logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować kartę Wizja TV z czytnikiem Phoenix i Fun Prom 2.33?

Haczyk 31 Sie 2005 10:39 6686 25
REKLAMA
  • #1 1779962
    Haczyk
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Mam k8ilka pytańotóż nie wiem jak zaprogramować tą kartę mam czytnik Phoenix i fun prog chcę to zrobić za pomocą programu Fun Prom 2.33 i tu się pojawia problem otóż na opisie mam jeszcze inne zakładki takie jak EC Keys SECA Keys Programmer i Download a u mnie w tym rpogramie mam tylko zakładkę Programmer mam oryginalną kartę do wizji i zioloną z układami Atmek 24C16 i PIC 84F16 pomóżcie mi jak się od tego zabrać
  • REKLAMA
  • #2 1779973
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Oryginalną kartę wizji z układem ATMEL..... hmmm coś mi tu nie pasuje ;)
  • #3 1780186
    Haczyk
    Poziom 19  
    nie nie źle mnie zrozumiałeś kartę z układem firmy mam zieloną posiadam dwie karty orginalną i tą zieloną dorabianą...mam prośbę abyś mi pomógł rozpracować to tzn zaprogramować ta kartę tak abym mógł ogladać programy
  • #4 1780890
    mimelektronik
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Chodzi Ci o kartke niebieska z napisem wizja tv ???
  • REKLAMA
  • #5 1780892
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Aby to zaprogramować potrzebujesz programator JDM a nie funproga - tym tej karty nie ruszysz :( A pozatym na ta karte możesz wgrać tylko i wyłącznie wsad aby philips smigał w emu bo żadnych innych możliwości na dzień dzisiajszy ta karta nie posiada i raczej już nie bedzie posiadać :(
  • #6 1781638
    Haczyk
    Poziom 19  
    Tak to jest taka niebieska karta z napisem wizja TV ja mam dwa programatory FunProg i Phoenix oprucz oryginalnej karty posiadam kartę z dwoma układami na ziolonej płytce mały układ firmy atmel 24C16 i drugi większy układ PIC 16F84 na moim programatorze są zworki i dwa wejście LPT i RS232 własnie w zalezności od karty i są zworki które się przestwia w zależności jaką katrę się programuje więc po odpowiedzi kolegi sądże ze facet nabił mnie w balona sprzedając mi tą kartę mimo ze mówiłem że chcę zaprogramować kartę do Wizji TV...co zrobić???
  • #7 1781766
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Może zacznij od podstawowego problemu, co chcesz z tymi kartami zrobić.
  • REKLAMA
  • #8 1781795
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    jaki tuner (podejrzewam że philips). Karte WizjaTv możesz narazie wsadzić jako zakładka do książek bo nic się z nią nie da zrobic, a do zielonki kup JDMa.

Jak chciałbyś coś zmieniać w karcie WizjaTV to własnie jest ci potrzebny Phoenix wiec facet cię nie nabił w butelke tylko tylko ty zle zadałeś mu pytanie a on nie pytał co ty chcesz z nia robić.
  • #9 1781879
    Haczyk
    Poziom 19  
    ok to jak mam odczytać co się znajduje na tej karcie za pomocą Phoenix-a??? kabel RS232 ma i zworki mam ustawione na PR1 jakiego ty używasz programu do tego?? jeśli masz podaj mi sówj numer GG

Dodano po 3 [minuty]:

Tak Tner Philips 3010 a i jeszcze jedno z tego co się dowieziałem poprzedni gość programował ta kartę poprzez własnie tuner czy wiesz jak on to mógł robić???
  • #10 1782112
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Haczyk napisał:
    Tak Tner Philips 3010 a i jeszcze jedno z tego co się dowieziałem poprzedni gość programował ta kartę poprzez własnie tuner czy wiesz jak on to mógł robić???

uuu coś tu nie tak tej karty w żadnym razie nie zaprogramujesz przez tuner ;)

Do karty byłej fizji użyj błękita, ale gdzież go teraz znaleźć :) Do zielonki TYLKO I WYŁĄCZNIE JDM, kabel RS i program IcProg!
  • #11 1782250
    Haczyk
    Poziom 19  
    Tzw oryginalną kartę (klucz ) niebieską też posiadam dlatego jak pisałem wcześniej kupiłemm programator FunProg phoenix ale okazuje się ze chyba na darmo

Dodano po 6 [minuty]:

mam jeszcze jedno pytanie czy da się jeszcze coś zrobić z oryginalną kartą tzw kartą klucz?? czy ona jest już bez urzyteczna????
  • #12 1782341
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    kolega @Bonifacy napisał Ci ze moęe służyc jako zakładka do książki i niestety ma racje. Nic z ta kartą na dzień dzisiejszy nie zrobisz, i raczej w przyszłosci też nie :(
  • #13 1782358
    Haczyk
    Poziom 19  
    oki zamówię inny programator ten JDM ISO .....jak czytałem będie bardzo dobry:) co wy o tym sądzicie???
  • #14 1782931
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    A powiedz mi po co chcesz tracić kase na takie pierdoły, zamów lepiej z allegro już zaprogramowaną kartę, zapłącisz mniej niż za sam programator, a po zaprogramowaniu zielonki bedzie Ci on zupełnie nie potrzeby ;)
  • REKLAMA
  • #15 1782938
    Haczyk
    Poziom 19  
    No tak tylko jak długo będzie mi ta karta chodziła przeciesz co jakiś czas zmieniają kody i pochodzi mi z miesiąc i znów będe musiał kupić nową???
  • #16 1782943
    misiuzeb
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    co ty kombinujesz ?do kart wizji, czyfry itp uzywa sie phoenixa i odpowiedniego softu
    jesli chcesz karte orginalna sobie zczytac to odpal program fioletowy , wloz karte do pheonixa i juz masz
    jak chcesz zaprogramowac karte fun na atmelu tez tez tym programatorem, ale w trybie Fun Prog, jesli zielonke (pic+eeprom) to musisz miec inny sprzet
  • #17 1782960
    Haczyk
    Poziom 19  
    jeśli możesz podeślij mi linka z tym programem
  • #18 1783706
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    misiuzeb napisał:
    co ty kombinujesz ?do kart wizji, czyfry itp uzywa się phoenixa i odpowiedniego softu
    jesli chcesz karte orginalna sobie zczytac to odpal program fioletowy , wloz karte do pheonixa i juz masz

Ha stary rowaliłeś mnie, i dam Ci radę po co piszesz bzdury, jeżeli nie wiesz o co chodzi :?:

Jakim cudem FIOLETOWY odczyta kartę dawnej wizji (CRYPTO WORKS) przecie on jest do kart SECA2:!:
  • #19 1784544
    Haczyk
    Poziom 19  
    więc jakim programem da się ją zczytać???? bo już zgłupiałem
  • #20 1784741
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Kartę po Wizji możesz odczytać tym programem.
    Załączniki:
    • Crypto2002_v9.6_PL.rar (325.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 1784759
    Haczyk
    Poziom 19  
    podaj mi swój numer GG jeśli możesz????
  • #22 1785114
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ooo ludzie stary powiedz mi co Ty chcesz zrobić??? Każdy Ci tłumaczy ze z tymi kartami nic praktycznie nie zrobisz!

Jeszcze raz
    z kartą wizji nic nie zrobisz, możesz się nią pobawić programem Crypto2002 który jest w załączniku - do tego potrzebujesz PHONIXA - ale z tymi kartami nic nie zrobisz choćbyś sie zes...ał!!!

Z kartą zielonką, mozesz tylko wgrać wsad do tego aby philips chodził w emu, zrobisz to programatorem JDM.

Teraz ponimaju???
  • #23 1785119
    Haczyk
    Poziom 19  
    teraz już kumam kolega mi dokładnie wytłumaczył:)
  • #24 1785134
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    No nareszcie.

P.S. Każdego pytasz o numer GG a wystarczyło kliknąć: Jak zaprogramować kartę Wizja TV z czytnikiem Phoenix i Fun Prom 2.33?
  • #25 1785356
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    A ja ci dam takom mała rade zamiast kupowac JDMa to kup karte FUN ją programujesz programatorem FunProg i wszystko ci siwci.

Karta zielonka jest nazwijmy to tylko dla oszukania tunera, roli w dekodowaniu ona nie spełnia. Tak samo bedzie karta FUN ale jakbyś w razie przerobił taktowanie to bedzie ona w stanie sama ponieść cieżar dekodowania polsatu ale w to sie już niezagłebiaj narazie.
  • #26 1976791
    Haczyk
    Poziom 19  
    zamykam temat dziękuję za podpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania karty Wizja TV z użyciem czytnika Phoenix i programu Fun Prom 2.33. Karta Wizja TV posiada układy Atmel 24C16 i PIC 16F84, a użytkownik posiada oryginalną niebieską kartę oraz zieloną kartę dorabianą. Okazało się, że do programowania karty Wizja TV nie wystarczy programator FunProg, lecz potrzebny jest programator JDM oraz odpowiedni software, np. IcProg do zielonej karty (PIC+EEPROM). Oryginalna karta Wizja TV (klucz) jest praktycznie nieprogramowalna i służy jedynie jako zakładka do książek, nie da się jej modyfikować ani odczytać przez tuner. Do odczytu oryginalnej karty potrzebny jest czytnik Phoenix i program Crypto2002, jednak możliwości manipulacji kartą są bardzo ograniczone. Zielona karta wymaga programatora JDM i wsadu umożliwiającego emulację tunera Philips 3010. Wskazano, że zakup gotowej, zaprogramowanej karty może być bardziej opłacalny niż inwestycja w programator, choć karty te mają ograniczoną żywotność ze względu na częste zmiany kodów. Podsumowując, do programowania kart Wizja TV potrzebne są różne narzędzia w zależności od typu karty: Phoenix i Crypto2002 do oryginalnej karty, JDM i IcProg do zielonej karty, a FunProg nie jest odpowiedni do tych zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA