logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć ciśnienie w obiegu grzewczym przed wymianą zaworu?

114olka 02 Lis 2011 20:20 2827 14
  • #1 10093902
    114olka
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

prosze o pomoc, gdyz jestem kompletnie zielona w temacie
    Od pewnego czasu zauwazyłam znaczny wzrost cisnienia w obiegu po rozpaleniu w piecu do temperatury okolo 40 stopni. Zaczelo sie od przeciekajacego zaworu bezpieczenstwa - został on wymieniony, ale nikt nie wspomniał, ze moze to miec zwiazek z wzrostem cisnieniem.
    po prau dniach sytuacja sie powtorzyla - zawór puscil, zaczela z niego kapac woda - przyszedl fachowec sprawdzi naczynie, jest ok. Upuscil wode z instalacji , cisnienie na pare dni wrocilo do normy i ne wykraczało poza zielone pole. I znowu to samo - dzieki Waszemu forum dowiedzialam sie, ze moze to byc zawór dopuszczjaacy wode, kolejny fachowiec potwierdzil i powiedzial do wymiany. Termin oczekiwania jakies 2 tyg :)
    W zwiazku z tym mam pytanie czy do tej pory moge przed rozpaleniem upuscic z grzjeników wody, aby zmniejszyv to cisnienie?? I co w przypadku gdy po rozpaleniu cisnienie wzrosnie prawie do 3, a nie bede chciala zeby zawór bezpieczenstwa sie otwierał - czy moge wtedy upuscic wody z instalacji równiez przez grzejniki??

Z góry dzikeuje za pomoc
  • #2 10094018
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4565
    [quote="114olka"]W zwiazku z tym mam pytanie czy do tej pory moge przed rozpaleniem upuscic z grzjeników wody, aby zmniejszyv to cisnienie?? I co w przypadku gdy po rozpaleniu cisnienie wzrosnie prawie do 3, a nie bede chciala zeby zawór bezpieczenstwa sie otwierał - czy moge wtedy upuscic wody z instalacji równiez przez grzejniki??
    Oczywiście ,że można upuścić wodę przez grzejnik.
    114olka napisał:
    Termin oczekiwania jakies 2 tyg :)
    Gdzie to tak "fachowcy "się cenią,że na wymianę zaworu trzeba czekać aż 2 tygodnie?
  • #3 10094083
    114olka
    Poziom 10  
    I moge ja upuszczac nawet jak piec i pompa chodza?? Tak dla pewnosci sie pytam. Mala mejscowosc, jeden serwisant, duzo nowych domow a co za tym idzie instalacji, co to dla niego taka "marna " robótka;]
  • #4 10094102
    ccezary
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Witam
    Podejrzewam, że instalacja jest zrobiona niezgodnie z przepisami - tzn. kocioł węglowy, ekogroszek, zasilający instalację z obiegiem zamkniętym. Jeżeli tak jest to przyczyną wzrostu ciśnienia jest uszkodzone naczynie przeponowe lub zmniejszenie ciśnienia w jego poduszce powietrznej.
    Jeżeli mam rację co do układu zamkniętego z kotłem na paliwo stałe to gratuluję "bomby w domu".

Pozdrawiam

PS. oczywiście dopuszczalne jest stosowanie kotłów na paliwo stałe w układach zamkniętych ale po spełnieniu określonych warunków np. instalacja schładzająca. Ale z praktyki na kilkadziesiąt oglądanych przezemnie tego typu instalacji tylko jedna miała schładzacz. Jestem certyfikatorem i trochę tego oglądam.
  • #5 10094114
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A jak zawór bezpieczeństwa upuści ,to będzie "inaczej"?Przecież, to to samo.Oczywiście trzeba podejść do tego rozsądnie ,upuszczając pomału i obserwując manometr,tak żeby nie wypuścić wszystkiej wody.
  • #6 10094120
    114olka
    Poziom 10  
    Naczynie wiem tyle, że jest ok, a jakby szanowny Pan wyjasnil m róznice pomiedzy układem otwartym, a zamnkietym, to moze bym przyznała rację. tak jak pisałam, jestem zielona w temacie.
  • #7 10094173
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Może ja spytam,żeby upewnić się co do diagnozy fachowca(zawór dopuszczający do wymiany),>>czy wzrost ciśnienia w instalacji występuje w czasie palenia w piecu,czy też w czasie gdy się nie pali(również)?
  • #8 10094183
    114olka
    Poziom 10  
    Tylko i wyłączeni w czasie palenia w piecu.

Dodano po 1 [minuty]:

W widoczny sposób - jest to do okolo 1 bara, nie zwróciłam uwagi czy podczas niepalenia równiez rosnie.
  • #9 10094210
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    114olka napisał:
    Tylko i wyłączeni w czasie palenia w piecu.
    Ale żebym był dobrze zrozumiany:W instalacji jest "trochę " ciśnienia .Jak się rozpali ,to wzrasta.A gdy się nie pali przez kilka -kilkanaście godzin ..>> to stoi w miejscu (zawsze na jednym poziomie)?

Dodano po 1 [minuty]:

[quote="114olka"]nie zwróciłam uwagi czy podczas niepalenia równiez rosnie. [/quoteWłasie mi o to chodziło, czy wtedy też wzrasta?
  • #10 10094220
    ccezary
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    O różnicach w budowie układu zamkniętego i otwartego można dużo znaleźć w internecie. Skoro twierdzi Pani, że naczynie jest to na 99,99% jest to układ zamknięty. I ja stawiam na jego uszkodzenie, chyba że jest podłączone do instalacji przez jakiś zawór, który jest zamknięty.
  • #11 10094236
    114olka
    Poziom 10  
    Po upuszczeniu wody było na środku zielonego pola - jakies 1,5. Po paleniu przez jakies dwa dni wzrasta do 2,2 - 2,6. Po wystudzeniu wraca pozniej do 2 i tak sie trzyma - nie sprawdzałam tego dokładnie i nie wiem czy jest troche za dwójką czy przed.
  • #12 10094281
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    To proponuję spuścić dzisiaj do np.1 bara,oczywiście przestać palić np. przez noc i co będzie rano? Czy wzrośnie przez noc, ewentualnie przez dzień,czy nie?Jeśli wzrośnie ,>>to zawór do wymiany. A jeśli nie ,to mało powietrza w zbiorniku ciśnieniowym.
  • #13 10094302
    114olka
    Poziom 10  
    Dziękuję - skorzystam z rady. O wynikach poinformuje jutro po powrocie z pracy.
  • #14 10094416
    Polarnik1
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Zawór opuszczający zapewne jest kulowy. Z doświadczenia wiem, że często przeciekają. Proponuję wymienić na zakręcany taki z grzybkiem i uszczelką gumową w środku. A póki co do czasu przyjścia fachowca przed rozpaleniem, codziennie kontrolować ciśnienie w instalacji.
  • #15 10097325
    114olka
    Poziom 10  
    Cisnienie po niepaleniu wzrosło, ale nie byl to drstyczny wzrost - jednakze zauważalnie Temat zamykam, dziekuje wszystkim za dobre rady!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rosnącym ciśnieniem w obiegu grzewczym po rozpaleniu pieca, co prowadzi do przecieków z zaworu bezpieczeństwa. Po wymianie zaworu i sprawdzeniu naczynia przeponowego, ciśnienie nadal wzrasta, co sugeruje uszkodzenie zaworu dopuszczającego wodę. Użytkownik pyta, czy może upuszczać wodę z grzejników przed rozpaleniem, aby obniżyć ciśnienie. Odpowiedzi wskazują na możliwość upuszczania wody, ale z zachowaniem ostrożności. Wskazano również na różnice między układami otwartymi a zamkniętymi oraz na konieczność monitorowania ciśnienia. Użytkownik planuje przeprowadzić test ciśnienia po upuszczeniu wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA