logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa kolumny Energy system 5 - nie włącza się

Ideoleo 20 Paź 2018 01:19 990 14
REKLAMA
  • #1 17506254
    Ideoleo
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Hej!Jakiś czas temu kupiłem uszkodzoną kolumnę w celu naprawy, jednak po wyjęciu modułu zasilania i końcówki mocy natrafiłem na coś dziwnego. Napięcie 230V wchodzi do układu poprzez bezpiecznik i mały transformator "separacyjny" (na zdjęciu T1) i wchodzi bezpośrednio na mostek prostowniczy. I tutaj zaczyna się problem którego nie rozumiem, jeśli napięcie zostało wyprostowane poprzez ten właśnie mostek to jak transformator T2 ma cokolwiek "przenosić" jeśli poprzez uzwojenie pierwotne płynie prąd stały. Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak to może działać, gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu? Wiem że ze zdjęć za dużo nie idzie się dowiedzieć, aczkolwiek może ktoś będzie w stanie pomóc, z góry dzięki :)
    Naprawa kolumny Energy system 5 - nie włącza się Naprawa kolumny Energy system 5 - nie włącza się
  • REKLAMA
  • #2 17506287
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2975
    T1 to nie separujący transformator, a dławik, wykorzystuje się jak jeden z elementów filtru przeszkód. T2 - transformator impulsowy. Wpisz do rządka poszukiwania Google -Zasada działania zasilacza impulsowego i otrzymasz dużo odpowiedzi na swoje pytania .
  • REKLAMA
  • #3 17506640
    Ideoleo
    Poziom 5  
    No faktycznie, teraz już wszystko wydaje się jaśniejsze. Mam pytanie, czy jest jakiś sposób na zmierzenie napięcia po stronie wtórnej transformatora T2 jeśli nie posiadam miernika True RMS ani oscyloskopu? Tranzystor MOSFET zmierzyłem i wydaje się sprawny: G-D = ∞ ; G-S = ∞ ; D-S (minus przyłożony do drenu) = ok 13MΩ .
  • #4 17507104
    aksakal
    Ci wystarczy znać znaczenie DC napięcia po wtórnej stronie, które możesz wymierzyć na kondensatorach filtrujących .
  • #5 17520984
    Ideoleo
    Poziom 5  
    Zmierzyłem napięcie (w trybie DC) na kondensatorach po stronie wtórnej, wyniosło 0V. Napięcie (w trybie DC) po stronie pierwotnej transformatora wynosi około 314 V - tyle samo co napięcie wyjściowe z mostka prostowniczego. Czy to znaczy że może być uszkodzony tranzystor? Lub oscylator? Jakie mogę jeszcze wykonać pomary aby to lepiej zdiagnozować? Z góry dzięki za pomoc :)
  • #6 17521124
    aksakal
    Zawiadom który uklad scal. wykorzystuje się w roli oscylatora.
  • #8 17521533
    aksakal
    Uklad ma 6 nóżek . Śledź po sciezkam z którymi elementami schematu jest zjednoczona każda nóżka i zawiadom ich numerację. . Jedna z nóżek, jak zawiadomiłeś, zjednoczona przez rezystor z bramka tranzystora . Inne nóżki muszą łączyć się z masą, z optoizolatorem, przez rezystor z + mostku, z dużym rezystorem z boku druku, przez rezystor z masą. Wymierzyj również nominał dużego rezystora z boku druku.
  • REKLAMA
  • #9 17521640
    Ideoleo
    Poziom 5  
    Na zdjęciu zaznaczyłem numerację nóżek:
    1- jest połączona z masą poprzez rezystor, i do transoptora
    2 - połączona przez kondensator do masy i podłączona do transoptora
    3 - podłączona przez rezystor do masy
    4 - podłączona przez rezystor do bramki tranzystora
    5 - nóżka nie podłączona
    6 - podłączona poprzez rezystor ze źródłem tranzystora, następnie poprzez "duży" rezystor (26MΩ) do nóżki 1 tego układu

• #10 17522506
    aksakal
    Sprawdź która nóżka US bezpośrednio jest zjednoczona z masą. Duży rezystor, oznaczony z boku elementów R09 jednym wyprowadzeniem zjednoczony z elektrodą S ( SOURCE ) tranzystora, a drugim wyprowadzeniem z masą, we wszystkich analogicznych schematach ma opór 0.15 - 1.5Oma . Jego nominał zależy od mocy zasilacza - więcej moc, mniej nominał. Do wyjaśnienia przyczyny problemu włączenie zasilacza do sieci przeprowadzaj przez żarówkę 230V x 15-25W, to pozwoli uniknąć nieprzyjemności przy uszkodzeniu elementów. Jeśli żarówka po włączeniu świeci pełną jaskrawością - w schemacie uszkodzenie, którą należy umiejscawiać i usunąć. I nabawiaj się cierpliwości - mam mnóstwo analogicznych schematów, lecz z użyciem różnych typów US, które mają różne rozmieszczenie nóżek. Należy dobrać odpowiedni analog . Toż jeszcze raz rzetelnie sprawdź łączenie nóżek z elementami schematu . Rezystory z metkowaniem * 0 * zazwyczaj mają zerowy opór i wykonują rolę zworky.
  • #11 17523635
    Ideoleo
    Poziom 5  
    Nóżka nr 1 jest bezpośrednio połączona z masą. Nóżka nr 3 jest połączona z masą przez rezystor 100Ω. Żarówkę mam wpiętą od początku zamiast bezpiecznika - nie świeci się, co znaczy że w obwodzie nie ma zwarcia. Rezystor o którym pisałeś ma tutaj rezystancję 28MΩ. Mam jeszcze pytanie odnośnie transformatora - po stronie pierwotnej ma 4 wyprowadzenia, a po stronie wtórnej 5, jednak mierząc miernikiem okazuje się że wszystkie wyprowadzenia ze strony wtórnej są ze sobą "zwarte". Czy tak powinno być?

• #12 17523819
    aksakal
    Sprawdź uważnie nominał rezystora z nóżki 3 na korpus. Prawdopodobnie że z nominałem 100Om pomyliłeś się. Podobnie do tego, że metkowanie tego rezystora 104 - a to 100kOm. Rezystor 28MOm w tym schemacie - nonsens. Jego możliwy wariant wskazałem powyżej.
  • REKLAMA
  • #14 17524929
    aksakal
    Jeszcze raz uważnie sprawdź tranzystor, być może on jest uszkodzony i to stało się przyczyną uszkodzenia rezystora.
  • #15 17547170
    Ideoleo
    Poziom 5  
    Rezystor wymieniłem - oryginalnie był 0.27Ω - zamieniłem na 0.3Ω ponieważ tylko taki miałem. Tranzystor sprawdziłem, miernikiem - jest sprawny. Po stronie wtórnej transformatora na kondensatorach filtrujących w dalszym ciągu nie ma napięcia ;/ Mam w domu oscyloskop, czy za jego pomocą mogę sprawdzić czy oscylator jest sprawny? Jeśli tak to jak go podłączyć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z kolumną Energy System 5, która nie włącza się. Po analizie układu zasilania, zidentyfikowano, że transformator T1 jest dławikiem, a T2 to transformator impulsowy. Użytkownik zmierzył napięcia, stwierdzając 0V na kondensatorach po stronie wtórnej transformatora oraz 314V po stronie pierwotnej. Wskazano na możliwość uszkodzenia tranzystora lub oscylatora. Użytkownik wymienił rezystor i potwierdził sprawność tranzystora, jednak problem z brakiem napięcia na kondensatorach filtrujących pozostał. Dyskutowano również o sposobach pomiaru oraz diagnostyki oscylatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA