Witam. Niedawno przeprowadziłem się do większego miasta, wynajmuję mieszkanie od pewnego gościa i po około 2 miesiącach nastał problem z internetem. Mianowicie zaczęły się duże spadki internetu. Dzwoniłem do administratora budynku jak i również rozmawiałem z właścicielem mieszkania, problem z internetem polega na tym iż na cały budynek jest oparta stara PRL'owska serwerownia, gdyż ileś lat temu zrobiono serwerownie dla urzędu który był w tym budynku i na tym leży cały internet, tak mi tłumaczono, iż spadki będą ponieważ to na serwerowni i jak dużo osób siedzi no to nie będzie takiego łącza - myślę sobie okej. Ale jeden problem, spadki te są chwilowe, lub dłuższe, o różnych porach w różnych momentach. Tzn. Mamy godzinę 3 rano, wstaje przed pracą, myślę sobie odpalę kompa coś porobię, a tu boom, lagi takie że jakby co najwyżej stado ludzi siedziało na tym internecie o 3 rano w środku tygodnia, takie spadki są to na zasadzie iż utrzymuje mi się ping ok. 50 standardowo, lecz w pewnej chwili skacze do 100 - 120, potem 300 a czasem 500 i jest tak przez ok. 2-5 min i znów 50, za chwilę znowu. Czy wina faktycznie tak jak mi wpierano jest serwerowni? To dlaczego przez 2 miesiące nie posiadałem aż tak potężnych spadków internetu? Czy jest mi to ktoś logicznie wytłumaczyć bo wpieranie mi że to wina że ludzie siedzą jakoś do mnie nie dociera, a całość już mnie tak irytuję że sam nie wiem czy nie odpuścić i wziąć swój internet odpinając się od tego mieszkalnego czy to jednak wina będzie u mnie? Zmieniłem równiez modem z myślą że może uszkodzony = nic to nie dało, kabel nówka również.
Jeśli sami nie wiecie dlaczego tak się stało i nie ma jak pomóc bym wytłumaczył to jakoś administracji [ps. na speedtestach najlepsze jest to że pokazuje mi ping 6 albo 4 za każdym razem nawet w momencie wielkich lagów, a pobieranie około 12-14 ps2. jakieś finemedia się podpisuje pod ten internet tak wykazują strony na speedtestach] czy mógłby mi ktoś polecić jakiś internet bezprzewodowy [z połączeniem na dwa komputery] lub zwykły ale dobry w przystępnej cenie?
Jeśli nie ten dział to sorki ale zaglądam do was od czasu do czasu.
Pozdrawiam, Krystian.
Jeśli sami nie wiecie dlaczego tak się stało i nie ma jak pomóc bym wytłumaczył to jakoś administracji [ps. na speedtestach najlepsze jest to że pokazuje mi ping 6 albo 4 za każdym razem nawet w momencie wielkich lagów, a pobieranie około 12-14 ps2. jakieś finemedia się podpisuje pod ten internet tak wykazują strony na speedtestach] czy mógłby mi ktoś polecić jakiś internet bezprzewodowy [z połączeniem na dwa komputery] lub zwykły ale dobry w przystępnej cenie?
Jeśli nie ten dział to sorki ale zaglądam do was od czasu do czasu.
Pozdrawiam, Krystian.