logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy programator PHOENIX/FUNPROG 2w1 nadaje się do karty FUN z dekodera Philips 3010?

*Pawel* 27 Gru 2007 15:16 8484 29
REKLAMA
  • #1 4628276
    *Pawel*
    Poziom 10  
    witam mam dekoter philipsa 3010

karte taka:
    Czy programator PHOENIX/FUNPROG 2w1 nadaje się do karty FUN z dekodera Philips 3010?

i zeby ja zaprogramowac chce kupic taki programator :

PROGRAMATOR PHOENIX/FUNPROG 2w1

bedzie on dobry do takiej karty ?
    mam kabel null modem i wgrałm nim juz liste kanałów.

do podłaczenia programatora do komputera to jaki kupic kabel ?
    i zasilacz ?

prosze o pomoc i wyrozumiałosc.
    pozdrawiam

Edit. Nie podajemy linków do aukcji , które znikną za kilka dni. zx
  • REKLAMA
  • #3 4628836
    Zbynex
    Poziom 26  
    Ocena: 36
    Ten programator nadaje się do tej karty. Jest to zwykła Funka na laminacie. Karta ta wystarczy do odblokowania tunera by odbierać kanały FTA.
  • #4 4628896
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Zbynex napisał:
    Ten programator nadaje się do tej karty. Jest to zwykła Funka na laminacie. Karta ta wystarczy do odblokowania tunera by odbierać kanały FTA.

Do odbioru kanałów Fta dekoderem 3010 nie jest potrzebna żadna funka, ani program do niej. Mam wrażenie że kolega ma zamiar wgrać "soft edukacyjny", żeby sobie pooglądać za free płatną telewizje.
  • #5 4628935
    *Pawel*
    Poziom 10  
    własnie FTA to ja mam bez wkładania karty.

chce soft tzw "edukacyjny"
    tyle ze trzeba karte zaprogramowac.

tylko czy taki programator bedzie dobry do tej karty ?
  • Pomocny post
    #6 4629047
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Programator OK, kabel "równoległy" do portu drukarki, przestawiasz zworki i programujesz.
  • #7 4629069
    *Pawel*
    Poziom 10  
    no najważniejszego sie dowiedziałem dzieki ;]

meloch napisał:
    przestawiasz zworki i programujesz.

jeszcze to bys mógł jakos rozwinac ? :D
  • #8 4629649
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Znaczy co ?. Przestawiasz zworki przy slocie karty na płytce programatora, i kabel "szeregowy" (9 pin) a nie "równoległy" (25 pin), do tego zasilacz , program obsługujący programator ściągnięty np. z netu i plik z wsadem. Ot i cała filozofia. Ale jeśli myślisz że będziesz odbierać np. Polsat za friko, to życzę powodzenia.
  • #9 4629775
    ads10
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Bedzie. Soft do programowania pewnie juz masz. Kwestia tylko co chcesz odbierac. Z tego co pamietam jest dla 6010 jest dostepny soft z au ktory umozliwia odbieranie PC ale nie wiem czy ta wersja jest tez juz na 3010.

Polecam lekturę na http://www.dvb-board-pl.com/
  • #10 4630309
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    To na funkach coś teraz jeszcze da się oglądać oprócz FTA????
    Nie wiedziałem, nie słyszałem.....
  • REKLAMA
  • #12 4631555
    *Pawel*
    Poziom 10  
    o dzieki , przejrze ta stronke :D
  • #13 4696484
    meloch
    Poziom 29  
    *Pawel* napisał:
    no najważniejszego sie dowiedziałem dzieki ;]

meloch napisał:
    przestawiasz zworki i programujesz.

jeszcze to bys mógł jakos rozwinac ? :D

Zworki musisz przełozyć w pozycję górną - inaczej niż jest na zdjęciu wyżej. W pozycji jak na zdjęciu właczony jest tryb phoenix.
  • #14 4697462
    *Pawel*
    Poziom 10  
    a które to sa te zworki ? :|
  • REKLAMA
  • #15 4699669
    meloch
    Poziom 29  
    *Pawel* napisał:
    a które to sa te zworki ? :|

No, Paweł! - zworki takie, jakie są w każdym (prawie) PC.
    Te przy gnieździe, do którego wsuwasz kartę. Przestawiasz je w "górną" pozycję i wówczas masz właczony tryb "FUN".
  • #18 4700482
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    karta fun nie dekoduje ,
    potrzebna jest w 3010 aby wystartował emu zawarty w sofcie tunera
    dodam tak dla uściślenia .
  • #19 4738330
    *Pawel*
    Poziom 10  
    a jakbym miał taka karte to nie trzeba jej programowac ??
    i beda jakies kanały poza darmowymi ?
  • #20 4738384
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Nie trzeba jej programować. Jak nie jest opłacona to pójdą tylko darmowe.
    Nie znam się na kartach C+ ale skąd ją masz ?
    Jeśli jest bardzo stara to jest w innym systemie niż obecnie . Podaj początkowe liczby numeru seryjnego , to ktoś kto się zna pomoże .
  • #21 4738404
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Ta karta z obrazka się do niczego nie nadaje.
  • #22 4738416
    *Pawel*
    Poziom 10  
    ona jest na aukcji w allegro.

darmowe to ida bez karty.
    zostaje mi zaprogramowanie tej mojej karty.

tylko czekam az kabel odzyskam.

i jak juz wszystko zaprogramuje , powgrywam liste , kody.

to co jaki czas musze zmieniac liste/ kody aby były kanały ??
    najbardziej chodzi mi o TVN'y itp
    nie musze meic wszystkich najlepszych kanałów aby było wiecej bo na tych darmowych to nie ma co ogladac
  • REKLAMA
  • #23 4740353
    zymt
    Poziom 15  
    Witam. Paweł masz kartę która jest potrzebna do uruchomienia tunera po wgraniu odpowiedniego oprogramowania (ta C+) . Karta którą chcesz kupić emuluje taką właśnie kartę, po wgraniu do niej oprogramowania. Na tak zaprogramowanej karcie będziesz odbierał kanały niekodowane.
    Wgranie odpowiedniego softu do tunera to już odrębna sprawa. Tuner z nowym softem wymaga karty. Może to być zarówno ta C+ bez przerabiania jak też Fun z wgranym programem. Wszystko co potrzebne do karty Fun możesz pobrać z załączników. Wgrywasz tylko ten jeden plik flash.hex którymś z tych dwóch programów. Dobrze jest przed wczytywaniem softu wyczyścić kartę w programie FunProm.:D
    Załączniki:
    • FunProm3Rm.rar (263.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • funmagic140.rar (1.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FUN_EMU.rar (1.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 4740715
    *Pawel*
    Poziom 10  
    ok dzieki.
    odzyskam kabel i programator to powgrywam.:D

wiec zeby wszytko sobie powgrywac to musze miec :
    kabel "nullmodem" do podłaczenia tunera
    ten programotor z pierwszego postu
    kabel szeregowy do podłaczenia programatora + zasilacz do przy tym.

kabla równoległego nie potrzebuje ?
    czy tez do czegos sie przyda ?

dzieki za odp.
  • #25 4742010
    zymt
    Poziom 15  
    Jeżeli masz Philipsa 3010 i kartę C+ nieaktywną, to potrzebujesz tylko kabelek "nullmodem" do pełni szczęścia:D.
    Jeżeli nie masz takiej karty to zrobisz ją kupując funkę (tą z obrazka ) i wgrywając do niej soft. Możesz użyć tego programatora jak również Funproga . Do podłączenia programatora jest potrzebny kabelek równoległy.
  • #26 4742090
    *Pawel*
    Poziom 10  
    ok
    ta karte z FUN mam ( z obrazka w pierwszym poscie )
    nullmodem mam

programoator ten kupie bo napisałem do sprzedawcy czy mi sprzeda bo na allegro juz aukcji nie ma.

tylko jedni mówia ze kabel szeregowy inni ze równoległy , i wkoncu nie wiem jaki ;/
  • #27 4742433
    zymt
    Poziom 15  
    Do zaprogramowania tunera musisz mieć "nullmodem" a do karty równoległy.
    Kol. okulik napisał "Ta karta z obrazka się do niczego nie nadaje" więc ja chętnie pokryję koszty przesyłki i odkupię ją za parę groszy.:D
  • #28 4742626
    *Pawel*
    Poziom 10  
    aha a równoległy bierze zasilanie z portu wiec nie trzeba zasilacza.

ta karta fun to trzeba ja zaprogramowac.

a ta karta cyfry + to nie.

mi sie wydaje ze ona tez sie nadaje przeczytałem duzo postów na róznych forach o tym. pozatym by jej nie licytowali.
  • #29 4754051
    buli80
    Poziom 2  
    Witam wszystkich czytałem te wasze wypowiedzi i wkońcu nie wiem czy na funce zaprogramowanej i wgranym sofcie da sie coś ogladać poza kanałami FTA czy nie bo jak nie to zabiegi z tą kartą nie mają żadnego sensu bo wszystko to jest bez karty więc prosił bym o jakieś wyjaśnienie, a jak można coś oglądac to co ?
  • #30 4755465
    Zbynex
    Poziom 26  
    Ocena: 36
    Karta służy tylko do odblokowania tunera, może to być FUN lub taka z fotki *Pawel* lub orginalna do C+. Bez tej karty nie działa EMU tunera.

Podsumowanie tematu

✨ Programator PHOENIX/FUNPROG 2w1 jest odpowiedni do programowania karty FUN z dekodera Philips 3010, która służy do odblokowania tunera i umożliwia odbiór kanałów FTA po wgraniu odpowiedniego oprogramowania (softu edukacyjnego). Karta FUN nie dekoduje sygnału samodzielnie, lecz aktywuje emulator (EMU) w tunerze. Do programowania karty potrzebny jest kabel równoległy (LPT) do podłączenia programatora do komputera oraz zasilacz, który może być zbędny, gdyż zasilanie może pochodzić z portu LPT. Do podłączenia tunera do komputera stosuje się kabel null-modem (kabel szeregowy). Przełączanie zworków na programatorze w pozycji górnej aktywuje tryb FUN. Wgranie softu do karty wykonuje się za pomocą odpowiedniego programu i pliku wsadowego (flash.hex). Karta C+ z dekodera 3010 nie wymaga programowania, ale bez aktywnej karty tuner nie działa z emulatorem. Programowanie karty FUN pozwala na odbiór kanałów niekodowanych, jednak odbiór płatnych kanałów bez opłaty jest nierealny. Lista kanałów i kody mogą wymagać okresowej aktualizacji. Wątpliwości dotyczące rodzaju kabla do programatora (szeregowy vs. równoległy) wyjaśniono: do karty FUN używa się kabla równoległego, do tunera null-modem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA