logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie grzeją grzejniki pomimo odpowietrzenia w mieszkaniu

golota1991 23 Lis 2018 19:15 1152 11
REKLAMA
  • #1 17580461
    golota1991
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam, mam taki problem nie grzeją mi grzejniki w mieszkaniu pomimo odpowietrzenia. Zawór jest przelaczony na grzejniki jak na zdj. Temp na piecu szybko rośnie a rura która prowadzi do grzejników jest tylko nagrzana do połowy jak na zdj. Proszę o porady. Nie grzeją grzejniki pomimo odpowietrzenia w mieszkaniu Nie grzeją grzejniki pomimo odpowietrzenia w mieszkaniu

Dodano po 6 [minuty]:

Da się jakoś odpowietrzyc jeszcze jakoś pompke? Wcześniej miałem tak że rury mega gorące a grzejniki poszły po jakimś czasie, dziś nic nie grzeje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17580520
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 646
    Kolego nie wiem skąd miałeś tego fachowca od instalacji. Wygląda to strasznie.
    Najpierw musisz odpowietrzyc pompkę.
    Z boku masz dużą śrubę na śrubokręt. Odkręć i pozbądź się powietrza
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17580535
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Katastrofa. Odkręć śrubę na pompce, może jeden raz nie wystarczyć. Trochę wody poleci, a najpierw powietrze.
  • REKLAMA
  • #4 17580538
    golota1991
    Poziom 7  
    Już tak zastałem, też się zastanawiam czemu tak zrobione :( i teraz ogólnie poszło jak tak zrobiłem ale często jest też tak że tylko grzeje jedna rura do grzejnika a druga nie lub odwrotnie
  • Pomocny post
    #5 17580576
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 273
    Oprócz odpowietrzenia samej pompy, sprawdzałeś czy filtr skośny jest drożny przed pompą? Jakie ciśnienie masz w instalacji?
  • #6 17580578
    golota1991
    Poziom 7  
    A trzeba zakręcić najpierw jakieś zawory przed odkreceniem tej śruby? Bo jak zakrecam zawór jeden lub drugi po boku pompki to przestaje chodzić słychać czy na otwartych

Dodano po 1 [minuty]:

Tego filtra nie sprawdzałem, to jak nie bd palił w piecu zakręcić wodę i go sprawdzić czy trzeba najpierw cała wodę spuscic? Ciśnienie szczerze powiem nawet nw

Dodano po 2 [minuty]:

Teraz po odkreceniu tej pompki rurka ta górna dochodzaca do zaworu jest już mega gorąca, grzejnik zapewne po malu się nagrzeje :(
  • Pomocny post
    #7 17580597
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego, spróbuj zaradzić temu zapowietrzaniu wkładając zamiast kolana za pompą,( tego w kierunku pieca) trójnik a na nim odpowietrznik automatyczny ,na kawałku rurki aby powietrze miało się gdzie zbierać i uchodzić przez odpowietrznik. Jak będziesz miał zamknięte zawory przy pompie to przekręć te filtr siatką do dołu bo nie spełnia właściwie swojej roli i brzydko wygląda. pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 17580614
    robin161
    Poziom 25  
    Zamykasz zawory przed pompą (wyłaczona), sprawdzasz drożność filtra siatkowego, otwierasz zawory i odpowietrzasz pompę. Może trzeba uzupełnić wodę w instalacji (instalacja otwarta czy zamknieta?) Nie masz manometru na piecu c.o.?
  • #9 17580672
    golota1991
    Poziom 7  
    Na piecu mam tylko jaka jest temperatura, wodę dopuszczam przed paleniem koło bojlera zawsze, czym się różni czy jest zamknięta a otwarta?

Dodano po 3 [minuty]:

Teraz ta rura do grzejnika górna jest gorąca a ta dolna pozioma od dołu co idzie z pieca jest nawet ciepła a dalej wzdluz ściany chłodna nagle
  • #10 17580820
    robin161
    Poziom 25  
    Cytat:
    Instalacja otwarta jest zabezpieczona otwartym naczyniem wzbiorczym/rozszerzalnym, a krążący w niej czynnik grzewczy ma stały kontakt z tlenem, co przyczynia się do korozji elementów instalacji grzewczej, czyli grzejników, rur i kształtek. W instalacji otwartej wody ubywa (spowodowane to jest np. jej parowaniem), więc te ubytki trzeba uzupełniać).

Instalacja zamknięta jest zabezpieczona zamkniętym (przeponowym) naczyniem wzbiorczym (obowiązkowy zawór bezpieczeństwa przed wzrostem ciśnienia w instalacji). Krążąca woda nie ma kontaktu z powietrzem atm., co ogranicza zjawisko występowania korozji. Dodatkową zaletą zamkniętego naczynia wzbiorczego jest to, że można je zamontować przy źródle ciepła, np. w kotłowni, a nie jak otwarte, które musi być umieszczone w najwyższym punkcie instalacji grzewczej

W instalacjach z kotłami na paliwo stałe stosuje się bezpieczne instalacje otwarte (zamknięte wymagają serwisowania np. gazowe czy olejowe) - takie jest prawo, ale w naszym kraju z tym różnie. Posiadasz instalację z naczyniem rozszerzalnym (otwarta).
    Proponuję zainstalować manometr do 1 bara (10m wysokości słupa wody) - wtedy wiesz kiedy uzupełnić wodę w instalacji - z reguły przed sezonem. Dodatkowo sterownik pompy c.o. - pompa pracuje w zależności od temperatury - włącza/wyłącza pompę w zależności od temperatury (przedłużając żywotność pompy i oszczędzając energię elektr.).
  • REKLAMA
  • #11 17580963
    golota1991
    Poziom 7  
    Ogólnie sterownik mam na ścianie, to bym musiał zamontować ten manometr i ten trójnik jak Pan wcześniej pisał. Nie grzeją grzejniki pomimo odpowietrzenia w mieszkaniu
  • Pomocny post
    #12 17581027
    robin161
    Poziom 25  
    O manometrze ja, ale o trójniku (i słusznie) wspomniał kolega @roman 18 (zwykle pompę c.o. umieszcza się pionowo).
    Można użyć termomanometr w jednym (lub osobno termometr i manometr na trójniku), jeśli nie ma osobnego wyjścia w piecu na manometr, np. Nie grzeją grzejniki pomimo odpowietrzenia w mieszkaniu
    Na załączonym obrazku jest na 6 bar, ale na all.. widziałem dokładniejsze na 1,6 bar. Tym bardziej, że interesuje nas przedział 0,5÷0,7 bar -> co odpowiada pełnemu napełnieniu instalacji c.o. wodą (chyba, że lustro wody w naczynie rozszerzalnym jest wyżej niż te 5 czy 7 m).

Cytat:
    ... Teraz ta rura do grzejnika górna jest gorąca a ta dolna pozioma od dołu co idzie z pieca jest nawet ciepła a dalej wzdluz ściany chłodna nagle

Grzejniki ponownie odpowietrzone na odpowietrznikach automat. (zwłaszcza te na górnej kondygnacji)? Trzeba trochę czasu aby całkowicie odpowietrzyć instalację (ustawić pompę na wyższy bieg)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grzejnikami, które nie grzeją pomimo odpowietrzenia. Zawór jest ustawiony na grzejniki, a temperatura na piecu rośnie, jednak rura prowadząca do grzejników jest tylko częściowo nagrzana. Użytkownicy sugerują, aby najpierw odpowietrzyć pompkę, odkręcając dużą śrubę, co może wymagać kilku prób. Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie drożności filtra siatkowego przed pompą oraz ciśnienia w instalacji. Wskazówki obejmują również instalację trójnika z automatycznym odpowietrznikiem oraz monitorowanie ciśnienia za pomocą manometru. Użytkownik zauważa, że po odpowietrzeniu górna rura jest gorąca, ale dolna pozostaje chłodna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA