logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przesyłanie obrazu z kamer na duże odległości, powyżej 5km

Goomyboi 25 Paź 2018 14:55 2736 5
  • #1 17517225
    Goomyboi
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,

Słowem wstępu, jestem "świeżakiem" na forum, ale jakiś czas już je przeglądam.
    Chcę w najbliższym czasie poważniej zająć się elekroniką, zatem chciałbym ewidencjonować tutaj swoją obecność.
    Mam nadzieję, że też będę mógł służyć pomocą.
    Tymczasem liczę na Wasze wsparcie, z góry dziękuję.

Do meritum:

Dostałem dosyć nietypowe zapytanie (do tej pory zajmowałem się montażem cctv i alarmów "stacjonarnie"),
    a nie mam doświadczenia w przesyle sygnału na ponad 5km.

Na działce oddalonej od biura o 5km (być może nieco więcej) mają być zainstalowane 4 kamery, obraz ma być przesyłany do biura.
    Czy zasadne będzie rozwiąznie jak poniżej, jeśli ktoś ma sprawdzony pomysł, z największą przyjemnością nauczę się czegoś nowego:

Videoserwer w biurze podłączony do komputera, który się tam znajduje i UPS-a (wielkości dysków i obciążenia prądowego jeszcze nie liczyłem).
    Ze względu na odległość zamierzałem użyć radiolinii 5GHz - Ubiquiti airFiber AF-5X + DishEter 23 Slant.
    Tylko w obecnej sytuacji nie wiem, czy możliwe będzie przesłanie stabilnego obrazu jedną anteną ze wszytkich kamer (parametry jak Kamera tubowa ip hikvision ds-2cd2t25fwd-i5 2mpx 2.8mm ir50).
    Jeśli chodzi o wysyłanie sygnału to znalazłem rozwiązanie 1 kamera - antena, ale nie chciałbym tego robić,
    wolałbym po prostu sygnał z jednego urządzenia, jeśli to możliwe.
    Na działce jest prąd do zasilenia urządzeń (chociaż z tym nie będzie problemu) i wszystkie urządzenia zasilić zbiorczo w dodatkowej skrzynce (+ PoE, wydaje mi się też postawienie UPS-a na działce).

Za każdą radę będę wdzięczny.
  • #2 17517385
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    A nie lepiej użyć rejestratora podłączonego do internetu? Każdy jeden rejestrator ma możliwość zdalnego podglądu. Z drugiego końca świata możesz się zalogować i zobaczyć co się dzieje w monitorowanym obiekcie.
  • Pomocny post
    #3 17517932
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Odległość nie jest tutaj problemem, transferu też starczy na tych urządzeniach, podstawowym pytaniem jak wygląda strefa Fresnela ? Mam instalacje gdzie na NanoStation M5 strumień z kamery leci na prawie 8km lecz tam akurat anteny mogłem powiesić na ponad 20 metrach
  • #4 17519037
    Goomyboi
    Poziom 5  
    Artur:

Zgadzam się poniekąd, probemem jest to, że na działce będzie tylko wiata i sprzęt budowlany, nie chcę tam zastawiać nic ponadto co muszę założyć. W obecnej sytuacji musiałbym zostawić rejestrator na działce, nie znam innego rozwiązania przynajmniej, wtedy możnaby ukraść wszystko razem z rejestratorem. Możnaby przesyłać obraz przez internet do serwera w biurze, ale czy to się da zrobić? Danych będzie generowanych dużo w tej sytuacji.

Luk:

Właśnie sytuacja jest odwrotna do oczekiwanej (wróciłem z działki) - w samym środku strefy wzniesienie +10m i w dodatku drzewa, nadajniki nie będą się widzieć pewnie, a maszty raczej odpadają.
  • Pomocny post
    #5 17520180
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Goomyboi napisał:
    owlany, nie chcę tam zastawiać nic ponadto co muszę założyć. W obecnej sytuacji musiałbym zostawić rejestrator na działce, nie znam innego rozwiązania przynajmniej, wtedy możnaby ukraść wszystko razem z rejestratorem. Możnaby przesyłać obraz przez internet do serwera w biurze, ale czy to się da zrobić?

A skąd weźmiesz internet bez dodatkowych urządzeń? Równie dobrze mogą Ci modem/router ukraść razem z innymi rzeczami.
    Jakbyś postawił radiolinię, to osprzęt do radiolinii też może ktoś ukraść.
    W ten sposób do niczego nie dojdziemy. :)
  • #6 17544282
    Goomyboi
    Poziom 5  
    Skończyło się na postawieniu sieci i internet na działce.
    Dzięki za pomoc.
REKLAMA