logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cectek/Gladiator/500 - Nie odpala - nie wyłącza stacyjki

maateusz 29 Paź 2018 20:35 5394 24
  • #1 17526819
    maateusz
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Mam quada Cectek Gladiator 500

nie używałem go ok roku czasu - stał w ciepłym garażu w domu.

umarł akumulator kupiłem nowy -- założyłem próbuję zapalić , kręci niby chciałby zagadać ale nic z tego ...

stwierdziłem, że paliwo odciągnę z baku i wleje nowe --- nie pomogło dalej nie zapala...

przed przerwą wszystko było ok ? - co może być przyczyną ?

druga sprawa także przed przerwą było wszystko ok...

otóż po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki ciągle stacyjka się świeci .... muszę wcisnąć start (jak bym chciał zapalać) i wtedy gaśnie dopiero ... ale słychać buczenie - doszedłem do wniosku,ze to pompa paliwa bo na korku wlewu i baku są wibracje odczuwalne... mam wrażenie,ze wyłącza się po włożeniu i przekręceniu kluczyka dopiero bo wibracje mijają...

a bez kluczyka aby ja odłączyć trzeba odpiąć klemę ...

takie ciekawe przypadłości mam po roku nieużywania.... ktoś pomoże ?
  • #2 17528271
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1149
    Możliwe, że stacyjka jest uszkodzona. Po wyłączeniu MUSI odciąć zasilanie na wszystkich odbiornikach.
  • #3 17528328
    maateusz
    Poziom 9  
    no wlasnie.... a tymczasem wyciągnięcie kluczyka tego ni erobi...

oglądałem ją i wygląda super...jak nowa...

poszedłem dalej w szukaniu problemu skoro stacyjka wygląda ok ----

po wpieciu akumulatora (nie ruszania jeszcze stacyjką) coś mi tak sobie cyka pod pokrywą filtra powietrza po odłączeniu przewodu z tego lub wypieciu bezpiecznika 'paliwowego' przestaje.... to bedzi eprzepustnica zapewnie

wydaje mi się,ze wczesniej cykalo tak dopiero po przekreceniu kluczyka... a teraz nonstop jak jest prad ...

druga opcja aby to wylaczyc: odloczenie przekaznikow 1 i 2 ze zdjecia i wtedy też nie dziala

kolejna rzecz jaka mi się rzuciala w oczy -- to ta z pytajnikiem - to od rozrusznika przekaźnik też wspolpracuje chyba z tym ukladem ponieważ po wylaczeniu stacyjki (ona się nie wylacza, ale przekrecenie kluczykiem) powoduje cykniecie tego urzadzenia....

takie rzeczy mi się jeszcze nasunęły... bo nic ciągle objawy są takie same...
  • #4 17528612
    piachu1994
    Poziom 39  
    Tutaj masz schemat elektryczny do tego modelu. Przeanalizuj go, sprawdź czy się zgadza z Twoim modelem.
    Załączniki:
    • CECTEK_GLADIATOR_schematy.pdf (2.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17672246
    c3s
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam. maateusz mam podobny problem, identyczne objawy. doszedłeś już co się dzieje? ja wymieniałem przekażniki i posprawdzałem wiekszość kostek ale niestety zero efektu. ma ktoś jakiś pomysł?
  • #6 17829955
    maateusz
    Poziom 9  
    Cytat:
    Witam. maateusz mam podobny problem, identyczne objawy. doszedłeś już co się dzieje? ja wymieniałem przekażniki i posprawdzałem wiekszość kostek ale niestety zero efektu. ma ktoś jakiś pomysł?

niestety jeszcze nie... nieruszalem tematu...od dzisiaj dopiero mam czas sie tym zajac... Tobie sie udalo?
  • #7 17830747
    piachu1994
    Poziom 39  
    maateusz napisał:
    Cytat:

niestety jeszcze nie... nieruszalem tematu...od dzisiaj dopiero mam czas sie tym zajac... Tobie sie udalo?

Czy któryś z was przeanalizował schemat elektryczny?
  • #8 17830771
    maateusz
    Poziom 9  
    Nie mogę pobrać tego schematu zamieszczonego:/
  • #9 17831223
    piachu1994
    Poziom 39  
    maateusz napisał:

Bo nie masz punktów. Wymagane 4, a masz 2.5 na dzień 09.03.2019.
  • #10 17831500
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2540
    Ja widzę dwie możliwości.
    1. Uszkodzenie w odbiorniku który jest zasilany ze stałego plusa i plusa po stacyjce - na schemacie widzę regulator napięcia oraz licznik. Czy quad ma wtrysk paliwa? Jeśli tak, to ECU może mieć też takie połączenie.
    2. Brak masy w części instalacji, gdzie znajdują się odbiorniki zasilane ze stałego plusa i plusa po stacyjce.
    Najprościej będzie przejrzeć całą instalację poprzez odłączanie kostek w poszukiwaniu tego, który powoduje stałe zasilanie po stacyjce.
    Poszukajcie w internecie na zagranicznych forach czy nikt nie wspominał o podobnych problemach - może to jakaś częsta awaria i jest znana jej przyczyna.
  • #11 17831925
    maateusz
    Poziom 9  
    Jeszcze jedna sprawa - na samym początku jak podpinalem akumulator to na chwilę dosłownie źle klemy podpialem... spalił się bezpiecznik od... silnika...juz go wymienilem,ale objawy ciągle takie same są :g
  • #12 17832373
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Czy silnik jest na wtrysku? Jeśli tak, to odłączenie złącza od ECU zmienia coś w kwestii efektu zwartej stacyjki?
  • #13 17832633
    maateusz
    Poziom 9  
    załączam manual do tego quada - może jeszcze komuś się przyda.

ja idę sprawdzić czy odłączenie ecu coś zmieni.
    Załączniki:
    • cectek_servicemanual_quadrift_gladiator(1).pdf (3.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 17832677
    maateusz
    Poziom 9  
    BANANvanDYK napisał:
    Czy silnik jest na wtrysku? Jeśli tak, to odłączenie złącza od ECU zmienia coś w kwestii efektu zwartej stacyjki?

nie wiem czy silnik jest na wtrysku...ale odłączenie ecu zmieniło:

- po przekręceniu stacyjki wcześniej słyszałem (tak mi się wydaje, że to on) sterownik od przepustnicy tak sobie cykał charakterystycznie cały czas --- po odłączeniu ecu - tego nie ma nie słychac z tamtego rejonu żadnych odgłosów - wogóle nie ma odgłosów

- próba zapalenia - silnik kreci ale nie odpala

- po wyłączeniu stacyjki wyłącza się ona normalnie

Dodano po 40 [sekundy]:

piachu1994 napisał:
    maateusz napisał:

Bo nie masz punktów. Wymagane 4, a masz 2.5 na dzień 09.03.2019.

zapoznam się z regulaminem jak zdobyć punkty i jak zdobędę zapoznam się z tym schematem
  • #15 17833385
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    To raczej tamten schemat nie będzie Ci potrzebny. W serwisówce jest pełen schemat i dokładniejszy.
    Tak jak myślałem, uszkodzenie może leżeć w ECU i to w wyniku odwrotnego podłączenia akumulatora. Jednak upewniłbym się jeszcze co do masy ECU, są to dwa przewody czarne na pinach 30 i 17, prawdopodobnie przykręcone do masy silnika. Czasami bywa, że końcówka oczkowa kompletnie przestaje łączyć będąc przykręcona śrubą do aluminiowego odlewu silnika, wystarczy że się odkręci i przykręci z powrotem i zaczyna łączyć. Poza tym ECU ma jeszcze jedno połączenie masowe na pinie 26 biegnące we wiązce i jest to także masa licznika.
  • #16 17833953
    maateusz
    Poziom 9  
    BANANvanDYK napisał:
    To raczej tamten schemat nie będzie Ci potrzebny. W serwisówce jest pełen schemat i dokładniejszy.
    Tak jak myślałem, uszkodzenie może leżeć w ECU i to w wyniku odwrotnego podłączenia akumulatora. Jednak upewniłbym się jeszcze co do masy ECU, są to dwa przewody czarne na pinach 30 i 17, prawdopodobnie przykręcone do masy silnika. Czasami bywa, że końcówka oczkowa kompletnie przestaje łączyć będąc przykręcona śrubą do aluminiowego odlewu silnika, wystarczy że się odkręci i przykręci z powrotem i zaczyna łączyć. Poza tym ECU ma jeszcze jedno połączenie masowe na pinie 26 biegnące we wiązce i jest to także masa licznika.

znalazłem kilka przewodów masowych - wyczyścilem je ...ale niesety nic to nie zmieniło :/ oto ich zdjęcia:

Dodano po 9 [minuty]:

Jak widać na silniku są 3 przewody masowe i jeden na ramię z lewej strony. który idzie z wiązki prowadzącej do licznika.

Dodano po 2 [minuty]:

niestety wszystkie objawy bez zmian :/

ale zauważyłem ciekawostke --- jak wyciagne kluczyk - i nacisne zaplon aby liczniki zgasly to wtedy odzywa sie pompa paliwa --- jak ona popompuje chwile i sproboje zapalic silnik to wtedy na sekunde zalapie - jak przy zapalaniu dodam gazu to wzrosly obroty na 4 tys nawet...ale od razu spadly do zera - potem reakcji na gaz juz nie bylo...
  • #17 17835327
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Myślę że nie pozostanie nic innego jak wezwać elektronika do przebadania całej wiązki, połączeń masowych i ECU pod kątem uszkodzenia. W taki sposób nic nie zdziałasz, a usilne próby odpalenia silnika z wadliwą instalacją może doprowadzić do kolejnych uszkodzeń, w szczególności ECU.
  • #18 17835457
    maateusz
    Poziom 9  
    no tak... w okolicy nie ma nikogo takiego :/ ...

już zastanawiam się czy ni ezaryzykowac i ecu ni ekupic zwyczajnie ... bo to najwieksze prawdopodobienstwo,ze ono ucierpialo przy pomyleniu biegunow w akumulatorze...
  • #19 17933591
    c3s
    Poziom 2  
    odlaczylem ecu bo palił bezpiecznik od pompy paliwa i rozłączał licznik, spr masy na większość kostek i jest ok. Spr piny na kostce ecu u tez jest ok. Rozciąłem ecu mimo ze zalany żelem i okazało się ze jest spalony. Znalazłem chłopaka który ma nowy za spore pieniądze wiec narazie szukam tańszego. Stawiam ze u Ci będzie podobna sytuacja. Jak bd miał nowe ecu dam znac czy wszystko ok.
  • #20 19418735
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Panowie uruchomiliście swoje maszyny? Ile kosztuje nowe/używane ECU do tego modelu?
  • #21 19419185
    c3s
    Poziom 2  
    U mnie po wymianie ecu wszystko Ok. Nowy kosztuje koło 2tys a i tak ciężko go kupić. Ja znalazłem chłopaka który mi sprzedał używany za 700zl. Patrz na niemieckich str oni często mają.
  • #22 19419785
    rafallogi
    Poziom 17  
    Hmm, trafia mi się taki Cectek 500 z 12r. za 8klocków, ale widzę, że może to być kosztowna i ryzykowna przygoda.
    Możecie wrzucić jakieś fotki tego modułu? Jakie tam widnieją oznaczenia?
  • #23 19420661
    c3s
    Poziom 2  

To jest orginal ecu z mojego inidentyczny kupiłem.
  • #24 19420944
    rafallogi
    Poziom 17  
    U Ciebie jest: Typ MC21 1030
    HV50
    Kupiłeś identyczne oznaczenia, bo trafiają się Typ MC21 i dodatkowe oznaczenie cyfrowe nie 1030 tylko 1110 z opisem?

Już wiem, że oznaczenia muszą być identyczne!
  • #25 20582988
    tomekpietrzyk188
    Poziom 1  
    >>19420661
    gdzie kupiłes ten sterownik????

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z quadem Cectek Gladiator 500, który nie odpala po długim okresie nieużywania. Po wymianie akumulatora i paliwa, silnik kręci, ale nie zapala. Dodatkowo, stacyjka nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka, co sugeruje uszkodzenie stacyjki lub problem z instalacją elektryczną. Użytkownicy sugerują sprawdzenie schematu elektrycznego, masy oraz ECU, który mógł ulec uszkodzeniu po błędnym podłączeniu akumulatora. Wymiana ECU wydaje się być konieczna, a ceny nowych i używanych modułów są omawiane w wątku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA