logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PEUGEOT 1007 - Jak diagnozować elektryczne drzwi, silnik przesuwu, błędy

adamk101 09 Lis 2018 09:56 22875 19
  • #1 17547685
    adamk101
    Poziom 12  
    Ocena: 71
    Witam.
    Jak sprawdzić czy problem jest w drzwiach lub w mechanizmie ich przesuwu pod fotelami?
    Gdzie jest ukryty silnik przesuwu?
    Drzwi prawe, bo z nimi jest problem , można otworzyć ręcznie i zamknąć ręcznie. Dociąganie działa i przy ruchu klamką przy drzwiach zamkniętych też słychać cichy grzechot.
    Komputer sygnalizuje błąd i brak możliwości inicjalizacji.
    Lewe działają bez problemu.
    Czy jeśli drzwi pozostaną w połowie drogi i wyłączymy zapłon, to powinny się zamknąć z pilota lub przycisku?
    Dziwne jest, że nikt nic nie wie w takim top-owym temacie jak drzwi w 1007. :)
    Ponieważ lewe drzwi także nie są takie idealne, bo już ze trzy razy nie otworzyły się i na wyświetlaczu pojawił się left door error, przeprowadziłem badania.
    Jeśli oboje drzwi są do połowy otwarte przy odpiętym aku, to po podpięciu aku żadne z nich nie wykonają ruchu.
    Oba możemy domknąć mechanicznie i potem sprawne działają, a niesprawne sygnalizują błąd.
    Omawiamy więc sprawne drzwi: po zamknięciu mechanicznym następuje elektryczne domykanie i coś jeszcze (w niesprawnych również słychać domykanie, ale brak jest tego "czegoś jeszcze" co chyba jest powiązane z ruchem klamki) i po tej sekwencji drzwi są gotowe do otwarcia.
    Zamówiłem siłownik klamki, bo wszystkie znaki wskazują na niego.
  • #2 17560795
    adamk101
    Poziom 12  
    Wymieniłem siłownik klamki i lipa.
    Komputer pokazuje brak zasilania silnika drzwi po mechanicznym zamknięciu i błąd stały inicjalizacji drzwi.
    Może ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu?
    Oba bezpieczniki 40 A od drzwi są sprawne.
    Po dokonaniu adaptacji w ustawieniu "N" i po naciśnięciu przycisku słychać pracę zwolnienia dociągacza i trzy piknięcia z błędem drzwi na wyświetlaczu.
    Jak dostać się do silniczka przesuwu drzwi celem dokonania pomiaru?
    Gdzie jest komputerek sterujący silniczkiem i odwracający polaryzacje przy zmianie kierunku przesuwu?

Tu jest wszystko:
    http://jimbutterworth.co.uk/5doormotors.htm
  • #3 17567640
    adamk101
    Poziom 12  
    Układ przesuwu drzwi ma trzy elektryczne elementy wykonawcze:
    1) Siłownik klamki działający tylko przy otwieraniu z użyciem przycisku lub pilota.
    Siłownik ciągnie za linkę i odblokowuje zamek, co jest potwierdzane zmianą stanu mikroswitcha w tylnej części drzwi, a sygnał przenosi się do przedniego słupka przez multi-złącze i dalej do komputera drzwi. Przy ręcznym otwieraniu od środka siłownik nie działa i jest to prosta wskazówka czy jest uszkodzony czy też nie?
    Siłownik jest sterowany z modułu BSI przez układ pośredniczący cut-off, którego funkcjonalność tymczasowo jest nieznana(driver+protekcja)
    2) Siłownik domykania drzwi jest sterowany z modułu BSI i do niego wysyła sygnał zwrotny o stanie zatrzasku domykania. Nawet przy wyjętych bezpiecznikach 40 A od drzwi, układ ten działa, co jest rozsądne, bo umożliwia zamknięcie drzwi w przypadku awarii systemu przy zamykaniu mechanicznym.
    3) Silnik główny ciągnący linkami w obu kierunkach zasilany i sterowany z komputera drzwi.
    Jak to działa?
    Naciskamy przycisk OPEN (pilot lub konsola).
    Komputer drzwi odbiera sygnał i uruchamia siłownik klamki, który zmienia stan mikroswitcha.
    Komputer BSI odbiera ten sygnał i uruchamia zwalnianie tylnego domykacza drzwi.
    Domykacz po wykonaniu fazy odmykania zmienia stan mikroswitcha, którego sygnał jest przesyłany do komputera drzwi i zezwala na uruchomianie sinika głównego w kierunku OTWIERAJ aż do zmiany stanu LIMIT SWITCH przy pełnym otwarciu.]
    Jeśli LIMIT SWITCH nie zmieni stanu, to po osiągnięciu stanu końcowego komputer drzwi odczyta OVERCURRENT i zmieni automatycznie ruch silnika na ZAMYKAJ.

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

Wrócę jeszcze na chwilkę do elementu numer dwa:
    Z pozoru wynikałoby, że silnik pracuje w dwie strony domykanie odmykanie, ale jednak tak nie jest.
    Silnik pracuje w jednym kierunku.
    Styk S1 jest stykiem informującym o jednym z położeń (nie wiem o którym), natomiast styk S2 powoduje rozłączenia zasilania silnika po osiągnięciu stanu S2 i jego ponowne wzbudzenie możliwe jest jedynie poprzez diodę D1. Stan S1 jest analizowany przez komputer BSI, a stan S2 może być, ale już w specyficzny sposób i prawdopodobnie nie jest.
    pin1 stan S1 open=H closed=L
    pin2 GND
    pin3 VCC
    pin4 wyzwalanie jeśli S2=open
    Brak zmiany stanu S1 również powinno zablokować sterowanie silnikiem od przesuwu, gdyż komputer BSI nie widząc, że domykacz został otwarty nie powinien wystawić do komputera drzwi zezwolenia na uruchomienie silnika przesuwu.

• #4 18092884
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Siłowniki przesuwu drzwi są pod stopami pasażerów tylnej kanapy. Musiałem odkręcić fotel przedni, żeby podnieść sztywną wykładzinę podłogową.
  • #5 18092913
    adamk101
    Poziom 12  
    Temat został rozwiązany. Uszkodzony był sterownik pod tapicerka siedzenia kierowy.
    Po dostaniu się do silnika i zadaniu 12V bezpośrednio na silnik oba napedy chodziły poprawnie.
    Sterownik nie dawał napięcia na silnik.
    Wystarczyło przelutowanie przekaźników w sterowniku.
  • #6 18092916
    adamk101
    Poziom 12  
    Temat został rozwiązany. Uszkodzony był sterownik pod tapicerka siedzenia kierowy.
    Po dostaniu się do silnika i zadaniu 12V bezpośrednio na silnik oba napedy chodziły poprawnie.
    Sterownik nie dawał napięcia na silnik.
    Wystarczyło przelutowanie przekaźników w sterowniku.

Dodano po 52 [sekundy]:

Naprawa sterownika napędu drzwi elektrycznych.
  • #7 18869073
    adamk101
    Poziom 12  
    Nie było wymieniania przekażników. Najprostsza diagnostyka to demontaż tapicerek pod siedzeniem kierowcy (wyjęcie fotela) i dostanie się do kabli na sterowniku. Teraz manualnie zadajemy napięcie na silnik nie działających drzwi. Jak lipa, to silnik ma rozwalony rotor (też da się naprawić). Jak działa to znajdujemy przekażnik sterujący i zadajemy na cewkę 12V (uwaga silnik nie ma plusa i minusa, tylko przełączane bieguny, w zależności od kierunku . U mnie pomogło przelutowanie sterownika.
  • #8 18895012
    Trout
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    adamk101 napisał:
    Nie było wymieniania przekażników. Najprostsza diagnostyka to demontaż tapicerek pod siedzeniem kierowcy (wyjęcie fotela) i dostanie się do kabli na sterowniku. Teraz manualnie zadajemy napięcie na silnik nie działających drzwi. Jak lipa, to silnik ma rozwalony rotor (też da się naprawić). Jak działa to znajdujemy przekażnik sterujący i zadajemy na cewkę 12V (uwaga silnik nie ma plusa i minusa, tylko przełączane bieguny, w zależności od kierunku . U mnie pomogło przelutowanie sterownika.

Jar rozebrałeś sterownik drzwi? U mnie ma formę czarnej skrzynki zalanej takim silikonopodobnym klejem. Zacząłem to wydłubywać ale wciąż nie mogę wydobyć płytki ze środka. Ostatecznie zastanawiam się nad rozcięciem obudowy na 2 części.
  • #9 19455365
    flgmnft
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Walczę z tymi drzwiami od jakiegoś czasu. Temat w sumie ładnie opisany, ale brakuje jednego. Opisu gdzie znajduje się sam siłownik który dociąga drzwi. U mnie, właściwie to u brata w samochodzie z tym jest problem. Jest to ten siłownik z wtyczką 4 pinowa. A znajduje się w słupku B w okolicy zwijacza pasa przedniego. Troche się naszukalismy. Ale mamy winowajcę. Trzeba go prostu wymienić, zawiesiły się szczotki silnika. Narazie działa, ale pewnie tylko na razie. Może dla kogoś jest to oczywiste, ale jak widać nie dla wszystkich.
    Silnik dociagajacy drzwi w zasadzie po konstrukcji wynika że pracuje w jednym kierunku, podobnie jak silnik wycieraczek przednich. W środku jest krzywka nic nam nie da jak puścimy go w drugą stronę.
    Tak podsumowując. Silnik przy klamce tylko umożliwa otwarcie drzwi, silnik jazdy otwiera je i zamyka od krańcówki do krańcówki, silnik w słupku obok zwijacza dociąga nam drzwi po zamknięciu. Oprócz tego w zamku drzwi jest krańcówka która jest rozwarta gdy zamek jest odblokowany. No i czujniki położenia siłownika centralnego zamka jak i sam siłownik
  • #10 19757488
    dawid8310121
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Problem jest taki nie działa dociąganie drzwi kierowcy wszystko sprawdzone tak jakby był brak sygnału po zamknięciu drzwi do sterownika żeby dociągnął drzwi błąd przerwa lub zwarcie do plusa bsi stały co może być winne tego zamieszania z góry dziękuję .
  • #11 19757925
    flgmnft
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    dawid8310121 napisał:
    Problem jest taki nie działa dociąganie drzwi kierowcy wszystko sprawdzone tak jakby był brak sygnału po zamknięciu drzwi do sterownika żeby dociągnął drzwi błąd przerwa lub zwarcie do plusa bsi stały co może być winne tego zamieszania z góry dziękuję .

Na 99% ten sam problem co u mnie, bardziej u Brata bo to jego samochód. Wyczyszczenie komutatora w silniczku pomogło na pół roku. Problem rozwiązuje wymiana na nowy. Ale Brat ciągle coś kombinuje bo nowy w ASO to ok 500 PLN.
  • #12 20043126
    dawid8310121
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Problem rozwiązany wymiana mechanizmu dociagu drzwi
  • #13 20310161
    wida5
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    dawid8310121 napisał:
    Problem rozwiązany wymiana mechanizmu dociagu drzwi

Witam. Możesz dokładniej opisać co wymieniłeś i jak wyciągnąć ten rygiel, bo mam identyczny problem
  • #15 20315626
    wida5
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    dawid8310121 napisał:
    Witam wystarczy rozebrac z tyłu boczek otkrecic Rygiel trzeba wypiąć kostkę no i mocowanie pasa żeby Rygiel wyszedł zakładasz drugi i po problemie prosta robota

Dodano po 2 [minuty]:

https://allegro.pl/oferta/rygiel-zamka-drzwi-prawy-peugeot-1007-9660027880-12868848355

Dzięki. Dzisiaj wymieniłem rygiel, i wszystko działa jak powinno, czyli ten błąd rygla był spowodowany płytką w ryglu która jest zalakowana i nie ma do niej dostępu. Temat zamykam.
  • #16 20909630
    123zjawa
    Poziom 1  
    Witam mój syn ma ten sam problem z przesuwem drzwi błąd jest mianowicie short circuit motor. Prawe drzwi jeśli się otwiera mechanicznie silnik wspomaga wciąganie linek zaś w lewych drzwiach linka jedna jest naciągnięta druga staje się luźna. Mam sugestie związaną z sensorem hala za silnikiem w momencie kiedy następuje jakiekolwiek ruch wirnika uruchamia się napięcie wspomagające tak jest w przypadku prawych drzwi w lewych tego brak bo procesor sterujący bada obciążenie silnika jeśli jest za duże odcina zasilanie i tak prawe drzwi od 13A do 16A lewe w momencie przesuwu bo zatrzymują się około 10cm od przodu ok 30A bezpiecznik 40A. Moduł zamieniony od innego taka sama reakcja, sterowanie w drzwiach sprawne. Ktoś miał podobne przypadki
  • #17 21297833
    dawidwareluk15
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z prawymi drzwiami, a mianowicie urwała mi się linka od przesuwu drzwi. Czy linkę trzeba zakupić nową, czy jest możliwość jakoś naprawy? Czy orientuje się może ktoś, kto mógłby mi naprawić drzwi w Peugeot 1007, gdyż też mam problem z ich otwieraniem i zamykaniem?
  • #18 21298088
    mcg1821
    Poziom 2  
    Witam, można to naprawić, dorabiając linki. Najlepiej kupić linki oblane nylonem ze stali nierdzewnej. Natomiast montaż linek do silnika przeprowadzamy na zamkniętych drzwiach.
  • #19 21376709
    arch_x
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Nadpiszę się w temacie, ponieważ dotyczy to tematu jak powyżej i trzeba uzupełnić wcześniejsze informacje dotyczące modułu rygla drzwi lewych. Jak napisano wcześniej dostajemy się do rygla demontując plastikowy boczek ze słupka i odkręcając mechanizm pasa bezpieczeństwa. Rygiel odkręcamy: dwie śruby TORX i wyciągamy go dołem.

Poprawiony schemat modułu rygla lewego ( po stronie kierowcy) wersja europejska:
    Schemat elektryczny modułu rygla drzwi lewych z zaznaczonymi elementami.
    Numer złącz i kolory przewodów:
    1. Pomarańczowy
    2. Żółto-zielony
    3. Biały
    4. Fioletowy

Działanie modułu rygla drzwi lewych:
    Silnik M1 wykonuje obroty tylko w jedną stronę i są tylko dwa stany położenia kabłąka: zamknięty i otwarty. Włącznik S2 jest w stanie rozwartym zarówno w położeniu zamknięty jak i otwarty. Zwarty jest tylko w trakcie samego ruchu zamykania lub otwierania. Moduł niestety jest w części elektrycznej przekaźnika i włączników S1 i S2, zalany żywicą i nie jest możliwe dostanie się do nich aby je wymienić czy naprawić. Dostęp jest tylko do zębatek mechanizmów i silniczka - po zdjęciu plastikowej osłony. Stąd uszkodzenie w obrębie przekaźnika czy styków S1 i S2 to tylko wymiana całego modułu. Styk S1 informuje komputer o tym, czy drzwi są odryglowane czy zaryglowane. Stan S1 to zwarty gdy drzwi są otwarte i rozwarty gdy drzwi są zamknięte, Stąd też, gdy ten styk jest zaśniedziały czy uszkodzony, to stan występuje jako rozwarty, czyli komputer odczytuje to jako drzwi zamknięte, zaryglowane i wtedy komputer nie dopuści ani do zamykania ani do otwierania drzwi, Tylko pozostaje szarpanie się z drzwiami ręcznie. Dioda D2 pełni funkcję zabezpieczenia przed przepięciami, natomiast dioda D1 zabezpiecza przed zwrotnym przepływem prądu do sterownika podczas włączenia przekaźnika.

Moduł rygla czy jest sprawny, sprawdzamy następująco:
    1. Podajemy -12V(czyli tzw masę) na styk 2 (żółto-zielony)
    2. Podajemy +12V na styk 4 (fioletowy)
    3. Zwieramy na 1 sekundę styk 3 (biały) z stykiem 4 (fioletowy)
    4. Po każdym zwarciu na 1 sek styków 3 i 4, kabłąk powinien się przemieścić 1 raz w kolejną w skrajną pozycję, z zamkniętej w otwartą i odwrotnie.
    5. Podczas ruchu kabłąka, omomierzem sprawdzamy styk S1 na złączach 1 i 2 modułu rygla. Styk jest rozwarty tylko wtedy gdy kabłąk rygla jest dociągnięty w pozycji zamknięte. Podczas końca ruchu otwierania jak i w samej pozycji otwarte S1 musi być zwarty.

Podłączenia testowe do styków modułu, można wykonać bezpiecznie małymi krokodylkami zakończonymi przewodem. Trzeba uważać podczas sprawdzania, aby wskutek pośpiechu nie uszkodzić styku S1, ponieważ nie ma praktycznie możliwości jego naprawy - gdyby był sprawny.
    Mechanizm zamykania drzwi w tym samochodzie podczas naprawy sprawia naprawiającym sporo kłopotów, a ponieważ udało mi się wczoraj pomóc w naprawie tego mechanizmu to niniejszym dzielę się wiedzą. Teraz, chyba sprawdzenie modułu rygla domykania, pozwoli szybko sprawdzić, czy tam jest przyczyna i jeżeli jest uszkodzony w części elektrycznej to tylko wymiana. Dostęp jest tylko do silniczka i kółek zębatych i te elementy można próbować naprawiać, natomiast gdy uszkodzona jest dioda D1, przekaźnik lub styi S1 lub S2 to tylko wymiana na inny sprawny.
  • #20 21909719
    HeptaRoute
    Poziom 1  
    Witam. Choinka na desce rozdzielczej po wymianie przekaźników od sterownika drzwi, sterownik drzwi, który jest pod siedzeniem kierowcy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnostyki elektrycznych drzwi przesuwnych w Peugeot 1007: sprawdzania, czy usterka leży w samych drzwiach, mechanizmie przesuwu pod fotelami, silniku dociągu, rygielku lub sterowniku. Opisano objawy typu brak inicjalizacji, błędy „left door error”, „short circuit motor”, brak zasilania silnika, ciche grzechotanie przy klamce oraz sytuację, gdy drzwi dają się otworzyć i zamknąć ręcznie, ale nie pracują automatycznie. Ustalono, że siłownik/silnik przesuwu znajduje się pod tylną kanapą, pod wykładziną przy fotelu kierowcy lub pasażera, a dostęp wymaga demontażu fotela i tapicerki. Wskazano trzy główne elementy wykonawcze: siłownik klamki, siłownik domykania oraz główny silnik przesuwu sterowany przez moduł drzwi/BSI z przełączaniem polaryzacji. W praktyce diagnoza obejmuje podanie 12 V bezpośrednio na silnik, sprawdzenie przekaźników w sterowniku, pomiar zasilania na kablach oraz kontrolę stanu szczotek, komutatora i ewentualnie rotora silnika. W kilku przypadkach przyczyną okazał się uszkodzony sterownik pod siedzeniem kierowcy, zimne luty/przekaźniki w module, zużyty silnik dociągu lub uszkodzony rygiel drzwi z zalaną płytką elektroniczną. Wskazano też, że naprawa może polegać na przelutowaniu przekaźników, wymianie mechanizmu dociągu, wymianie rygla albo dorobieniu linek przesuwu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA