logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy trzeba reprogramować pilota Came Space po wymianie baterii?

Lucas_21 21 Wrz 2018 06:29 26121 8
  • #1 17451854
    Lucas_21
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Witam. Padła bateria, wymieniłem ją, dioda świeci, ale nie działa ani brama wjazdowa ani garażowa. Czy po wymianie baterii trzeba jakoś programować?
  • #2 17451926
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Czy przypadkiem nie włożyłeś baterii odwrotnie? Czy dioda na pilocie świeci w momencie naciskania przycisku?
  • #3 17452929
    Lucas_21
    Poziom 12  
    zybex napisał:
    Czy przypadkiem nie włożyłeś baterii odwrotnie? Czy dioda na pilocie świeci w momencie naciskania przycisku?

Świeci, próbowałem odwrotnie, to nie świeci, więc bateria włożona prawidłowo, ale żadna brama nie działa..
  • #4 17453077
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Czy to jest twój jedyny pilot? Jeżeli nie, to czy inny działa prawidłowo?
  • #5 17455821
    Lucas_21
    Poziom 12  
    Ten jeden chodzi normalnie.
  • #6 17529500
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Luczas_21
    Skąd masz pewność że stara bateria "padła" ?
    Może akurat przestał działać pilot i ty pomyślałeś, ze jest to wina baterii? Czy pilot orzed wymianą baterii stracił zasięg ? Czy przed wymianą działał i zmieniłeś ją profilaktycznie czy z jakiegoś powodu ?
    Czy nowa bateria to A23 firmy VARTA ?
  • #7 17969040
    Przemo82cs2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, chciałbym odgrzać starego kotleta i prosić o poradę.
    U mnie siedzi Came V900E w wersji chyba pierwszej (różni się od v2, domyślam się zatem, ze to v1). Do tego karta kodowa AF43SP.

Sytuacja taka:
    1. Pilot coraz słabiej działał, ze względu na słabą baterię (zmierzyłem, 9,51V), finalnie przestał działać.
    2. Wymieniłem baterię na nową A23 Energizer, po kilku dniach od permanentnego zdechnięcia pilota.
    3. Brak reakcji z pilota, dioda pięknie świeci.
    4. W międzyczasie awaria prądu w okolicy, 49h bez zasilania. Używałem bramy manualnie.

Po awarii prądu brama otwierała się do (na oko) 90%, zamykała się do końca, po czym odbijała (znajduje przeszkodę). Pilot nadal nie działa.

Co zatem zrobiłem:
    0. Ustawiłem nowe punkty graniczne - klikając przycisk na płycie brama działa zgodnie z instrukcją. Z pilota brak reakcji.
    1. Odłączyłem wszystko od prądu, bo dlaczego nie spróbować...
    2. Próbowałem zakodować pilota od nowa trzymając przycisk ENC na centralce i pilocie - dioda czerwona cały czas miga (wolne miganie).
    3. Zastanawiając się nad sprawnością pilota wyczyściłem wszystkich użytkowników z karty kodowej (oczywiście odłączyłem od prądu, włączyłem bez karty, potem wyłączyłem z prądu, podłączyłem kartę kodową, włączyłem prąd - piszę, żeby uniknąć pytań jak wyżej o poprawność włożenia baterii...).
    4. Ustanowiłem na CH1 nowego użytkownika - procedura przeszła pomyślnie, jak w instrukcji, domyślam się zatem, że pilot działa.
    5. Kolejna próba zakodowania pilota na płycie ZL54 - bezskuteczna.

Podjąłem 12 prób w różnych konfiguracjach (wyłączenie/włączanie zasilania przed kodowaniem, brama otwarta, zamknięta, na jednej nodze, nie oddychając, na trzeźwo i po lampce wina) i żadna nie zakończyła się sukcesem. Co robię źle?

Edit: jest to mój jedyny pilot, nigdy nie było drugiego.
  • #8 17972404
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Czekaj, czekaj...
    Możesz zwięźle i konkretnie napisać czy chociaż raz zadziałał Ci ten pilot po wyresetowaniu pamięci radioodbiornika ?
    1. Podczas procedury kodowania dioda powinna zmienić swój stan po odebraniu prawidłowego sygnału z pilota.
    2. Kodujesz pilot za pomocą przycisków na automacie czy bezpośrednio na karcie częstotliwości ? (karta AF43SP ma własne przyciski do zaprogramowania pilota i na pewno nie są opisane ENC) może warto spróbować bezpośrednio w karcie.
    3. Nie zakładaj że pilot działa jeśli automat zakończył po 20 sek. proces programowania (tak się dzieje jeśli nie otrzyma poprawnego sygnału z pilota).

Podjedź do punktu dorabiania kluczy samochodowych (pilotów) w swoim mieście niech sprawdzą co i czy w ogóle pilot wysyła (częstotliwość i kody).
  • #9 17972428
    Przemo82cs2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hej. Dzięki za odpowiedź.
    Wczoraj uporałem się z problemem. Błąd leżał po stronie instrukcji (trzech różnych). Opisze pod spodem dla potomnych, może komuś się przyda.

Kodowanie pilota CAME SPACE

1. Ja najpierw wywaliłem z pamięci karty kodowej poprzednie zapisy przytrzymując przycisk CLR przez kilka sekund.
    2. Następnie przytrzymałem na karcie kodowej przycisk CH1 przez 2 sekundy, zaczęła migać dioda karty kodowej
    3. Kliknąłem dwukrotnie przycisk na pilocie - dwa krótkie krótkie przyciśniecia - dioda na karcie kodowej zapaliła się na stałe
    4. Zatwierdziłem klikając na karcie kodowej przycisk CLR - dioda zgasła. To koniec procedury na karcie kodowej.
    5. Ostatni krok to przytrzymanie przycisku ENC na płycie sterownika i wciśnięcie w tym samym czasie zakodowanego w krokach 1-4 przycisku na pilocie. Dioda czerwona na płycie najpierw migała, potem zapaliła się na stałe.

Procedura zakończona pozytywnie, pilot działa. Żadna z dostępnych instrukcji nie opisywała procedury w ten sposób. Wczoraj w przypływie natchnienia zakodowałem sąsiadom dodatkowe piloty na kanale drugim (CH2) dokłądnie wg tej samej procedury. Wszystko działa.

Powodzenia!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pilotem Came Space po wymianie baterii, który nie działał pomimo świecącej diody. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poprawności włożenia baterii oraz działania innych pilotów. Po dalszych próbach i analizie, użytkownik odkrył, że problem leżał w nieprawidłowej procedurze kodowania pilota. Ostatecznie, po usunięciu starych zapisów z karty kodowej i przeprowadzeniu właściwej procedury kodowania, pilot zaczął działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA