logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VERSA/ETHM1 - Zdalny dostęp do centrali VERSA poprzez ETHM1

lis.marc 08 Sty 2015 23:03 19821 64
Najlepsze odpowiedzi

Czy VERSA 15 z ETHM-1 obsługuje aplikację mobilną SATEL i skąd w DLOADX bierze się opcja „Łączność z aplikacją mobilną”?

Na zwykłej VERSA + ETHM-1 ta funkcja początkowo nie była dostępna; opcja w DLOADX była zapowiedzią Versa Control i działała dopiero w praktyce z VERSA PLUS / ETHM-1 Plus [#14311049][#14559064][#14559428] Dla VERSA 15 potwierdzono działanie dopiero po przejściu na ETHM-1 Plus: po aktualizacji VERSA, ETHM-1 Plus i DLOADX, podłączeniu ETHM jako manipulatora, włączeniu „Serwer SATEL” oraz „Łączność z aplikacją mobilną” i sparowaniu po MAC oraz ID centrali [#14713706][#14711560] ID centrali nie jest numerem z naklejki ETHM, tylko specjalnym identyfikatorem używanym przez serwer SATEL i wpisywanym w konfiguracji aplikacji [#14559064][#14559190] Jeśli nie masz ETHM-1 Plus, forumowicze odradzali liczenie na działanie Versa Control na zwykłej centrali VERSA [#14560849][#14559428]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 14308849
    lis.marc
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam,

Wysłałem do SATEL poniższego maila, ale może ktoś z forumowiczów coś wie na ten temat. Ze swojej strony, jak otrzymam odpowiedź to opublikuje w tym wątku.

---

Witam,

Od 2 lat jestem użytkownikiem VERSA 15, do tej pory alarm sprawuje się całkiem fajnie (własnorecznie montowany i konfigurowany). Serdeczne dzięki dla SATEL za solidne instrukcje podzielone na instalacje, programowanie i użytkowanie.

Idąc z duchem czasów postawnowiłem dokupić moduł ETHM1. Przyznaje, że nie doczytałem do końca dostępnych funkcji ETHM1 w połączeniu z VERSA, co spowodowało, że po montażu modułu ETHM1 przeżyłem mały szok!
    Oczekiwania były większe niż to co otrzymałem. Możliwość zdalnej konfiguracji i powiadamiania stacji moniturującej to jest jakieś nieporozumienie.

Najbardziej boli, że nie ma możlwości połączenia aplikacją mobilną i/lub chociaż otwarcie protokołu dostępu do centrali np, aby rozwijać własne manipulatory lub łączyć z systemem domowym.

Czy widzicie Państwo jakieś światełko, że w najbliższym czasie oprogramowanie VERSA + ETHM1 się rozwinie w tym kierunku? Przecież fizycznie jest to możliwe, ograniczenie wygląda jak paskudny psikus marketingu, aby przechodzić na INTEGRĘ, ale w większości to jest niepotrzebny kombajn. Chodzi przecież tylko o zdalny manipulator.

Kolejne powiązane pytanie:
    Instalujac czysty program DLOADX v1.13 i na sucho konfigurując VERSA 15 + ETHM1 pojawia się opcja "Opcja z aplikacją mobilną" (patrz screenshot VERSA/ETHM1 - Zdalny dostęp do centrali VERSA poprzez ETHM1 ).
    Jednak kiedy edytuje dane mojej centrali tej opcji nie ma.
    Co to za funkcja?
    Czy to może jakieś plany rozwojowe na temat problemu, który wyżej opisałem?
    Dlaczego funkcja nie jest dostępna w mojej konfiguracji?

Pozdrawiam,
    Marcin Lis
  • #2 14309470
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    lis.marc napisał:
    Przyznaje, że nie doczytałem do końca dostępnych funkcji ETHM1 w połączeniu z VERSA,

Nie rozumiem. Sam widzisz powód tego zawodu. Jeśli nie czujesz się biegle w urządzeniach Satel to warto kontaktować to ze sprzedawcą. Jeśli nie ma wiedzy to zmień sprzedawcę.
    lis.marc napisał:
    ograniczenie wygląda jak paskudny psikus marketingu

I bardzo dobrze. Chociaż nie jest to psikus. Gdyby producent chciał to by zrobił Versę lepszą od Integry. Ale po co? Przecież muszą jakoś stopniować funkcjonalność central.

lis.marc napisał:
    Instalujac czysty program DLOADX v1.13 i na sucho konfigurując VERSA 15 + ETHM1 pojawia się opcja "Opcja z aplikacją mobilną". Jednak kiedy edytuje dane mojej centrali tej opcji nie ma.
    Co to za funkcja?

Satel często ma w zwyczaju wyprzedzać w programie DloadX, natomiast rzadko informuje o swoich planach w takich sprawach. Opcja jeszcze nie działa.
    Tak jak zasugerowałeś, prawdopodobnie jest to zapowiedź tego, że w przyszłości być może powstanie aplikacja mobilna dla Versy. Trzeba być cierpliwym.
  • #3 14309570
    lis.marc
    Poziom 11  
    VERSA była dla mnie bardzo świadomym wyborem, między innymi ze względu na super zrozumiałą dokumentację. Deklarowna funkcjonalność pokrywała w 100% moje wymagania, a stabilność została potwierdzona w trakcie 2 letniego użytkowania - naprawdę nie mam zastrzeżeń do sprzętu i firmy.

Ale życie pokazuje... apetyt rośnie w trakcie jedzenia ;)

W trakcie użytkowania chciałbym wiedzieć coś więcej o zaistniałym alarmie, szczególnie kiedy jestem poza domem. Do tej pory GPRS-T2 powiadamia mnie o alarmie ogólnym, a hermetyczność VERSY nie daje możliwości udostępnić co było przyczyną alarmu tj. strefa, konkretna czujka ruchu, dym czy CO w kotłowni. Więc zawsze kiedy dzowni telefon i na wyświetlacu widzę "DOM" to powstaje w głowie pytanie: włam do garażu, piwnicy domu, pożar czy trucizna ;)

Gdyby ta informacja jakoś się wydostała/została udostępniona z VERSY np. poprzez aplikację mobilną jako zdalny manipulator, albo w każdej innej formie np. raportu na meila to byłoba to rewelacja!

Może inżynierowie i marketing SATEL pomyśli o "nas" ;) przesiadka na INTEGRĘ to za duży koszt.
  • #4 14309859
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14309973
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 603
    Witam,

lis.marc napisał:
    Do tej pory GPRS-T2 powiadamia mnie o alarmie ogólnym...

I tu pojawia się kolejne pytanie... Kto Ci polecił T2 do powiadamiania?

lis.marc napisał:
    ...hermetyczność VERSY nie daje możliwości udostępnić co było przyczyną alarmu tj. strefa, konkretna czujka ruchu, dym czy CO w kotłowni

Oj daje taką możliwość i wcale nie jest hermetyczna ;) Trzeba tylko być trochę obeznanym w temacie. Poczytaj o GPRS-T1.

Pozdrawiam.
  • #6 14310055
    lis.marc
    Poziom 11  
    Wybrałem GPRS-T2 bo realizuje za jego pomocą funkcję uzbrajania i robrajania alarmu za pomocą SMS.
  • Pomocny post
    #7 14310419
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 145
    lis.marc napisał:
    Wybrałem GPRS-T2 bo realizuje za jego pomocą funkcję uzbrajania i robrajania alarmu za pomocą SMS.

Myślę że GSM-4 by spełnił twoje oczekiwanie ,pozostaje ci upchnąć na allegro i wymienić na GSM-4.Masz wtedy 64 komunikaty do wykorzystania + możesz zrealizować zdalne uzbrojenia ,rozbrojenia itp pozdrawiam.
  • #9 14311201
    lis.marc
    Poziom 11  
    No i proszę. czyli jendak jest coś na rzeczy.

Serdecznie dzięki, zatem będe śledzić SATEL'a i Google Play. Wg mnie to zgodne z trendem i wygodna opcja dla każdego.
    Ciekawe czy każda VERSA to pociągnie ;)
  • #10 14311452
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Każda z ETHM`em.

pozdr
  • #12 14536980
    lis.marc
    Poziom 11  
    Jest już publicznie dostęne oprogramowanie VERSA CONTROL:
    http://www.satel.pl/pl/product/723/VERSA%20CONTROL/
    https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.satel.versacontrol

Dotychczas nie udało mi się sparować VERSA CONTROL z moim systemem więc nie poznałem zakresu funkcjonalności.

Wydaje mi się, że trzeba zaktualizować oprogramowanie:
    - użyłem nowego DLODX v1.13.007, data wersji: 2015-03-05
    - VERSA CONTROL v1.02 na Android data wersji: 2015-03-13,
    - podniosłem VERSA do najnowszego v1.05, data wersji: 2015-02-27
    - próbowałem, ale poległem na upgrade ETHM-1 do v1.07 data wersji: 2015-03-02, a mam v1.06, najpewniej przyczyna tkwi w moim USB/RS232 na chipie Profilic, pojutrze sprawdze na FTDI, zobaczymy...

Znalazłem trochę niekonsystencji/niedopowiedzeń w opisach aplikacji: na Google Play piszą w kontekście VERSA PLUS, a na stronach SATEL'a, że to generalnie do serii VERSA.

Czy ktoś z forumowiczów połączył zwykłą VERSA z aplikacją VERSA CONTROL?
  • #14 14537453
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Witam

Kazda Versa z ETHM`em. Satel uruchomil tez wlasny serwer DNS zeby pozbyc sie problemow z dynamicznym IP.

pozdr
  • #15 14537607
    lis.marc
    Poziom 11  
    Piękna sprawa.

Czy Kolega SMDmaniak może potwierdzić potrzebę aktualizacji ETHM'a do v1.07, aby włączyć aplikację mobilną w VERSA? Może trzeba coś dodatkowo jeszcze spełnić?
    Zgaduje: jakieś konto, id, ... coś z Satela?
  • #17 14537753
    lis.marc
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za info.

Teraz muszę zaktualizować jakoś tego ETHM'a, narazie pokazuje rogi na etapie "Identyfikacja urządzenia". Mój USB/RS na Profilic działa dobrze z DLOADX, ale nie bardzo chce dogadać się z ETHM. Pojutrze sprawdze z nową przjściówką, widzę, że forumowicze mieli podobne problemy, często pomogła wymiana przejściówki na firmową z chipem FTDI - mam nadzieje, że ruszy.

Pozdrawiam,
  • #18 14537876
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Nieraz pomaga Reset zasilania w czasie identyfikacji.

pozdr
  • #19 14537879
    lis.marc
    Poziom 11  
    To też robiłem ;)

Dzięki i pozdrawiam,
  • #20 14559047
    lis.marc
    Poziom 11  
    Zaktualizowałem ETHM-1 do najnowszej wersji v1.07, ale niestety opcja "Łączność z aplikacją mobilną" się nie pojawiła w DLOAD-X. Wszelka dostępna dokumentacja nie "nadąża" za sprzętem, więc brakuje wsparcia, żeby zrozumieć te zawiłości konfiguracyjne.

Aplikacja mobilna prosi o cztery parametry:
    - nazwa - rozumie, że to dowolna przyjazna nazwa,
    - adres MAC - jest na naklejce ETHM'a lub można odczytać komendą arp -a,
    - Numer ID - co to jest? wymagane osiem liczb szesnastkowych (64 bity), gdzie można odczytać uzyskać taki numer? czy to jest numer centrali? id ETHM'a? może jakiś nr z Satel? albo klucz własny?
    - hasło użytkownika - to też ciekawe, kto i gdzie nadaje to hasło i z czym jest porównywane.
  • #21 14559064
    dariusz.bembenek
    lis.marc napisał:
    Numer ID - co to jest?

Specjalny numer centrali. W VERSA Plus to działa.
    Sprawdza się to w:
    hasło uzyt -> testy -> wersje modułów ..

lis.marc napisał:
    hasło użytkownika - to też ciekawe, kto i gdzie nadaje to hasło i z czym jest porównywane.

Nic nadzwyczajnego. Hasło to hasło. Domyślne w VERSA 1111. Aplikacja jest przecież obsługiwana przez człowieka. Ten człowiek jest zazwyczaj "operatorem" obiektu i na tym obiekcie ma hasło do alarmu. W programie wpisuje po prostu swoje hasło.

Jeśli chodzi o apkę mobilną do zwykłej VERSY, to nic nie mam przeciwko takim testom, ale nie sądzę, że to teraz zadziała na zwykłej centrali VERSA.

Dodano po 1 [minuty]:

lis.marc napisał:
    Wszelka dostępna dokumentacja nie "nadąża" za sprzętem, więc brakuje wsparcia

To akurat normalne w SATELU. Działy odpowiedzialne za umieszczanie: instrukcji/firmware/programów/opisów zmian - chyba się tam nie znają. Każdy robi jak mu się podoba.
  • #22 14559109
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    ID centrali jest na naklejce plyty.

pozdr
  • #23 14559179
    lis.marc
    Poziom 11  
    Od strony elementów centrala ma jedyną naklejkę w formacie "GUARANTEE: xx-xxxxxxx" gdzie "x" to cyfry. Jednak aplikacja nie chce przyjąć tego numeru, próbowałem wpisać bezpośrednio, konwertować na HEX, dopełniałem zerami wiodącymi oraz
    dopełniać zerami - rezultat taki sam "NIe odnaleziono centrali o podanej parze MAC i ID".

Czy Koledze chodzi o tą naklejkę? Dziś już nie dam rady, ale jutro sprawdzę czy jest dodatkowa naklejka na odwrotnej stronie płyty.

Pozdrawiam
  • #24 14559190
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Pisze tez tak:

"Innowacyjny w przypadku aplikacji VERSA CONTROL jest także sposób łączenia z centralą. Jest to niezwykle proste, gdyż nie wymaga znajomości adresu IP centrali i jej portu, a jedynie adresu MAC modułu ETHM oraz ID centrali, które można szybko i łatwo odczytać na manipulatorze z poziomu użytkownika. Eliminuje to konieczność konfigurowania ustawień sieciowych w urządzeniach obiektu."

pozdr

Dodano po 8 [minuty]:

Ten ID jest pod

DloadX

komunikacja->Hasla, numery

Serwer Satel

Ethm ID

pozdr
  • #25 14559202
    lis.marc
    Poziom 11  
    Przeklikałem Dload-X'a i manipulator, niestety bez powodzenia w szukaniu ID.

Dodano po 6 [minuty]:

To też testowałem, pole edycyjne DloadX \ komunikacja \ Hasla, numery \ Serwer Satel \ ETHM-1 ID zawiera u mnie same zera.
  • #26 14559428
    dariusz.bembenek
    Ehh.. przecież pisałem już, że w VERSA zwykłej na razie to nie pójdzie. Nie jest to dostępne.
    SMDmaniak nie wiem skąd info, że ID jest na naklejce. Mam przed sobą VERSA Plus i tam nie ma na żadnej naklejce ID.
  • #27 14559700
    lis.marc
    Poziom 11  
    dariusz.bembenek napisał:
    Ehh.. przecież pisałem już, że w VERSA zwykłej na razie to nie pójdzie. Nie jest to dostępne.

Na tą chwilę też tak to widzę.

Znasz może plany wydawnicze Satel kiedy to ruszy?
    Dziwna sprawa, uaktualnili cały soft VERSA/ETHM/DLOADX na przełomie luty/marzec co zbiega się z wydaniem Versa Control, ale ewidentnie nie jest to ze sobą powiązane.

Tak z czystej technicznej ciekawości: czy VERSA CONTROL dostanie powiadomienia i/lub jest w stanie sprawdzić stan systemu, kiedy centrala/ethm jest w lanie za NAT'em?
  • #28 14559975
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Tu pisze:

"Aplikacja VERSA CONTROL umożliwia zdalne zarządzanie systemem alarmowym stworzonym na bazie central z serii VERSA, które przeznaczone są do zabezpieczania obiektów małych i średniej wielkości, np. mieszkań. Funkcjonalność aplikacji czyni z niej wygodne narzędzie do sprawdzania stanu systemu oraz wejść i wyjść, a także przeglądania aktualnych awarii i wszystkich zdarzeń w systemie. Aplikacja VERSA CONTROL oferuje także powiadamianie przy pomocy wiadomości PUSH. Ponieważ usługa ta działa w tle, odbiorca jest powiadamiany w sposób ciągły."

pozdr
  • #30 14560849
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Witam

Sprawa moze polega na tym ze musi byc podlaczony Ethm-1 Plus

pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy centrali alarmowej VERSA 15 z modułem ETHM-1 zgłaszają problemy z zdalnym dostępem do systemu przez aplikację mobilną VERSA CONTROL. Pomimo pozytywnych doświadczeń z instalacją i stabilnością systemu, brak możliwości zdalnej konfiguracji oraz powiadamiania o alarmach budzi frustrację. Wiele osób podkreśla, że aplikacja mobilna wymaga unikalnego ID centrali oraz adresu MAC modułu ETHM-1, co nie zawsze działa poprawnie. Wskazówki dotyczące konfiguracji obejmują aktualizację oprogramowania, poprawne ustawienia sieciowe oraz konieczność podłączenia ETHM-1 jako manipulatora. Użytkownicy zauważają również, że aplikacja działa tylko na systemie Android, a problemy z połączeniem mogą wynikać z błędów w oprogramowaniu lub nieprawidłowych ustawień.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA