logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalnie sterowane autko 27.145MHz przestało działać

Ikus123 06 Lis 2018 17:06 747 6
REKLAMA
  • #1 17542472
    Ikus123
    Poziom 2  
    Raz działa raz nie działa. Baterie wymienione. Przez kilka sekund działał i przestał. Wszystkie kabelki wydają sie być na swoim miejscu. Cóż może nie działać? Jak wyciągałam baterie to jedna sprężynka mnie poparzyła. Zdalnie sterowane autko 27.145MHz przestało działać Zdalnie sterowane autko 27.145MHz przestało działać
  • REKLAMA
  • #2 17542483
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Ikus123 napisał:
    Jak wyciągałam baterie to jedna sprężynka mnie poparzyła

Czy zwarcie zostało zrobione w trakcie wyjmowania, czy może zwarcie jest w samochodzie?
    Bez podstawowego pomiaru choćby prądu jaki pobiera odbiornik w stanie spoczynku oraz w trakcie nadawania rozkazów, trudno co kolwiek zdiagnozować.

Przyczyna może być prozaiczna -zablokowanie mechaniczne układu wykonawczego, czy napędu.
  • REKLAMA
  • #3 17542485
    Ikus123
    Poziom 2  
    Przy przekazywaniu sygnału mocno nagrzewa się płytka ta zielona. Co spróbować zrobić?
  • #4 17542495
    wójtaszek
    Poziom 25  
    A w trakcie załączenia samego odbiornika bez rozkazów płytka pozostaje chłodna?
    Jeżeli tak to prawdopodobnie jest tak jak napisałem wyżej lub też mamy uszkodzony jeden z tranzystorów sterujących ,lub obydwie usterki równocześnie.
    Tranzystory to te czarne elementy na brzegu płytki.
  • REKLAMA
  • #5 17542501
    Ikus123
    Poziom 2  
    Nagrzewa się to miejsce w prawym górnym rogu. Te srebrne kropki i tylko jak przyciskami gaz.
  • REKLAMA
  • #6 17542527
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Hm, "srebne kropki" to punkty lutownicze ( cyna) jakiegoś elementu(przewodu) wmontowanego z drugiej strony.
    Jeżeli dzieje się to tylko przy gazie należy sprawdzić w pierwszej kolejności, czy nie zablokowana jest przekładnia silnika napędowego. W drugiej element wykonawczy -prawdopodobnie tranzystor MOSFET na tej płytce. Ale to ostatnie musi wykonać ktoś umiejący posługiwać się miernikiem.
  • #7 17542551
    Ikus123
    Poziom 2  
    Gdzie w Warszawie mogę oddać autko do naprawy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zdalnie sterowanym autkiem na częstotliwości 27.145MHz, które działa sporadycznie mimo wymiany baterii. Po kilku sekundach działania urządzenie przestaje reagować, a podczas wyjmowania baterii doszło do poparzenia sprężynką. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być zwarcia, uszkodzenia tranzystorów sterujących lub mechaniczne zablokowanie układu napędowego. Zauważono, że płytka nagrzewa się w okolicy przycisku gazu, co może wskazywać na problem z tranzystorem MOSFET lub z przekładnią silnika. Użytkownik pyta również o możliwość naprawy autka w Warszawie.
REKLAMA