logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

za wysokie ciśnienie w naczyniu przeponowym oraz ciepłe grzejniki

julsan 25 Paź 2018 15:28 25254 6
REKLAMA
  • #1 17517285
    julsan
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich serdecznie
    Mam taki problem (a właściwie dwa problemy). Po pierwsze w naczyniu z załączonego zdjęcia zaczęło się zwiększać ciśnienie na manometrze aż do końca skali i otwiera się zawór bezpieczeństwa. Problem ten zaczął się około 2 miesięcy temu, najpierw musiałem upuszczać ciśnienie raz na 2-3 dni a w chwili obecnej około 2 razy dziennie. Ponadto zauważyłem, że w tym momencie piec się włącza (pompa) a czasami podgrzewa woda w zbiorniku na ciepłą wodę.
    Drugi problem dotyczy zaś ogrzewania. Zdarza się tak, że mimo iż ogrzewanie jest wyłączone, kaloryfery są ciepłe a czasem nawet bardziej niż ciepłe.
    Być może te problemy są w jakiś sposób powiązane ze sobą... I tu proszę Kolegów o pomoc
    Zdjęcia pieca i naczynia poniżej
    . za wysokie ciśnienie w naczyniu przeponowym oraz ciepłe grzejniki za wysokie ciśnienie w naczyniu przeponowym oraz ciepłe grzejniki [/img]
  • REKLAMA
  • #2 17517294
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    Brak powietrza w naczyniu przeponowym, jakie jest ciśnienie w sieci (po odpuszczeniu wody)?
    Zakręć dopływ zimnej wody, odkręć kran, żeby nie było ciśnienia wody i nadmuchaj naczynie do 3,5-4 bar, mniej więcej ciśnienie sieci. Wentyl jest od dołu .
    Po grzaniu zbiornika kocioł przełącza się na grzejniki, żeby się wychłodził, jeśli to trwa dłużej a kocioł pracuje to zawór trójdrogowy źle działa.
  • REKLAMA
  • #3 17517297
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Regulacja naczynia na CWU:

Zakręć główny zawór wody do domu
    Odkręć kran z ciepłą wodą i pozostaw otwarty
    Napompuj powietrza do naczynia do ok. 3,3bar
    Poczekaj aż woda z kranu przestanie płynąć
    Uzupełni ponownie powietrze do 3,3bar
    Jeśli w naczyniu jest 3,3bar, a woda z kranu już nie leci to będzie OK.
    Zamykasz kran, odkręcasz zawór.

Przy pompowaniu powietrza woda z kranu może znowu zacząć płynąć.
  • REKLAMA
  • #4 17520597
    julsan
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Chciałem tylko sprecyzować czy mam spuścić całkowicie wodę ciepłą także ze zbiornika (nie pamiętam dokładnie ale ma jakieś 250-300l pojemności) czy mam go odciąć zaworem?
  • REKLAMA
  • #5 18087876
    julsan
    Poziom 10  
    Mam jeszcze pytanie odnośnie grzejników. Podczas podgrzewania wody użytkowej, podgrzewają się także grzejniki. Czy to jest naturalny objaw gdy nie ma ciśnienia w naczyniu przeponowym czy też jest to usterka?
    Pozdrawiam
  • #6 18088029
    hajtaler
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Nie ma to związku z naczyniem. Najprędzej usterka zaworu 3d
  • #7 18089504
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Czasem zawór się zawiesza i kręci się cały czas przełączając ciągle pomiędzy CO, a CWU

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza dwa problemy związane z naczyniem przeponowym i systemem grzewczym. Po pierwsze, ciśnienie w naczyniu wzrasta do wartości maksymalnych, co powoduje otwieranie zaworu bezpieczeństwa. Użytkownik musi regularnie upuszczać ciśnienie, co wskazuje na brak powietrza w naczyniu. Zaleca się nadmuchiwanie naczynia do ciśnienia 3,3-4 bar po odcięciu dopływu wody. Po drugie, mimo wyłączonego ogrzewania, kaloryfery są ciepłe, co może być spowodowane usterką zaworu trójdrogowego, który przełącza się między ogrzewaniem a podgrzewaniem wody użytkowej. Użytkownik pyta, czy podgrzewanie grzejników podczas podgrzewania wody jest normalne, na co odpowiadający wskazuje, że to nie jest związane z naczyniem, lecz z zaworem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA