logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came V6000 - Piloty SPACE nie działają po przypisaniu zgodnie z instrukcją

pawel400 03 Maj 2015 20:50 7848 19
REKLAMA
  • #1 14665887
    pawel400
    Poziom 11  
    Witam.

Posiadam napęd Came V6000 oraz do niego dwa piloty 4 kanałowe SPACE. Cały ten zestaw kupiłem około 3 lata temu razem z bramą garażową lecz nie był on wtedy zakładany bo go nie potrzebowałem. Dopiero teraz zaszła potrzeba uruchomienia go i tu pojawił się problem:) cały zestaw skonfigurowałem zgodnie z instrukcją, początek i koniec pracy, siłe ciągu itp. Niemoge jedynie przypisać pilotów. Robie tak jak jest w instrukcji, czyli przytrzymuję przycisk S na automacie az zaświeci się zero po lewej stronie wyświeacza, następnie przyciskam dwa razy przycisk na pilocie, czekam aż zero zginie i tyle:) pilot nie działa:) baterie w pilocie wymieniłem na nową, ponieważ myślałem że po takim czasie stara bateria już jest niesprawna, lecz to nic nie pomogło. Czy jest coś innego co powinieniem zrobić aby uruchomić piloty??
  • REKLAMA
  • #2 14665957
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Na pewno dobrze przeprowadzasz procedurę programowania pilotów? Spójrz także tutaj:
    https://www.youtube.com/watch?v=mNFhggZEMAA
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 14666008
    pawel400
    Poziom 11  
    Wydaje mi się że dobrze, robie dokładnie tak jak w instrukcji. Fil z linku który podałeś widziałem. Po obejrzeniu tego filmu otworzylem mój napęd i sie troche zdziwiłem. Na filmie , na płytce od radio sa 3 przyciski których autor filmu używa do przypisania pilota, u mnie tych przycisków nie ma :( ja mam tylko ten przycisk przy na płytce z wyświetlaczem.
  • #4 14666040
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Inaczej - przeprowadź wpierw procedurę kasowania wszystkich pilotów z pamięci, dopiero później spróbuj dodać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14666051
    pawel400
    Poziom 11  
    Kasowałem już kilka razy i dlaej to samo :(
  • REKLAMA
  • #6 14666059
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,

Karta częstotliwości ( ta z 3 przyciskami) fabrycznie nie jest podpięta do płyty głównej, trzeba ją wpiąć samemu do napędu, przychodzi w oddzielnym pudełeczku podobnym do tych w których są piloty.

Pozdrawiam.
  • #7 14666095
    pawel400
    Poziom 11  
    Hmm nie przypominam sobie abym dostał taką karte. A czy można taką kartę dokupić? Czy to musi być konkretnie ta która była fabrycznie dodana?
  • #8 14666138
    yarpen86
    Poziom 25  
    Jeśli ma Pan piloty Space to odpowiadająca im karta to AF43SP, można ją oczywiście dokupić, oryginał lub zamiennik np. Proxima.
  • #9 14666172
    pawel400
    Poziom 11  
    Tak, posiadam piloty space. Czy jeżeli dobrze rozumie, to wystarczy że kupie sobie teraz kartę częstotliwości af43sp i zajej pomocą przypisze piloty bez problemu. A mam jeszcze pytanie. Jaki konkretnie model karty Proxima będzie dla mnie odpowiedni? Pytam bo tak na szybko nie mogę nic znaleźć, znajduje mi tylko oryginał.
  • #10 14666204
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ja bym jeszcze sprawdził, czy na pewno nie ma gdzieś tego małego niebieskiego pudełeczka z kartą, jeśli nie to tak, wystarczy kupić kartę, podpiąć pod czerwone złącze na płycie głównej i zaprogramować jak na filmie. Zamiennik Proximy to karta serii ECO SPE.
  • REKLAMA
  • #11 14666235
    pawel400
    Poziom 11  
    Jeszcze sprawdze w pudwlku czy nie mam tej karty. Jak nie to kupie ja i sprawa bedzie zalatwiona. Dziekuje za pomoc i odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam.
  • #12 14671129
    pawel400
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Wczoraj zamowilem karte af43sp lecz mam obawy ze to nie rozwiaze mojego problemu :( dzis rozebralem moj naped i na plycie w tym napedzie nie widze miejsca w ktore moglbym wpiac karte czestotliwosci. Zalaczam zdjecie plyty z mojego napedu.
    Załączniki:
    • Came V6000 - Piloty SPACE nie działają po przypisaniu zgodnie z instrukcją image.jpg (717.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 14672082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14672196
    pawel400
    Poziom 11  
    Ok, dziękuje za odpowiedź. Mam w takim razie kolejne pytanie, czy jest teraz szansa aby dopasować odpowiednie piloty do tego odbiornika? Da się po oznaczeniu tej wlutowanej płytki rozpoznać jakie piloty powinny być użyte i oczywiście po dokupieniu tych pilotów, czy da się je przypisać do napędu??
  • #15 14672265
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 14672306
    pawel400
    Poziom 11  
    Właśnie rozmawiałem z serwisem w firmie CAME i dowiedziałem się że mój napęd nie ma miejsca na kartę AF43SP, być może dlatego że jest jednym z pierwszych tej serii. Rozwiązanie problemu to kupienie modułu radio o oznaczeniu RE431SP który da rade podpiąć pod mój napęd i on będzie pracował z pilotami space. niestety koszt takiego radio to około 120 PLN. Jak wrócę do domu, to zrobię zdjęcie tego wlutowanego radio.

Mam jeszcze pytanie udało mi się załatwić pilot TOP 432EV na "testy" :) Pytanie teraz, jak go przypisać do mojego napędu z tym radio? Czy wystarczy zrobić tak jak jest to opisane w instrukcji, czy trzeba zrobić coś więcej?
  • #17 14672608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 14672755
    pawel400
    Poziom 11  
    Super, dzięki za odpowiedź, dziś to postaram się sprawdzić.
  • #19 14673681
    yarpen86
    Poziom 25  
    witam,

Nie sadziłem, że istnieje wersja napędu bez gniazda pozwalającego na montaż karty częstotliwości. Dodam jeszcze, że jeśli zamówił Pan kartę do pilotów SPACE i nie ma możliwości jej zwrotu to można ją przekształcić w odpowiednik radia RE431sp za pomocą adapteru Proxima SP 1K.

pozdrawiam
  • #20 14673981
    pawel400
    Poziom 11  
    Też się zdziwiłem jak po otwarciu napędu zobaczyłem że nie mam złącza na katrę zewnętrzną. Wracając do problemu. Przetestowałem pilot CAME TOP i bez problemu przypisał się do napędu oraz nim steruje. W związku z tym że to rozwiązanie już działa, kartę AF43SP neżeli nie uda mi się jej zwrócić, poprostu sprzedam wraz z dwoma pilotami sp4 ktorę dostałem z napędem. Jeżeli ktoś potrzebuje pilotów lub karty to zapraszam:).

Panowie, dzięki wszystkim za rady oraz pomoc w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam

Moderowany przez suworow:

... Mamy taki dział jak bazar i tam umieszczamy oferty handlowe, do czego zachęcam

.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada napęd Came V6000 oraz piloty SPACE, które nie działają pomimo prawidłowego przypisania zgodnie z instrukcją. Po wymianie baterii w pilotach i wielokrotnym kasowaniu pamięci, problem nadal występuje. Okazało się, że napęd nie ma miejsca na kartę częstotliwości AF43SP, co jest typowe dla starszych modeli. Użytkownik dowiedział się, że może zakupić moduł radio RE431SP, który umożliwi współpracę z pilotami SPACE. Po przetestowaniu pilota CAME TOP 432EV, udało się go przypisać do napędu bez problemów. Użytkownik planuje sprzedaż niepotrzebnej karty AF43SP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA