logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E61 525d, 196km, 2007r - Odcina zapłon w trakcie jazdy

donbaleron 27 Paź 2018 15:15 2175 9
REKLAMA
  • #1 17521266
    donbaleron
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam! Samochód posiadam od czerwca tego roku. Problem polega na tym, że w trakcie jazdy tak jakby na ułamek sekundy (może i na całą sekundę xD) wyłączał się zapłon. Jadę ze stałą prędkością, czuć delikatne szarpnięcie gaśnie radio, nagle pojawia się plumkanie powitania, radio zaczyna grać i samochód jedzie normalnie. Wcześniej działo się to sporadycznie, później całkowicie znikło, dzisiaj na odcinku 10 km miałem tak dwa razy. Ktoś może miał taki problem? Może ktoś wie co to może być? Boję się, żebym poprostu gdzieś kiedyś nie zatrzymał się w pomidorach i "do Ciebie Panie". Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17521371
    pawlik79
    Poziom 11  
    cześć
    jak u ciebie wygląda sprawa alarmu? masz tylko fabryczny czy jeszcze zamontowany jakiś dodatkowy?
  • REKLAMA
  • #3 17521390
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1297
    pawlik79 napisał:
    cześć
    jak u ciebie wygląda sprawa alarmu? masz tylko fabryczny czy jeszcze zamontowany jakiś dodatkowy?

To raczej bez znaczenia, zrób diagnostykę.
    Ew przeanalizuj co z którego miejsca/bezpiecznika/przekaźnika ma zasilanie i wtedy sprawdzaj.
  • #4 17521674
    donbaleron
    Poziom 11  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem. Alarm jest wyłącznie fabryczny, a sprawdzenie co, gdzie, skąd, dokąd nic zabardzo mi nie mówi :( to wygląda tak, jak bym na chwilkę kleme ściągną. Dodam, że po takim czymś, zegarek się resetuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17521870
    XMarian
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Skoro objawy są takie jakby prądy nie było to może podłacz się pod zapaliczki gniazdo miernikiem albo lepiej nimiwoltomierzem takim za pare dolarów który bys mial przed oczami np kolo zegarów przyklejony i przydaloby sie zebys utalił czy jak zapłon przerywa to napiecie tez spada ....
    Ja zaczynam zawsze pomiary od akumulatora i jade po kablach + i - a potem dopiero przekazniki itp .Wczesniej błedy mozna odczytać.
  • #6 17524951
    donbaleron
    Poziom 11  
    Jak na razie chyba nic innego mi nie pozostaje :)
  • Pomocny post
    #7 17525330
    XMarian
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Schemat instalacji by bardzo uprościł sprawę .
    Jak slabo ogarniasz pomiary to sprobuj znalesc puszke z przekaznikami moze byc to ta sama co bezpiecznikowa i wizualnie ja obadaj styki czy nie przypalone, jak sa takie same przekazniki to je miejscami mozna pozamieniac a najwazniejsze ustalic ktory od zaplonu jest.
  • REKLAMA
  • #8 17526469
    donbaleron
    Poziom 11  
    Że sprawdzeniem napięcia nie będzie problemu, ze sprawdzeniem skrzynki bezpiecznikowej i przekaźnikowej też nie powinno być problemu. Przebywam obecnie za granicą i nie mam żadnych narzędzi, dlatego dopiero na weekendzie podjadę kupić multimetr. Pozdrawiam
  • #9 18862601
    parmacc
    Poziom 9  
    @donbaleron
    Wiem że stary temat ale dokładnie to samo się dzieje w moim aucie możesz mi proszę napisać czy udało Ci się zdiagnozować i naprawić tą usterkę. Dzięki.

Pozdrawiam
    M.
  • #10 18862659
    donbaleron
    Poziom 11  
    U mnie najprawdopodobniej przyczyną była pęknięta klema minusowa ibs. Niby była przykręcona mocno i nie obracała się na słupku, ale pewnego razu podczas rozruchu całkiem straciłem prąd. Okazało się, że klema jest obluzowana. Jako że wydarzyło się to pod sklepem ,po powrocie zdemontowałem klemę w celu przeczyszczenia. Okazało się, że klema jest pęknięta. Po wymianie na nową (koszt niecałe 500zl) problem zniknął. Proponuję zacząć od przeglądu klem :) pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik BMW E61 525d z 2007 roku zgłasza problem z nagłym wyłączaniem zapłonu podczas jazdy, co objawia się szarpnięciem i resetowaniem radia. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie instalacji elektrycznej, bezpieczników oraz przekaźników. Użytkownicy radzą również, aby zwrócić uwagę na stan klem akumulatora, co może być przyczyną problemu. W jednym z przypadków wymiana pękniętej klemy minusowej rozwiązała problem. Użytkownik planuje zakupić multimetr do dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA