logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VERSA 15 i ETHM: Błąd połączenia przez DLOADX i awaria VERSA Control

Kynio7_90 24 Paź 2018 09:58 2085 6
REKLAMA
  • #1 17514586
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,

posiadam jednostke alarmowa VERSA 15 z modulem ETHM i mam dwa problemy.
    -chcialbym sie polaczyc programem DLOADX przez serwer ETHM. Skofigurowalem sktruktury i sprzet wedlug instrukcji. Dla laczenia z ETHM podalem ID oraz MAC z manipulatora i oto co sie dzieje jak chce sie polaczyc:
    "Łączę z serwerem SATEL
    Połączono: serwer SATEL v.2.01
    Połączono: serwer SATEL v.2.01
    Status: usługa nieaktywna
    Serwer nie podał kontaktu do centrali"

I tak w kolko. Co moze byc przyczyna ?

-druga sprawa to aplikacja VERSA Control. Dzialala do pewnego czasu, ale akutalnie jak chce cos zrobic z poziomu aplikacji wywala za kazdym razem taki blad:

Dodam ze polaczenie z serwerem z aplikacji VERSA dziala, bo dostaje powiadomienia o wlaczeniu, wylaczeniu alaramu itd.
    Jesli chodzi o ten drugi problem to wydaje mi sie ze musze wyedytowac uzytkownika i nadac mu wyzsze uprawnienia.
    Najwygodniej byloby to zrobic przez program DLOADX, ale niestety program sie nie laczy z serwerem.

Z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 17514651
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Kynio7_90 napisał:
    Skofigurowalem (...) wedlug instrukcji

Czyli co dokładnie zostało zrobione? Kabelek łączący ETHM-1 Plus z VERSĄ podłączony? Mam na myśli porty RS-232 (kabelek z czerwoną tasiemką i czarną puszką po drodze). Adres DNS wpisany?
  • REKLAMA
  • #3 17514694
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Chodzilo mi o konfiguracje DLOADX, skrzynke montowal instalator i widze ze nie ma nic podlaczeniego do portu RS232.'

Tak to wyglada.
  • REKLAMA
  • #4 17514717
    dariusz.bembenek
    Kynio7_90 napisał:
    widze ze nie ma nic podlaczeniego do portu RS232

W takim razie łączność zdalna przez DloadX nie wchodzi w grę.

Musi być dodatkowo:
    http://www.satel.pl/pl/produktid/629
  • REKLAMA
  • #5 17514742
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Ok, wiec pierwszy problem rozwiazany.

Teraz drugi z aplikacja VERSA. Wyskakuje " nie znaleziono hasla uzytkownika". Tak jak mowie tutaj kominukaty i powiadomienie dzialaja, ale nie moge uzbroic alarmu ze wzgledu na ten error.
    Kiedys dzialalo. Jakies pomysly?
  • Pomocny post
    #6 17514750
    dariusz.bembenek
    Tak, trzeba się przyjrzeć jak wygląda konfiguracja użytkowników, hasła, uprawnienia. Czyli należy przejrzeć konfigurację.
  • #7 17514832
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Zresetowalem haslo dla uzytkownika, dalem najwyzsze uprawnienia i poszlo. Dzieki za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił dwa problemy związane z jednostką alarmową VERSA 15 i modułem ETHM. Pierwszy problem dotyczył niemożności połączenia się z serwerem SATEL za pomocą programu DLOADX, co było spowodowane brakiem podłączenia do portu RS-232. Po zidentyfikowaniu problemu, użytkownik potwierdził, że łączność zdalna przez DLOADX nie jest możliwa bez odpowiednich połączeń. Drugi problem dotyczył aplikacji VERSA Control, która wyświetlała błąd "nie znaleziono hasła użytkownika". Po zresetowaniu hasła i nadaniu najwyższych uprawnień, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA