logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daf cf - Daf cf 2004 rok, Półbiegi przełączają się bez użycia sprzęgła

piachbet 07 Lis 2018 17:47 1017 4
REKLAMA
  • #1 17544485
    piachbet
    Poziom 1  
    Witam forumowicze. Mam problem z półbiegami, mianowicie gdy jadę na jakimkolwiek biegu i przełączę z całego na połówkę lub odwrotnie, to połówka zmienia się bez użycia sprzęgła, tylko od razu po przełączeniu przycisku. Zawór pod pedałem sprzęgła jest sprawdzony i nie jest uszkodzony.., Proszę o pomoc gdzie szukać dalej przyczyny..
    Samochód to daf cf z 2004 roku, wywrotka, skrzynia zf manualna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17544709
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Kolego, a przewrotnie zapytam czy aby właśnie tak nie jest że półbiegi wchodzą po naciśnięciu przycisku bez wciskania właśnie sprzęgła ???
  • REKLAMA
  • #3 17546871
    qruq03
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Nie wypowiadam się tutaj jako specjalista, ale chyba w każdym samochodzie jakim jeździłem połówki przerzucają się po chwilowym wciśnięciu sprzęgła - zabiera to mniej czasu niż zwykłe zredukowanie biegu... Patrzyłeś czy nie masz jakiegoś zwarcia na tej wiązce? Nie mam schematów pod ręką, ale pewnie odpowiada za to VIC.
  • REKLAMA
  • #4 17547024
    1991keda
    Poziom 15  
    Ocena: 148
    Polbiegi w dafie są czysto mechaniczne. Nawet bez akumulatorów a jak jest powietrze to polbiegi działają. Sprawdź padał sprzęgła czy daje powietrze w jeden z dwóch wezykow po wciśnięciu. Jeden to zasilanie a w drugim powinno być być po naciśnięciu. Kupiłeś to auto czy usterka powstała poprzez użytkowanie to wiele wyjaśni.
  • #5 17548407
    hubert04
    Poziom 25  
    Ocena: 407
    Sprawdź wyjście powietrza pod maską przy pompce od sprzęgła być może że zaworem się zacia
REKLAMA