logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Star LC-20 - drukarka nie drukuje po długim czasie nieużywania, co robić?

korneliuszo 31 Sie 2005 19:49 1641 10
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1781968
    shadow125
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    zacznijmy od tego czy ja wyczysciles, czujniki itp
    i czy kabel masz sprawny
    i czy przy wysłaniu czegos do drukarki jest jakakolwiek reakcja

najprosciej odpalic system w DOS /win98/ i nacisnij PrintScreen
    jesli nie działa to na plytce obok gniazda lpt jest scalak ucy (nie pamietam typu) mozesz go podmienic kosztuje pewnie grosze
  • REKLAMA
  • #3 1783934
    korneliuszo
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Ok zaczynam.
    Mam jeszcze inną drukarkę (LexmarkZ31), która chodzi bezproblemowo (gdy nie skończy się tusz).
    Wykorzystałem ten sam kabel i komputer i nic. :cry:
    Może spróbóję z tym układem

Dodano po 56 [minuty]:

No jest tam kostka 74ls05 tylko nie rozumiem po co ją wymieniać jak wcześniej działało.
    Co do przycisku PrintScreen w dosie to się zgadzam, lecz pod Windowsem jest inaczej sam przycisk kopiuje całązawartość ekranu do schowka,
    a z Alt'em koiuje tylko aktualne okno.
  • REKLAMA
  • #4 1786823
    korneliuszo
    Poziom 17  
    No wymieniłem i nic. :cry:
    Wkładam wtyczkę kabla równoległego do drukarki i iskierka. :!:
    Coś błysło.
    Mój port jest sprawny bo Lexmark mi nadal chodzi.

Żadnej reakcji nie było oprócz przesuwania kartki podczas szuknia drukarki pod linuxa podobnego jak przy starcie drukarki z papierem (czyżby restart urządzenia :?:).
  • REKLAMA
  • #5 1802647
    jakubpl
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam miałem podobny problem z tą drukarką . U mnie pomoglo zastosowanie przewodu jednokierunkowego w sumie chyba nie do zdobycia w sklepie . Ja go znalazlem na jakim targu staroci . Gdy podlączylem przewod dwukierunkowy drukarka STOP . A po podłaczeniu starego przewodu wszystko jest ok . Niewiem jaka jest tego przyczyna moze cos w komunikacji 2kierunkowej blokuje. Mozesz sprobowac bo umnie to pomoglo. Zawsze możesz odszukac schemat kabla i z nowego zrobic stary :) pzdr Jakub
  • #6 1802999
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    a w biosie spp (albo standard paralell port) jest ?? - jak jest to ustawić
  • #7 1805087
    korneliuszo
    Poziom 17  
    SPP ustawione.
    No ale ciekawi mnie ten kabel.

No mówiąc szczerze ten stary wysłużonykabel z którym ta drukarka pracowała został rozlutowany. :cry:

No jakubpl mógłbyś tu umieścić sposób wykonania (czyli co z czym połączyć) lub fotkę z dwoma wtyczkami żeby było widać kable.
  • Pomocny post
    #8 1816024
    jakubpl
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kabel kabel poszukam w necie to na PW link przesle. Jeszcze jedna uwaga odnośnie takich drukarek miałem drukarke z podobna dolegliwoscia lecz byl to LC24-10 w sumie podobna (troche wiecej igielek :) ). W sumie padl tam eeprom ale dostalem bin z epromem i jaki bylem szczesliwy jak drukarka ruszyla w trybie testu serwisowego ale po podlaczeniu okazalo sie ze klapa. Jakies bledy sa chyba w zawartosci bina bo jedna linike drukuje i stopa robi . Jest to wsad z polska czcionka (sprawdz moje posty ) ale nie chodzi . Mam wsad niemiecki i drukareczka az milo . Moze jest to wina epromu w drukarce. To co moge na dzisiaj tobie pomoc to przeslac wsad do LC-20 do eproma w wersi niemieckiej w sumie przy windzie nie mo to znaczenia jest to potrzebne do znaków w dosie. Postaraj sie o eprom 27c512 ( skad ze sklepu albo stare leciwe plyty 286 na ktorych jest bios 27c512 w sumie jakies 98 % takich płyt :D ) albo sprobuj skasowac swoj jak ma "okienko" . Jak bedziesz na to reflektowal to ściągne zawartosc eproma i podam go .
    pzdr
  • #10 1841163
    korneliuszo
    Poziom 17  
    No to kabel będzie napewno.
    Pamiętam że miał taką blaszkę podłączoną do masy a ten co używam nie ma tego.
    Chyba sam go skonstruuję na podstawie manuala i rozkładu pinów w porcie.
    Jak mi się uda to go umieszczę.
  • #11 1849148
    korneliuszo
    Poziom 17  
    No kabel jest ten sam. :!:
    Zwarłem masę lecz nie pomogło.
    Tylko coś z gnazdem było nie tak.
    Zauważyłem to jak poruszyłem kablem.
    Małem take samo złącze w domu więc zrobiłem użytek.

A ojciec mi coś mówił o tym złączu.
    No to zamykam post.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Star LC-20 po długim czasie nieużywania nie drukuje mimo przechodzenia testów mechanizmu. Sprawdzono kable i porty, w tym kabel równoległy oraz port LPT, które działają poprawnie z inną drukarką Lexmark Z31. Wymiana układu scalonego 74LS05 na płycie drukarki nie przyniosła efektu. Zauważono iskrzenie przy podłączaniu kabla, co może wskazywać na problem z gniazdem lub połączeniami. Sugerowano użycie przewodu jednokierunkowego zamiast dwukierunkowego, co w jednym przypadku rozwiązało problem komunikacji. Ustawienia BIOS-u portu równoległego (SPP) zostały potwierdzone jako poprawne. Pojawiła się hipoteza uszkodzenia pamięci EPROM, co może powodować błędy w drukowaniu, zwłaszcza w trybie testu serwisowego. Proponowano wymianę EPROM-u na wersję elektrycznie kasowalną (np. 27C512) z odpowiednim wsadem, co może przywrócić funkcjonalność. Ostatecznie problem okazał się związany z uszkodzonym gniazdem kabla, które po wymianie rozwiązało problem drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA