logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studnia kręgowa: czy warto głębić przez glinę dla większego zapasu wody?

hubiwit 31 Paź 2018 21:10 14025 20
REKLAMA
  • #1 17531017
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 261
    Witam,
    kopię studnie kręgową w następujący sposób - najpierw wykop koparką na ok 2,6m gdzie pojawił się piasek z kamieniami a wraz z nim woda, osadziłem kręgi (połączone ze sobą na atlas plus) i wykop został zakopany w połowie. Następnie kopię w środku kręgów ręcznie. Woda napływała miałem ok. 1m. Następnie postanowiłem pogłębić studnie żeby mieć większy zapas wody i zaczęła się szara glina. Wykopałem ok 1m w tej glinie i woda coraz słabiej napływa. Czy warto zejść jeszcze niżej, żeby mieć zbiornik, a na poziomie warstwy wodonośnej np. wywiercić otwory w kręgach? Czy piasek nie będzie się nimi przesączał albo ich zatykał? Proszę o porady osób, które miały z tym tematem do czynienia.
    Studnia ma zasilać budowę w wodę a później nawadnianie ogrodu.

PS.
    Niżej jest cały czas glina do 34m - była firma która próbowała wywiercić głębinówkę i na 34 m stwierdzili że dalej nie ma sensu wiercić.
  • REKLAMA
  • #2 17531114
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Jak dalej jest glina to senu kopania nie widze , glina jest nieprzepuszczalna i nic ci to nie da , jedyne co to zostaw tak jak masz i gromadź wodę na zapas do jakiegoś zbiornika bo rozumie że za dużo jej nie odpompujesz , ja jestem na etapie wiercenia studni ale narazie tylko 4 metry wywiercilem i jestem przy wodzie więc klania mi się szlamówka .
  • REKLAMA
  • #3 17531203
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    hubiwit napisał:

Niżej jest cały czas glina do 34m
    Kolego, wrzuć obok - równolegle parę kręgów o jak największej średnicy do poziomu powyżej gliny, i połącz je np. rurą Fi ?. Wiercenie na 34 m już narusza obowiązujące prawo . Wiercenie powyżej - poniżej wymaga uzyskania zgody Geologa (cokolwiek to znaczy ) . Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 17531487
    hubiwit
    Poziom 25  
    Wiem, nie zamierzam robić studni na 34m (było wiercone testowo w poszukiwaniu wody głębinowej ale nic nie było a poniżej zaczynał się ił)

Pytanie czy jest sens zrobić zbiornik z kręgów poniżej warstwy wodonośnej w taki sposób:
    Spróbował bym wejść jeszcze kilka kręgów niżej w glinę, a przez ponawiercane otwory na wysokości warstwy wodonośnej, przesączała by się woda i napełniała kręgi poniżej. Pytanie czy ktoś praktykował takie rozwiązanie i jakiej średnicy otwory i czy nie będzie problemu z piaskiem?
  • REKLAMA
  • #5 17531534
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    Z piaskiem problem będzie zawsze, tylko nie wiadomo jak duży. Im szybszy napływ wody, tym więcej piasku będzie ze sobą zabierała. Może to oznaczać wybieranie go z dna raz na lat kilka, a może kilka razy na rok. Tego nikt nie zgadnie, bo tylko Ty miałeś okazję zaobserwowania napływu wody. Ale można na otwory założyć siatkę studniarską, to zawsze zniweluje napływ piasku.
    Twoja koncepcja by wykonać zbiornik w głąb jest ciekawa i podoba mi się.
  • #6 17531592
    berthold61
    Poziom 28  
    No i zapewni pewny zapas wody.
  • #7 17532503
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17532551
    retrofood
    101pawel napisał:
    Nam wodę do studni sprowadziło kilo soli i 3 różdżkarzy ;)

Tylko że tutaj potrzebna jest woda do budowy i do ogrodu, a więc wystarczy ta podskórna, która już jest. Oczywiście, jak ktoś znajdzie sponsora to działkę może przebadać i 5 różdżkarzy, temu nie przeczę. A może to ma sens?
  • #9 17532712
    hubiwit
    Poziom 25  
    U mnie też była pani z różdżką (kolega mnie namówił - jakoś nie wierzę w takie rzeczy), wskazała 2 miejsca, w jednym niby krzyżują się 2 żyły, w drugim 3 żyły i to takie silne że aż jej się ten patyczek wierzbowy w rękach łamał :D Sugerowała studnię wierconą "bo przy kręgowej będzie taki napływ wody, że wyjść się nie da" skasowała 200zł. Zamówiłem wiertnicę, wiercili w tym miejscu na 25m, nic nie było, namówiłem ich na 34m bo tyle mieli ze sobą żerdzi i dalej nic, tylko kasę zmarnowałem. Teraz jakieś 2m obok otworu, kombinuję z kręgami. Przy badaniach geotechnicznych gruntu pod budowę domu, robili 3 otwory na 3m i w każdym woda była na podobnym poziomie.

Na razie po odpompowaniu całej wody (poziom widać na kręgach) napływa tak:
    (pompa wyłączona na filmie)

• #10 17532787
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17533323
    berthold61
    Poziom 28  
    U mnie w mojej studni kopanej nawet takiego napływu nie ma, pompka membranowa białoruska działa 10 minut i brak wody, taka susza, zeszłymi latami taka sama pompka chodziła całą dobę jak basen napełniałem, prawie 10 kubików.
  • #12 17533350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 17533360
    retrofood
    berthold61 napisał:
    U mnie w mojej studni kopanej nawet takiego napływu nie ma , pompka membranowa białoruska działa 10 minut i brak wody , taka susza , zeszłymi latami taka sama pompka chodziła po całą dobe jak basen napełniałem prawie 10kubików .

Ja miałem odwrotnie. Ubiegły rok - susza totalna, w tym roku o wiele lepiej.
  • #14 17533886
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 17534824
    hubiwit
    Poziom 25  
    101pawel napisał:
    Dziwię się tylko autorowi wątku, że nie poszukał firmy gwarantującej nie tylko normalną studnię, ale i wodę w niej. Bez umowy "success fee", to absolutna loteria. Przez pół roku przejeżdżałem obok mega-banera firmy wiercącej studnie: "zapłacisz jak z kranu poleci woda" czy jakoś tak.

Znalezienie takiej firmy i jeszcze z terminami krótszymi niż za pół roku graniczy z cudem..

Wczoraj kolejny raz próbowałem działać z tematem, na dnie była warstwa 30 cm piasku, po wybraniu tego co naleciało i wykopaniu gliny na ok. 1. w dół kręgi nie chcą się obsuwać - obkopane jest tak, że idzie rękę wsadzić między krąg a glinę. Na górze postawiłem mausera 1000l i nadal nic. Prawdopodobnie ziemia w wykopie ścisnęła kręgi na tyle że nie chcą się obsuwać :| Może spróbować zamówić koparkę, żeby całość docisnęła łyżką? Czy znają koledzy jakiś inny sposób?
    Próbowałem zrobić luz, ciągnąc w różne strony wyciągarką z terenówki (7,5T uciągu) ale spowodowało to pęknięcie zaprawy na 2 kręgu od dołu (klejone na Atlas plus).
  • #16 17534845
    anchilos
    Poziom 39  
    hubiwit napisał:
    Może spróbować zamówić koparkę, żeby całość docisnęła łyżką?
    U mnie 40 lat temu, studnia ( 6 kręgów ) "stanęła' w trakcie kopania ( nie było przerwy ) . Krąg na wysokości gleby . Wjechanie jedną stroną załadowanego Jelcza nic nie dało. Wisi tak do tej pory . Powodzenia.
  • #17 17534863
    hubiwit
    Poziom 25  
    Widziałem też na YT że na dole kręgów zakładali i łączyli takie połówkowe kręgi z blachy z otworami, czy ktoś wie jak to się nazywa i gdzie to kupić (lub jak to zrobić)?

• #18 17535486
    anchilos
    Poziom 39  
    Zbyt głęboko nie masz. Może koparą odkopać po zewnętrznej ?
  • #19 17548404
    hubiwit
    Poziom 25  
    Właśnie mam dylemat czy odkopywać - woda napływa coraz bardziej, mam obawy że jak będę potem zasypywał koparką to odetnę warstwę wodonośną.
    Na dzień dzisiejszy wygląda to tak, że przez szparę leci piasek i na dnie studni robi się taka jakby kurzawka, która wszystko wciąga :/ . Próbuje sobie tym poradzić, jednak trudno jest odpompować wodę - zamula pompę, wąż fi 50mm itp. Spróbuje zebrać kilka osób, żeby wyciągnąć ten pasek wiadrami i późnej ustawić te kręgi przyciągając je pasami do tych górnych ( górne stoją na dole jest trochę przerwy do gliny, jak się wybierze piasek). Następnie skleić atlasem, i założyć 4 płaskowniki wewnątrz spinające kręgi (na kotwy chemiczne).

Pytanie jaki powinienem mieć zapas wody, żeby to miało sens, jeżeli chodzi o podlewanie?
    Działka 1500m2 , z czego pewnie 300m2 zajmie dom z podjazdami, tarasem itp. Reszta to pewnie trawnik i tuje na około. Czy ktoś jest w stanie oszacować ile wody na dobę będzie potrzebne (jaki zapas powinienem gromadzić)?
    Im głębiej schodzę z kręgami tym większa jest różnica ciśnień i więcej wody napływa, w tej chwili mam 1,7m wody.
  • #20 17549074
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 17549093
    anchilos
    Poziom 39  
    101pawel napisał:
    solidną stopą wibracyjną. To musi pójść w dół.
    To może być dobry pomysł .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik kopie studnię kręgową, osiągając poziom wody w glinie, ale napotyka problemy z jej dalszym pogłębianiem. Woda napływa coraz słabiej, co rodzi pytania o sens dalszego kopania oraz o możliwość stworzenia zbiornika z kręgów poniżej warstwy wodonośnej. Uczestnicy dyskusji sugerują, że glina jest nieprzepuszczalna, co może ograniczać efektywność studni. Proponują różne rozwiązania, takie jak dodanie większych kręgów, użycie siatki studniarskiej do ograniczenia napływu piasku oraz zastosowanie obciążenia do osadzenia kręgów. Wskazują również na problemy z piaskiem, które mogą zatykać otwory. Użytkownik zastanawia się nad zapotrzebowaniem na wodę do budowy i nawadniania ogrodu, a także nad metodami poprawy wydajności studni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA