logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plazma Samsung PS51D550 - w trakcie oglądania TV wyłączył się.

maroo78 04 Lis 2018 13:43 1839 5
  • #1 17537435
    maroo78
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam szanownych magików elektroniki.

Po ~4 latach działania, odmówił współpracy TV plazmowy PS51D550C1WXXH. Pytanie, czy jestem w stanie ogarnąć temat diagnozy tak by zakupić konkretną płytę.

Teraz szegóły - w trakcie oglądania programu TV wyłączył się, bez żadnego artefaktu w obrazie, dziwnych dźwięków itp. Po ~2-3 sekundach słychać było próbę załączenia. Standartowo ten tv załącza się cyklem pracy przekaźników: po podłączeniu zasilania jest CYK wyższy dźwięk, 0,5sekundy przerwy i CYK niższy dźwięk, przycisk na pilocie i CYK średni ton, bardziej mięsisty - raczej 3ci przekaźnik i jest obraz. W przypadku awarii jest C
    YK 0,5s CYK potem 1-1,5 sekundy przerwy i CYK wyłączający - sekwencja powtarza się kilkukrotnie po czym cisza i dioda StandBy miga dosyć szybko.

Podjąlem próby uruchomienia w konfiguracji:
    1. Tylko zasilacz + płyta AV - cisza
    2. PSU + AV + T-CON + X-CON - i cisza, są przykłądowo napięcia 5V i 15V na złączach zasilacza.

Zatem, całość pozbawiona jedynie płyty Y jest jakby spokojna, nie ma próby startu po czym wyłączenie tak jak w pełnej konfiguracji. Postaram się dodać link do wideo z pracy z dźwiękiem. W załączeniu foto.

Pytanie co jest najbardziej podejrzane? Jeśli by był to T-CON to czy nie było by raczej sprawy z artefaktami, problemami z obrazem? Czy jest sposób diagnozy dający odpowiedź któy element jest wadliwy? Czy mozna wymierzyć sam zasilacz bez obciążenia czy jest sprawny? Może jest sposób typu PS_ON i powinny się pojawić napięcia kontrolne? Dodam że w pełnej konfiguracji nie namierzyłem napięć na padach pomiarowych: Vs i Va (pomiar wzgędem obudowy - nie wiem czy pomiar w ten sposób jest ok?) ale to chyba zrozumiałe - te napięcia pewnie pojawią się po pełnym uruchomieniu dopiero.

Zdecydowanie najbardziej optymalnym było by zdiagnozować która płyta padnięta tak bym zakupił część (TV już prawie 2 tygodnie leży i już żona nie daje spokoju ;)). Uszkodzony element potem oddał bym do naprawy lub sam z pomocą próbował reanimować.

Plazma Samsung PS51D550 - w trakcie oglądania TV wyłączył się.
    Plazma Samsung PS51D550 - w trakcie oglądania TV wyłączył się. Plazma Samsung PS51D550 - w trakcie oglądania TV wyłączył się. Plazma Samsung PS51D550 - w trakcie oglądania TV wyłączył się. Plazma Samsung PS51D550 - w trakcie oglądania TV wyłączył się. Plazma Samsung PS51D550 - w trakcie oglądania TV wyłączył się.
  • #2 17537532
    lukasis6
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Odepnij moduł y-sus i zobacz czy nie ma zwarć pomiędzy VA, VS i masą. Jeśli nie ma to podczas uruchomienia zobacz czy zasilacz podaje te napięcia na moduł Y
  • #3 17538441
    maroo78
    Poziom 9  
    lukasis6 napisał:
    Odepnij moduł y-sus i zobacz czy nie ma zwarć pomiędzy VA, VS i masą. Jeśli nie ma to podczas uruchomienia zobacz czy zasilacz podaje te napięcia na moduł Y

Rozumiem że pomierzyć Y całkowicie rozpięty od X i zasilacza. Jeśli zwarć nie będzie - ile elementó muszę podpiąć by w przyadku sprawnych elementó - zasilacz podał napięciaVa i Vs? Czy obecność płyty X konieczna? Jak widać na zdjęciu całości - zasilanie leci od PSU poprzez Y do X. Czy mogę uruchaiać bez płyty X? Czy odpinając zasilanie od X, powinienen wypiąć także taśmy komunikacyjne?
  • #4 17557462
    maroo78
    Poziom 9  
    Witam.

Sytuacja wygląda następująco: Przestrzeliłem płytę Y i X.

Legenda: OK - brak zwarcia do masy, NOK - zwarty z masą.

Płyta Y:
    VSCAN - OK,
    SVC_YOUT - OK,
    SVC_VS - OK,
    Złącza: tam gdzie były pinouty, złącza również OK.
    Płyta DF/DS YB - (pomiędzy płytą Y a matrycą - flexy dla wierszy) YOUT_even - OK - badana spięta z Y-Main

Płyta X:
    SVC_VS - NOK ,
    CBF1 - ok,
    SVC_XOUT - NOK,
    CBF4 - OK,
    VE - OK,
    Złącza: na złączu z płytą Y piny 1.VS i 2.VS (wspólny obwód) - NOK, zwarte.

I tutaj nie wiem czy to prawidłowy stan, w sensie wysterowanie maski matrycy przez masę? Raczej niemożliwe? Płyta X ma flexy bez ścieżek - cała szerokość każdego flexa do matrycy to jedna szeroka ścieżka. Wydaje mi się że to jest jeden potencjał na całej matrycy, i chyba tam idzie jednak wysokie napięcie.

Kwestia taka - tutaj jest sporo tranzystorów w obwodzie VS - trza by pewnie wymienić wszystkie, poza tym są elementy oznaczone BD4001...x które pierwszy raz widze na oczy - diody? Pytanie rodzi się następujące - jeśli padaka ta płyta to czy mogła pociągnąć coś dalej za sobą? Chyba od razu zaczynam poszukiwania takiej płyty. Ewentualnie ktoś chętny do naprawy?
  • #5 17560513
    maroo78
    Poziom 9  
    Witam.

Czy mogę liczyć na jakieś sugestie? Czy płytę X jest sens naprawiać, czy ktoś może podjąć się takiej naprawy i czy jeśli na niej jest zwarcie, mogło dojść do innych dalszych uszkodzeń?
  • #6 17802520
    maroo78
    Poziom 9  
    Powrót do tematu - jak opisałem, w płycie X mam kilka pinów które są zwarte do masy: SVC-VS czy SVC_XOUT. Co dalej - wylutowywać tranzystory po koleji i szukać zwarcia?
REKLAMA