logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Scania R480 XPI Euro5 - błąd EMS 135, ograniczenie mocy i usterka silnika

MikiAuto 20 Wrz 2018 23:08 6948 12
REKLAMA
  • #1 17451717
    MikiAuto
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.Jestem tu nowy więc jeszcze nie wiem jak się poruszać po Elektrodzie😊Mam problem w Scania R480 XPI Euro5.Podczas jazdy z obciążeniem lub pod gòrę wyświetla Poziom emisji spalin i usterka silnika.Ogranicza moc i po 30sek wraca do normalnej pracy i tak do następnej górki.Katastrofa.Auto z serwisu z Niemiec z gwarancją do sierpnia 2018.Byłem 8razy w serwisie w Polsce i na gwarancji wymienili:wtryski+pompe wysokiego ciśnienia+czujnik ciśnienia na list wie wtryskowej +sterownik silnika😨no i nadal wyświetla błąd EMS 135 i dyliżans nie jedzie. ..Ratujcie!Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17452240
    mariomalinie
    Poziom 19  
    Ocena: 166
    Witam
    Podaj kolego numer VIN lub numer jednostki EMS to coś poradzimy .
  • REKLAMA
  • #3 17452642
    MikiAuto
    Poziom 8  
    Witam szanownego elektrod'owicza 😊VIN
    YS2R4X20005315920 a nr jednostki sterującej to gdzie znajdę?Pzdr
  • #4 17454525
    mariomalinie
    Poziom 19  
    Witam
    Kod 135 oznacza zbyt niskie ciśnienie paliwa po stronie wysokiego ciśnienia. To przez ten błąd samochód wchodzi w tryb awaryjny i traci moc. Czy są jeszcze jakieś kody usterek w EMS po trasie (nawet nieaktywne)? Czy posiadasz jakis sprzet do diagnostyki ( Najlepiej SDP3 ) ?
  • REKLAMA
  • #5 17454799
    MikiAuto
    Poziom 8  
    Trochę handluję osobowymi i mam tylko Autocom2014r z wersją Truck i tylko pokazuje błąd 135.Zanim wymieniali w serwisie wtryski podobno były jakieś inne błędy ale po wymianie wtrysków i całej pompy ciśnienia zniknęły.Zauważyłem że dziwnie świszczy turbina i mocno ją słychać.Mówiłem o tym jak byłem kiedyś przejazdem w Scania Berlin tam gdzie kupiłem ale zrobili testa drogowego i niby nie ma błędów.Jak się rozpędza lub jest górka to równo po 13sek.pompowania turbiny na maksa wywala błąd a jak przyspieszam pulsując gazem to nie.
  • #7 17455144
    MikiAuto
    Poziom 8  
    Zbiornik w środku jak nowy a o tym smoku podpowiedziałem w serwisie żeby podali paliwo na krótko z bańki i nadal wywala błąd 135.Gdyby był problem z zasilaniem paliwa to może ciężko by odpalała a ona pali bez problemu a błąd pojawia się tylko na wysokich biegach bo to manual.Jak wywali błąd do dziwnie chrapie turbina przy odjęciu gazu jakby kaszlała...
  • #8 17455805
    mariomalinie
    Poziom 19  
    Ja osobiście na początek sprawdziłbym ciśnienie na filtrze po pompce wstępnej. Jeśli okaże się że jest w normie to do sprawdzenia w następnej kolejności zawór bezpieczeństwa na szynie paliwowej czy nie gubi ciśnienia do powrotu paliwa. Najlepiej porobić testy SDP3 ale pisałeś że nie posiadasz. Nie orientuję się jakie możliwości w xpi ma autocom, ale może jakieś testy da radę porobić.
  • #9 17455824
    MikiAuto
    Poziom 8  
    zawór bezpieczeństwa był montowany w serwisie też nowy-widziałem!a potem znowu zamontowali stary i czujnik ciśnienia też bo nie było zmian.Czekam teraz na nowe pomysły z serwisu ale to już 2tyg.i cisza...Czy możliwe że turbina szaleje i przez to ten błąd?
  • REKLAMA
  • #10 17455892
    szaman108
    Poziom 31  
    Ocena: 908
    Witam

A czy serwis wpadł na pomysł podmiany wiskozy?Potrafi narobić bałaganu.Co do turbiny to zakała tych silników ale generuje inne błędy jeśli są z nią problemy.
  • #11 17456106
    MikiAuto
    Poziom 8  
    Też myślałem o wiskozie i nawet odłączyłem wtyczkę przy podniesionej kabinie i od razu pokazało na licznikach usterkę silnika która po ponownym wpięciu wtyczki od razu zniknęła.
  • #12 17456432
    szaman108
    Poziom 31  
    Ocena: 908
    To logiczne,że wygeneruje błąd usterki silnika,pytanie jest czy wygeneruje błąd 135 podczas jazdy bez wisko.
  • #13 17895174
    MikiAuto
    Poziom 8  
    Servis w NRD naprawił-wymienili nową pompę ciśnienia na inną nową i problem zakończony...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ograniczeniem mocy w Scania R480 XPI Euro5, który objawia się błędem EMS 135, wskazującym na zbyt niskie ciśnienie paliwa. Po wymianie wtryskiwaczy, pompy wysokiego ciśnienia oraz czujnika ciśnienia, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że błąd pojawia się podczas jazdy pod górę, a turbina wydaje dziwne dźwięki. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwe przyczyny, takie jak nieszczelności w układzie paliwowym, problemy z pompą wstępną oraz zaworem bezpieczeństwa. Ostatecznie, serwis w Niemczech wymienił pompę ciśnienia, co zakończyło problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA