Posiadam versa 15 i ethm_1 plus. Po rs wszystko się że sobą łączy, ethm jest widoczny w ustawieniach manipulatora lcd. Nie mogę uzyskać połączenia tcp/IP dloadx do ethm1, komunikat Brak nazwy/adresy serwera.
Czy masz centralę połączoną z Ethemem za pomocą kabla VERSA PIN5/RJ-TTL?
Czy są uzupełnione dane w zakładce komunikacja/konfiguracja komunikacji w programie dloadx?
Tak, ma być na satel, bo ETHM to połączenie po zewnętrznym IP a zakładam, że chcesz się łączyć przez serwer Satela a nie bezpośrednio na centralę. Poza tym dane w zakładce konfiguracja masz uzupełnione dla połączenia z serwerem Satel.
Instrukcja: "Klucz DloadX – ciąg do 12 znaków alfanumerycznych (cyfry, litery i znaki specjalne)
określających klucz, jakim kodowane będą dane podczas komunikacji z programem
Dloadx". ! To znak specjalny.
W pozostałym zakresie też postępowałem zgodnie z instrukcją.
Będę wdzięczny za konstruktywną pomoc.
Jakie mają być ustawienia sprzet ethm (manipulator) : dhcp, dhcp-dns, dloadx do ethm1, serwer satel LAN (mam 192.168.008.191), maska 255.255.255.000, brama 008.008.008.008, serwer DNS 192.168.008.001. Z tym że ten pierwszy IP jest taki sam jak komputera a ten drugi to IP rutera.
✨ Użytkownik ma problem z połączeniem TCP/IP DLOADX do modułu ETHM1 w systemie Versa 15, otrzymując komunikat o braku nazwy/adresu serwera. Połączenie RS działa poprawnie, a ETHM1 jest widoczny w ustawieniach manipulatora LCD. Użytkownik został poinstruowany, aby upewnić się, że dane w zakładce komunikacja w DLOADX są poprawnie skonfigurowane oraz aby wybrać odpowiednie połączenie (TCP/IP serwer Satel). Wskazano również na konieczność zmiany klucza DLOADX oraz poprawności ustawień sieciowych, takich jak IP, brama i DNS. Użytkownik potwierdził, że używa oryginalnych kabli Satel, ale napotkał trudności z konfiguracją, sugerując, że instrukcje mogą być nieaktualne. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.