logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 2006: Radio Alana CD wyłączyło się po głośnym odtwarzaniu

Dawidos97 31 Paź 2018 22:10 5628 9
REKLAMA
  • #1 17531145
    Dawidos97
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam, mam pewien problem a mianowicie po odkręceniu radia na full, coś "pstrykło" i radio się wyłączyło. Sprawdzałem bezpieczniki i są sprawne, sprawdzałem inne radio i również nie działa. Sprawdzałem radia w innym samochodzie, działają. Samochód to Seat Ibiza 2006 rok. Co może być na rzeczy? Czy ktoś może miał podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 17531494
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2616
    Szukaj bezpiecznika, musiał któryś paść skoro radio w innym aucie działa a w twoim żadne radio nie działa.
  • REKLAMA
  • #4 17538190
    Jaselek
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic693431.html

Tutaj masz spis bezpieczników i jak je sprawdzić. Jak to nie pomoże sprawdź czy na kostce iso od radia dochodzi napięcie.

http://images62.fotosik.pl/159/1821dddd2dae5997.jpg
    kostka A sprawdzasz napięcie pomiędzy stykiem 7-8, nr 7 to styk po stacyjce a 4 po akumulatorze czyli zapewne którymś bezpieczniku.
  • REKLAMA
  • #5 17649305
    Dawidos97
    Poziom 6  
    ponawiam temat ponieważ ciągle coś działam w tym kierunku ale bezskuteczne.

Zaczynając od tego że fabryczne radio działa ALANA ale niestety nie działają w nim dwa klawisze, przez co nie mam możliwości wpisania kodu. Próbowałem podłączyć 4 inne radia i działają, sprawdzałem te radia również w innych autach i działają. Bezpieczniki wszystkie wymienione. Próbowałem przełączać kabelki według schematów na radiu i również nic. Kupiłem radio z takim samym schematem jak fabryczne i również nic, przemierzone miernikiem elektrycznym i na kabelku żółtym i czerwonym jest napięcie.
  • REKLAMA
  • #6 17649337
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    Napięcie, jego obecność, sprawdzasz żarówką, czy miernikiem ?
    Dawidos97 napisał:
    na kabelku żółtym i czerwonym jest napięcie.

Również względem masy/minusa/czarnego przewodu w kostce iso ?

Używasz też kostki C3 z obrazka kolegi ? Nie wiem po co, ale tam również jest opisane "akumulator +12V".
    Jeśli te niedziałające radio działa gdzie indziej, to porównaj kostki w obu samochodach.
    Masz samą, wolną kostkę zasilania ?
  • #7 17649582
    Dawidos97
    Poziom 6  
    g107r napisał:
    Napięcie, jego obecność, sprawdzasz żarówką, czy miernikiem ?
    Dawidos97 napisał:
    na kabelku żółtym i czerwonym jest napięcie.

Również względem masy/minusa/czarnego przewodu w kostce iso ?

Używasz też kostki C3 z obrazka kolegi ? Nie wiem po co, ale tam również jest opisane "akumulator +12V".
    Jeśli te niedziałające radio działa gdzie indziej, to porównaj kostki w obu samochodach.
    Masz samą, wolną kostkę zasilania ?

Napięcie sprawdzałem miernikiem, a czy jest jakas różnica pomiędzy sprawdzaniem z żarówką ?

Odnośnie kostki, mam taką kostkę seryjnie zamontowaną i nie widze żeby była podłączona do żadnej innej bo wchodzi praktycznie do samego kokpitu samochodu, więc nie chciałbym rozcinać wszystkich kabelków. Kostka której dałem zdjęcie jest kostką zasilająćą.
  • #8 17649793
    g107r
    Poziom 41  
    Żarówka do pokazania potrzebuje prądu i napięcia, miernik napięcia i minimalnego prądu.
    12V x 1A = 12W
    12V x 0,001A = 0,012W
    Miernik w obu przypadkach pokaże że napięcie jest, ale żarówka zaświeci tylko w pierwszym.
    Za mały prąd nie da nam odpowiedniej mocy by zaświeciła żarówka, choćby taka najmniejsza z najmniejszych 1,2W jak w popularnych próbówkach 12V.
    12V x 0,1A = 1,2W
    Przy 0,01A nie zaświeci, bo to 0,12W i będzie za mało aby rozświetlić żarówkę.
    Za mały prąd, bo coś tam jeszcze się styka, ale ledwo, ledwo - brud, tlenki, zgrzelina po zwarciach uniemożliwia jego pełne dotarcie do "miernika z żarówki" i świecenie, a normalnemu miernikowi to nie przeszkadza - pokaże napięcie, chociaż z niego nic nie zadziała, bo do działania potrzebny jest pobór prądu przy pewnym napięciu zasilania.
    Przy pomiarze miernikiem takiego niepewnego napięcia i prądu, po dotknięciu palcem końcówki miernika te 12V może spaść do 0, bo obciążysz układ swoim ciałem, jego rezystancją.
    Jeśli już, mierzyłeś na wpiętej wtyczce, czy wypiętej od radia ?
    Na wpiętej obciążanej odbiornikiem prądu - radiem /żarówką/, mógłbyś mieć 0, 1V, 2V na zasilaniu, a na wypiętej 12V.
  • #9 17649826
    Dawidos97
    Poziom 6  
    g107r napisał:
    Żarówka do pokazania potrzebuje prądu i napięcia, miernik napięcia i minimalnego prądu.
    12V x 1A = 12W
    12V x 0,001A = 0,012W
    Miernik w obu przypadkach pokaże że napięcie jest, ale żarówka zaświeci tylko w pierwszym.
    Za mały prąd nie da nam odpowiedniej mocy by zaświeciła żarówka, choćby taka najmniejsza z najmniejszych 1,2W jak w popularnych próbówkach 12V.
    12V x 0,1A = 1,2W
    Przy 0,01A nie zaświeci, bo to 0,12W i będzie za mało aby rozświetlić żarówkę.
    Za mały prąd, bo coś tam jeszcze się styka, ale ledwo, ledwo - brud, tlenki, zgrzelina po zwarciach uniemożliwia jego pełne dotarcie do "miernika z żarówki" i świecenie, a normalnemu miernikowi to nie przeszkadza - pokaże napięcie, chociaż z niego nic nie zadziała, bo do działania potrzebny jest pobór prądu przy pewnym napięciu zasilania.
    Przy pomiarze miernikiem takiego niepewnego napięcia i prądu, po dotknięciu palcem końcówki miernika te 12V może spaść do 0, bo obciążysz układ swoim ciałem, jego rezystancją.
    Jeśli już, mierzyłeś na wpiętej wtyczce, czy wypiętej od radia ?
    Na wpiętej obciążanej odbiornikiem prądu - radiem /żarówką/, mógłbyś mieć 0, 1V, 2V na zasilaniu, a na wypiętej 12V.

Dziękuję bardzo za obszerną odpowiedź, mierzyłem na wypiętej od radia wtyczce. Przeczytałem gdzieś na forum żeby zastosować taką wtyczkę z czterema kablami i włożyć do tej wtyczki te kabelki i nie pomogło, ale wyczytałem też gdzieś żeby połączyć żółty kabel z czerwonym iodziwo radio odpaliło, wygląda jakby ten kabel z pinu A4 podawał za małe napięcie
    Seat Ibiza 2006: Radio Alana CD wyłączyło się po głośnym odtwarzaniu ponieważ po połączeniu A4 z A7 radio odpala.
  • #10 17649869
    g107r
    Poziom 41  
    To sprawdź sobie dokładnie którego napięcia nie masz, później trzeba by poszukać skąd wychodzi i gdzie się usmażyło, w czym już nie bardzo pomogę.
    A4 to podłączenie pod akumulator /pamięć, memory/, A7 po stacyjce.
    O ile na szybko A4 mógłbyś dać po swojemu do akumulatora, lub punktu w którym zawsze jest napięcie /+ bezpiecznik/, to A7 "po stacyjce" zależeć będzie od samochodu.
    W moim starym padle było to rzeczywiście podłączone do stacyjki, kostki elektrycznej stacyjki, i tu bardzo często padały po takich zwarciach styki w kostkach, jest ich kilka różnie się stykających w zależności od pozycji kluczyka i wszystko inne może działać /oprócz zapalniczki, bo to był ten sam styk i przewód/, to w twoim przypadku nie wiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem Alana CD w samochodzie Seat Ibiza z 2006 roku, które wyłączyło się po głośnym odtwarzaniu. Po sprawdzeniu bezpieczników, które okazały się sprawne, oraz testowaniu innych radiów, które działają w innych pojazdach, użytkownik nadal nie może uruchomić radia. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia napięcia na kostce ISO radia oraz wymiany bezpieczników. Użytkownik wymienia wszystkie bezpieczniki, ale problem nadal występuje. W końcu odkrywa, że po połączeniu kabli żółtego i czerwonego radio działa, co sugeruje problem z napięciem na pinie A4. Użytkownicy radzą sprawdzić, które napięcie jest niedostępne i poszukać źródła problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA