da się skonfigurować by działały połączenia wewnętrzne (z telefonu na telefon).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17451355
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    7925G to telefon SCCP. Nic nie zrobisz bez wydania wypłaty na dodatki.
    Do 8841 można wgrać firmware z obsługą SIP (czyli aktualny standard dla VoIP.
    Aby połączyć się z siecią publiczną musisz wykupić numer u operatora VoIP (np Slican, HaloNet itd) i skonfigurować telefon (User, hasło, numer, PBX itp) do współpracy z serwerem operatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17451409
    MAREK MRK
    Poziom 18  
    Dziękuję za odpowiedź. W takim razie poszukam firmware do 8841. I w razie potrzeby dalej będę pytał.
  • REKLAMA
  • #4 17458522
    rafdyd
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    MAREK MRK napisał:
    Witam, mam pytanie do ludzi obeznany z tematem telefonii IP. Sam nigdy nie miałem za bardzo doczynienia z telefonami IP.
    Wpadły mi w ręce telefony Cisco dokładnie model 7925G oraz 8841. Mam pytanie odnośnie w.w. telefonów.
    Co jest potrzebne by poprawnie skonfigurować je do pracy? Czy jest potrzebny specjalny sprzęt by można myło dzwonić na normalne numery? Czy da się skonfigurować by działały połączenia wewnętrzne (z telefonu na telefon).

Przede wszystkim musisz wykupić usługę dotyczącą usług VOIP. Po wykupieniu tego rodzaju usługi, musisz od operatora otrzymać dane konta SIP, które konfigurujesz na urządzeniu (bramce). Takie dane to: adres serwer SIP, login, hasło. Zazwyczaj podstawowych konfiguracji urządzeń nie trzeba zmieniać, tylko wpisać właśnie te dane otrzymane od operatora. Kiedy już masz takie konto, to w ramach obsługi w panelu dostępowym przez www masz możliwość np. przekierowywania połączeń na inne numery. Ale to już u każdego z operatorów wygląda różnie.
  • #5 17459738
    MAREK MRK
    Poziom 18  
    Na chwilę obecną przywróciłem ustawienia fabryczne dzięki czemu mam język angielski a nie niemiecki jak do tej pory.
    Co do panelu dostępowego, narazie jeszcze nie wiem jak dokładnie wejść w niego. Dostałem się po IP lecz jest sam status i aktualna konfiguracja. Zastanawiam się czy bawić się tym dalej, czy może sprzedać go i nie marnować czasu.
REKLAMA