logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet radiowy, spadki prędkości wieczorem, wiele urządzeń podłączonych do routera

DarekRz4 04 Sty 2026 22:10 1467 59
Najlepsze odpowiedzi

Czy duża liczba urządzeń podłączonych do routera może powodować, że internet radiowy działa wolno, zwłaszcza wieczorem?

Same podłączone, ale nieaktywne urządzenia raczej nie są przyczyną Twoich spadków — kamery, telefony czy inne sprzęty bez transmisji nie generują dużego ruchu, więc problemem jest najpewniej przeciążenie sieci radiowej u operatora, zwłaszcza wieczorem [#21799174][#21799040] Prędkość 5–7 Mb/s przy umowie „do 30 Mb/s” mieści się w jej warunkach, a w radiówkach często działa to tak, że wieczorem jest więcej ruchu i operator ma za mało zasobów lub stosuje QoS [#21799040] Dobrym testem jest porównanie wyników w południe i wieczorem — jeśli w dzień jest lepiej, a wieczorem gorzej, to winne jest obciążenie sieci, nie router ani domowe urządzenia [#21799174] Z relacji w wątku wynika też, że internet mobilny w tej lokalizacji działał wyraźnie lepiej niż radiowy, a po testach z Orange/Play/T-Mobile sugerowano wybór mobilnego łącza zamiast tej radiówki [#21800458][#21823290] Jeśli wybierzesz ofertę komórkową, trzeba dobrać operatora po testach w konkretnej lokalizacji, a w razie potrzeby użyć zewnętrznego CPE lub anteny, bo sam wewnętrzny router w słabszym sygnale może nie wystarczyć [#21800458][#21823487]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21799011
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Dzień dobry.
    Moje pytanie brzmi. Czy duża ilość urządzeń podłączonych do routera ma wpływ na działanie internetu ? Na tak postawione pytanie każdy odpowie że tak. Jednak ja chciałbym zapytać bardziej szczegółowo. Mam internet radiowy od kilku lat. Działał on jak na moje potrzeby przyzwoicie. W ostatnich latach podłączyłem do routera wiele urządzeń :
    3 kamery wifi
    1 gniazdko wifi
    1 zegar wifi sterujący oświetleniem zewnętrznym
    Bramka internetowa wysyłająca dane z czujników temperatury do serwisu pogodowego.
    Dodam że kamery nie działają wtedy kiedy jestem w domu, jednak są połączone z routerem.
    Mam w domu dwa tablety połączone z routerem i dwa telefony.
    Internet działa słabo. Wolno. Często nie da się oglądać filmu na youtube bo co chwilę rwie. Najczęściej z internetu korzystam ja i żona jednocześnie właśnie przez tablety i to jest główne obciążenie. Reszta urządzeń jest tylko połączona z routerem. Kamery są połączone jednak nieaktywne nie przekazują obrazu-są w aplikacji wyłączone, telefony też tylko połączone, nikt z nich nie korzysta.
    Moje pytanie brzmi. Czy taka sytuacja może powodować tak słabe działanie internetu ? Robiłem speed test i prawie za kazdym razem opóźnienie to 20-30ms pobieranie 5-7mMb/s wysyłanie 3-5Mb/s . Czasami internet działa bez zarzutu wszystko chodzi idealnie , ale wieczorami przeważnie jest słabo. Router był wymieniany - nic to nie zmieniło. Z tego co pamiętam to w umowie mam coś koło 30Mb/s ale jak to jest liczone to nie mam pojęcia.
  • #2 21799040
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5758
    Typowa uryna czyli radiówka, wieczorami ruch rosnie więc jest lipa, ISP nie posiada dostatecznych zasobów aby świadczyć usługi na przyzwoitym poziomie , stosuje QoS bo ma słabe wyjście na świat. Normalne w większośći radiowych ISP, ale sam suie na to skazałes podpisując z nim umowe, ma działać do 30Mb/s wiec to do sprawia ze jak masz 5-7Mb/s to sie mieści w warunkach umowy. Nigdy nie rozumiałem ludzi którzy korzystaja z takich usług w dzisiejszych czasach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21799081
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Te radiowe metody zależą też od otoczenia. Anteny są na tyle nisko, że przez te lata mogły porosnąć drzewa po drodze. Strefa Fresnela się kłania. Kiedyś może było lepiej, a teraz cieniutko. Jak do tego dodamy wzrost obciążenia wieczorem, to jest jak jest.
  • #4 21799157
    DarekRz4
    Poziom 24  
    matek451 napisał:
    Typowa uryna czyli radiówka, wieczorami ruch rosnie więc jest lipa, ISP nie posiada dostatecznych zasobów aby świadczyć usługi na przyzwoitym poziomie , stosuje QoS bo ma słabe wyjście na świat. Normalne w większośći radiowych ISP, ale sam suie na to skazałes podpisując z nim umowe, ma działać do 30Mb/s wiec to do sprawia ze jak masz 5-7Mb/s to sie mieści w warunkach umowy. Nigdy nie rozumiałem ludzi którzy korzystaja z takich usług w dzisiejszych czasach.

Widzisz, sęk w tym, że wtedy kiedy podpisywałem umowę (3lata temu) internet mobilny był jeszcze gorszy a innej alternatywy nie było (jest to na wsi) więc co można było zrobić ? Teraz mogę zrezygnować z tego internetu w każdej chwili bo umowa jest na dwa lata. Po ewentualnej rezygnacji mam możliwość wzięcia tylko internetu mobilnego, bo zadnego kabla , światłowodu u mnie nie ma.
  • #5 21799174
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21799183
    matek451
    Poziom 43  
    3 lata temu to operatorzy mobilni w Polsce korzystali już z agregacji pasm LTE a nawet z 5G więc raczej watpliwe jest aby na mobilnym osiagi były gorsze od tej radiówki. Ten segment rynku niestety od lat jest już niedoinwestowany przez ISP, nadmiar klientów którzy w sieci radiowej generuja coraz większy ruch przy braku działań ze strony ISP skutkuje nędzą na radiówkach . A dostawcy zawsze szukaja winy po stronie klienta, np. na routerze u niego. 95% klientów internetu mobilnego nie potrafi wykorzystać jego mozliwości, brak znajomości infrastruktury operatorów GSM w okolicy, do tego niewłaściwy sprzet i niedostateczne parametry sygnału w domu wiec narzekania. Internet mobilny na wsiach po wybortze optymalnego operatora, sprzętu i optymalizacji parametrów sygnału moze działać szybko.
    A zaczyna sie od podania lokalizacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21799198
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Erbit napisał:
    DarekRz4 napisał:
    internet mobilny był jeszcze gorszy

Nie cofniemy się 3 lata do tyłu ale wątpię abyś posiadał wiedzę jak zweryfikować "słabość mobilnego". Możemy za to dziś to zrobić. Trzeba zacząć od podania orientacyjnej lokalizacji. Jak wieś nieduża to nazwa wsi może wystarczyć. Będzie też potrzebne wsparcie z Twojej strony.

Co do samego pytania: urządzenia Twoje nie generują dużych transferów więc nie są powodem problemów. Zrób speed test w południe (w tygodniu jak ludzie są w pracy) i drugi wieczorem - sam się przekonasz, że problemem jest obciążenie generowane przez innych ludzi a nie przez Twoje urządzenia.

Mam kolegę na wysokim stanowisku w orange. On wtedy zlecił (jakieś 4lata temu) swojej komórce technicznej zbadanie jaki jest sygnał w mojej lokalizacji wszystkich sieci. Okazało się że jest tragedia. Powiedzieli (wtedy) że kilometr w każdą stronę i było by o niebo lepiej. Wtedy też mówili że będą stawiane nowe nadajniki niedługo,ale dokładnej daty nie portafili podać. Potem nadajniki faktycznie postawili w kilku nowych lokalizacjach (jakieś 2lata temu). Dlatego wtedy podpisałem umowę na radiowy bo miałem mobilny wcześniej i działał źle. Na początku radiowy działał dobrze, potem stopniowo coraz gorzej. Lokalizacja to Dąbrowica gmina Jastków ul. Widokowa.
  • #8 21799219
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21799247
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Tak to jest nowy maszt postawiony kilka lat temu (może 2 lata temu). Widzę go bez żadnych przeszkód terenowych. Co do Play to córka ma telefon w Play i od dawna zawsze miała najlepszy sygnał w domu. W moim telefonie (T-Mobile) przez wiele lat miałem zawsze problem z sygnałem podczas rozmów, ale od kilku lat jest ok. Może przez te nowe maszty. Czy z telefonu córki (Play) Mogę zrobić to, o co prosisz ? Jeśli tak to zrobię to pod koniec tygodnia, bo córka wróci z wyjazdu chyba w sobotę.
  • #10 21799251
    matek451
    Poziom 43  
    Najgorsze co się ci przytrafiło to ten pseudo znawca z Orange który naopowiadał ci bzdur, na dodatek miał ci sprawdzić też konkurencję, chyba to był żart i to kiepski bo akurat Play i BTS Play Dębówka stoi od lat, dziala na nim LTE2600+2100+1800+800, do niego masz około 1.5-2 km przez pola, 3 sektor na nim świeci na azymut 250 czyli idealnie na ciebie, stacja bazowa PLAY przy S19 ma te same pasma i 5G N1 w DSS z LTE2100, powstała później i ma sektor 1 na azymut 35 czyli na A19 a 2 sektor na azymut 155.
    Dla Plusa działa BTS na maszcie Play w Dębówce, tam na pewno LTE2600+1800+900, jest pozwolenie na 5G2600 N41 ale wymaga weryfikacji, stacja z 4 sektorami, jeden na Dabrowicę.
    Orange/T-mobile z BTS-a na Solidarności ma prawdziwe 5G 3600 N78 dla tych operatorów i 5 pasm LTE ale sektor na azymut 350 więc mozesz być na jego skraju.
    Testy na pre-paid Virgin Mobile dla PLAY, starter za 5 zł i na nim kodem *222*41*1# uruchomisz 750GB/m-c za darmo, test w domu i na zewnatrz, telefon Android 5G i screeny z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtestu, podobny test na pre-paid Plush dla Plusa i Ornge FREE czyli starter pre-paid za 5 zł i na nim 1225GB/m-c za darmo , 825 dostaniesz od razu a kolejne 400 za zgody po wysłaniu SMS-a o tresci TAK na nr 80290.
    I unikaj złych doradców.
    No i Dębówka to na pewno stała juz w połowie 2022 czyli zaraz bedzie 4 lata temu, udokumentowany pomiar PEM https://si2pem.gov.pl/media/416/lab/8574/04-06-OC59A-2022.pdf choć niewykluczone że i wcześniej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21799312
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ok, no to kupię ten starter dzisiaj jak będę wracał z pracy i zobaczymy. Ten maszt w Dębówce stoi nie dłuzej niż kilka lat - Jeżdzę tam rowerem i widziałem jak go stawiali-3-4 lata temu, ale juz po podpisaniu umowy na radiowy. Najciekawsze jeśli chodzi o Orange to ja miałem internet mobilny w Orange właśnie ten kolega mi załatwiał i w momencie kiedy straciłem cierpliwość to robiłem screeny dla nich i wychodziło że sygnał jest zły oddałem im ich Router i zrezygnowałem - nie przedłużyłem umowy po prostu z nimi i wziąłem ten radiowy. Pamietam że nawet na próbę ten kolega przyniósł mi z pracy jakiś najdrozszy router jaki wtedy był dostępny żeby wykluczyć jego, ale to nic nie pomogło. Brałem też od znajomego router z T-Mobile wtedy na kilka dni i było też nieciekawie. Sąsiad który mieszka 50m odemnie ma do tej pory strasznie zły sygnał komórkowy pomimo że zmienił telefon kilka miesięcy temu na nowy to jak dzwoni do mnie ( ja siedzę w domu i on w domu ) to nie idzie się dogadać tak rwie. Dziś sprawdzę ten Play i dam znać.
    Ten starter to gdzie kupić ? W markecie jakimś czy jak ? Wybacz głupie pytanie,ale nigdy tego nie kupowałem ....
  • #12 21799315
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21799324
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Telefon mam w T-Mobile z 5G . Jak szlak mnie trafiał wtedy kiedy ta radiówka źle działała to przełączałem swój telefon jako router i na tablecie robiłem speed test to wychodziło pobieranie 200-300Mb/s
    Akurat teraz mam zamiar przedlużać umowę w T-Mobile. Może by to wykorzystać ?

Panowie oczywiście pełen szacunek dla waszej wiedzy. Kolega nie bardzo ma o tym pojecie bo znam go 30 lat i wiem . On to wszystko zlecał w jakimś dziale technicznym tylko .
  • #14 21799343
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21799366
    matek451
    Poziom 43  
    Czyli wystarczy wyjść na zewnątrz i zrobić test T-mobile na telefonie z karta którą masz w nim i pokazać screena z aplikacji do której dostałeś linka oraz ze speedtestu, stacja bazowa NetWorks na AL. Solidarności to pozwolenie Orange ale dziala na niej tez T-mobile, obaj maja tam 5G3600 N78+LTE2600+2100+1800+800+900 i przy poprawnym sygnale osiagi na DL ponad 500Mb/s. Taki sam test na pre-paid Orange Free , tak jak napisałem, kupujesz i rejestrujesz tak jak Virgin Mobile w Żabce na stacji a potem korzystasz po uruchomieniu tych setek GB za darmo. I pokazujesz screeny z nich.
    Play stoi ponad 3 lata, Plus się tam dowiesił , Orange/T-mobile mają stację przy AL. Solidarności od wielu lat , nie było podstaw aby korzystać z tej radiowej nędzy.
    Ale w internecie mobilnym podstawą jest wiedza, kolega tak jak ci z Orange jej nie mieli, stacja bazowa na AL. Solidarności działa od dawna, to 49m maszt, po modernizacji w końcu 2024 dostała 5G N78 , ma tez pozwolenie na 5G700N28 dla Orange.
    Do stacji bazowej około 2-2.5km a sektor na Al.Solidarności, w takich warunkach żaden wewnętrzny router LTE/5G nie nadaje się bo nie zapewni w domu poprawnych parametrów sygnału, powinien to wiedzieć kazdy ogarniety konsultant operatora. W takiej lokalizacji stosowało się router LTE z agregacja 3/4 pasm+ zew. antenę kierunkową Dual LTE1800-2600. Albo zew. CPE LTE+ router wew. do sieci lokalnej. Rozwiązania stosowane od wielu lat więc sam dzieki koledze pozbawiłeś się szybkiego internetu.
    Sam zreszta napisałeś ze na T-mobile w telefonie masz 200-300Mb/s a z Play zapewnie jest podobnie, wystarczyło zrezygnować z radiówki lata temu i korzystać z mobilnego, wybór operatorów jest pełny wiec mozna wybrać najlepszego. W tym oczywiście i T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21799371
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21799739
    Pawrzes
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    matek451 napisał:
    LTE2600+2100+1800+800
    +900
  • #18 21799760
    matek451
    Poziom 43  
    To LTE900 to tak dla zasiegu bo szerokość pasma za mała na wysokie prędkości, do korzystania na telefonie OK ale do transmisji danych jako internet domowy i tak liczy się 50MHz pasma na LTE2600+2100+1800.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21799957
    Pawrzes
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Ale L900 SISO w NetWorks (do 17 Mb/s) zawsze wymieniasz choć degraduje ono sieć tam gdzie jest słaby zasięg. No wiadomo, natomiast w Play L900 MIMO częściej uczestniczy w agregacji bo jest na nim mniejszy ruch niż na L800.
  • #20 21799971
    matek451
    Poziom 43  
    Sam wiesz ze Play wygasza UMTS900 i uruchamia na nim LTE900 od 9 m-cy więc jak na razie to LTE900 jest nie na wszystkich stacjach bazowych. NetWorks praktycznie zakończył ten proces. Ogólnie to tak jak piszesz LTE900 w Play jest mniej obciązone ale ogólnie to nie polecam korzystać z pasm zasiegowych LTE na routerach domowych czy CPE LTE szczególnie gdy jest agregacja 3 pasm pojemnosciowych, takze u operatorów NetWorks ale masz rację , skoro wymieniam LTE900 na NetWorks to konsekwentnie tez w Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21800242
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Dzień dobry . Przesyłam screeny T- Mobile z mojego telefonu. Stałem na zewnatrz z telefonem. Widać maszt Dębówka bezpośrednio bez przeszkód terenowych. Wczoraj nie zdążyłem kupić karty Play. Zrobię to jutro. Mam nadzieję że coś tam na tych screenach widać, bo ciagle zmieniają się wartości danych .

Internet radiowy, spadki prędkości wieczorem, wiele urządzeń podłączonych do routeraInternet radiowy, spadki prędkości wieczorem, wiele urządzeń podłączonych do routeraInternet radiowy, spadki prędkości wieczorem, wiele urządzeń podłączonych do routeraZrzut ekranu aplikacji sieciowej z danymi sygnału 5G i LTE w różnych pasmachZrzut ekranu aplikacji z danymi sieciowymi LTE i 5G z telefonu T-MobileZrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry sieci LTE T-Mobile i siłę sygnałuZrzut ekranu z aplikacji monitorującej sygnał sieci T-Mobile z danymi LTE i 5GZrzut ekranu aplikacji sieciowej z parametrami sygnału komórkowego LTEZrzut ekranu aplikacji pokazujący parametry sygnału sieci komórkowej 5G i LTE
  • #22 21800264
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21800298
    matek451
    Poziom 43  
    Testy na zewnątrz? Pierwsze połączenie to kotwica na LTE2100 z BTS-a na kosciele przy Nałeczowskiej, 2 sektor parametry sygnału dostateczne, do tego 5G3700 N78 z któregoś z okolicznych BTS-ów, bo to NSA. W grę wchodzi ten na kościele, na Solidarności a nawet dalsze na Slawinkowskiej czy Kozubowszczyźnie, w sąsiadach pojawia sie kilka PCI na N78. Parametry sygnału na 5G N78 słabe. Na 2 kotwica na LTE2600 z Solidarności z 2 sektora sygnał dostateczny ale w sąsiadach podobny na LTE2600 z 3 sektora, to skutek tego ze 2 sektor jest na azymut 230 a 3 na 350 a ty jestes pomiędzy nimi.
    Ogólnie podobnie jest też z Nałeczowskiej bo na tych BTS-ach układ azymutów sektorów jest podobny w tej części Lublina.
    Pokaż jeszcze speedtesty w tych warunkach ale ogólnie juz widać ile warte były te analizy "fachowców" z Orange.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21800375
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Coś dodaje, ale z jakich to nadajników to nie mam pojęcia. Nie wiem jak mam to zrobić żeby pokazać / zrobić screenshot z danego nadajnika. Robione na zewnątrz jeden po drugim.
    Załączniki:
    • Internet radiowy, spadki prędkości wieczorem, wiele urządzeń podłączonych do routera Screenshot_20260106_111051_Chrome.jpg (356.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet radiowy, spadki prędkości wieczorem, wiele urządzeń podłączonych do routera Screenshot_20260106_110834_Chrome.jpg (353.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 21800458
    matek451
    Poziom 43  
    Na razie OK, widać że osiagi w T-mobile na zewnątrz na telefonie są niezłe, to kolejny dowód na to ze od lat mogłes korzystać z internetu mobilnego tego operatora i Orange bo obydwaj korzystają z tych samych stacji bazowych NetWorks na LTE I 5g n1 a teraz jeszcze doszły pasma 5G N78 dla kazdego z nich. Jeszcze test Play na Virgin Mobile , niewykluczone ze uda sie też skorzystać z 5G3500 N78 w Play na kotwicy LTE z Dębówki , bo Play ma N78 na kilku dalszych BTS-ach. Nie przekreślałbym tez Plusa bo w DĘBÓWCE ma na maszcie Plusa LTE2600+1800 i miał dostać w 3 kwartale 2025 5G2600 N41.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21800466
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Bardzo dziękuję. Play jutro. Rozumiem że co by się nie działo to z sieci komórkowej będzie o niebo lepiej niż z tego gówna radiowego. Do routera mam podlączyć antenę zewnętrzną ? Jaką to zapytam po instalacji .
  • #27 21800479
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21800494
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Dziękuję.
  • #29 21800512
    matek451
    Poziom 43  
    Dokończ testy, one dostarcza potrzebnych danych. Na podstawie ich analizy dobór operatora i sprzętu. W grę wchodzi abonament internetowy od operatora wraz ze sprzetem lub nawet pre-paid na sprzęcie kupionym samemu. Już jest kilka opcji ale warto sprawdzić Play a nawet Plusa.
    Tak jak pisałem od lat zamiast tej radiówki mogłes korzystać z internetu mobilnego i mieć wysokie osiagi, miales niestety pecha bo trafiłes na kolegę który niestety nie ma zielonego pojecia o internecie mobilnym i sprzęcie i wprowadził cię w mega bład. Mozesz mu pokazać ten temat, niech sie wreszcie czegoś nauczy.
    Takich jak ty sa tysiace, od lat tłumaczę, piszę jak optymalnie wybrać operatora, ofertę , sprzet do internetu mobilnego i udowadniam ze taki internet moze być pełnoprawnym dostepem do internetu w lokalizacjach gdzie alternatywa są takie radiowki czy nawet dostęp po kablu.
    Od stycznia 2024 gdy 3 operatorzy odpalili 5G N78 na C-band osiagi na nim w agregacji z pasmami LTE są porównywalne a często lepsze niż na światłowodzie. Koszt sprzetu do 5G/LTE sa akceptowalne i dostępne praktycznie dla kazdego a oferty w Polsce tanie i bez limitu danych a na pre-paid wrecz symboliczne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21800608
    DarekRz4
    Poziom 24  
    No niestety, trochę mnie zmyliło to co powiedział kiedyś kolega że zlecił zbadanie mojej lokalizacji i ktoś do mnie zadzwoni. Po kilku dniach zadzwonił " Ekspert" i powiedział że nie ma szansy na lepszy internet od nich oraz od innych operatorów bo moja lokalizacja jest tragiczna i jeśli nie powstaną nowe maszty to nic się nie zmieni. Było to jakieś 4lata temu. Pomyślałem że skoro tak mówi to znaczy że to prawda , gdyby było inaczej na moją chęć rezygnacji robił by wszystko żeby mnie zatrzymać, a takiej woli nie było więc uwierzyłem w to. Trochę się jeszcze pomęczyłem i zrezygnowałem. W grudniu 2022 roku wziąłem tą nieszczęsną radiówkę. Wczoraj wieczorem dzwoniłem do T-Mobile w celu wybadanie sprawy u nich. Gość powiedział że mogą mi zaproponować internet za. 65zł nielimitowane wszystko ble ble ble. Mówiąc szczerze to jakoś mnie nie ciągnie do abonamentu bo boję się że na początku będzie bajka a za pół roku może być gorzej i nic wtedy nie zrobię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet radiowy na wsi (Dąbrowica, gmina Jastków) i doświadcza spadków prędkości wieczorem, mimo że większość podłączonych urządzeń (kamery WiFi, gniazdko, zegar, bramka internetowa, tablety, telefony) nie generuje dużego ruchu. Problemem jest przeciążenie sieci radiowej operatora oraz ograniczenia infrastruktury ISP. W dyskusji wskazano, że internet mobilny (LTE/5G) jest lepszą alternatywą, zwłaszcza przy odpowiednim doborze operatora i sprzętu. Zalecane jest wykonanie testów prędkości i pomiarów sygnału na zewnątrz za pomocą aplikacji NetMonster oraz speedtestów, aby ocenić jakość połączenia z różnymi operatorami: Play, T-Mobile, Orange i Plus.

Analiza pomiarów wykazała, że w lokalizacji użytkownika najlepszy zasięg i potencjał prędkości oferują stacje bazowe Play (maszt w Dębówce) oraz Orange/T-Mobile (maszt Solidarności/Mgielna). Routery z anteną zewnętrzną są rekomendowane dla poprawy jakości sygnału i stabilności połączenia. Użytkownik testował router TCL HH515V z kartą Orange, który nie zapewniał zadowalających prędkości, natomiast Play i T-Mobile oferowały znacznie lepsze wyniki. Wskazano, że operatorzy mobilni oferują różne pakiety abonamentowe i sprzętowe (np. TP-Link NE211 5G + HX520, ZYXEL NR7303 + EX3501, ZTE MC889 + T5400) z możliwością dzierżawy sprzętu i anten zewnętrznych, co może znacząco poprawić jakość internetu w warunkach wiejskich.

Podsumowując, problem spadków prędkości wynika głównie z przeciążenia i ograniczeń sieci radiowej ISP, a najlepszym rozwiązaniem jest przejście na internet mobilny z odpowiednio dobranym operatorem i sprzętem, poparte testami sygnału i prędkości w terenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA