logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark Z12, nie drukuje, nabój jeździ po kartce.

Proxy7 22 Sty 2008 19:50 1670 7
REKLAMA
  • #1 4723468
    Proxy7
    Poziom 2  
    Kupiłem ostatnio zasilacz do mojej starej drukarki bo poprzedni sie sfajczył.Wszystko ok, włącza się , Windows rozpoznaje itd. Natomiast nie drukuje. Sprawdzałem 3 tusze. Jeden strary(kolorowy) i dwa nowe(czarny i kolorowy), choć nie do końca bo mają po 4, 5 lat - ale były fabrycznie zapakowane.

Jak chce coś wydrukować, choćby stronę do skalibrowania naboju, to wszystko się ładnie zaczyna, nabój sobie jezdzi po kartce ale nic nie drukuje!
    Czy to może być wina wyschnięteg tuszu?(no niby stare ale fabrycznie zamkniete)
    A może problem leży gdzie indziej?
    Ktoś pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 4723487
    cwynu
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    sprawdź styki za kasetami ewentualnie wyczyść ... a co do tuszy to przetrzyj głowice chusteczką nasączoną alkoholem i zobaczy czy plami
  • REKLAMA
  • #3 4723615
    Proxy7
    Poziom 2  
    Styki wyczyszczone, tusze ok, tylko sobie łape wyświniłem ;)

problem nadal istnieje, podczas drukowania wychodzi biala kartka...
  • REKLAMA
  • #4 4723689
    cwynu
    Poziom 13  
    może to być wina sterownika ... nie wiem czy ta drukarka ma test sama z siebie ... możesz przytrzymać guzik to może coś wydrukuje ... a co do rąk to polecam proszek do prania bo ten syf ciężko schodzi
  • REKLAMA
  • #5 4723843
    zenon11
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    sprawdz taśme łącząca wózek z płytą
  • #6 4723991
    Proxy7
    Poziom 2  
    pasek już wcześniej sprawdzałem. wóżek "jeździ" więc to nie tutaj problem

sterowniki najnowsze

z tego co wiem, nie ma takich funkcji jak samoczynny test....

ehhh chyba wywale ten kawał złomu...:/ tylko szkoda kasy na zasilacz
  • #7 4724031
    cwynu
    Poziom 13  
    może ci się coś spalić w drukarze przy okazji zasilacza
  • #8 4724053
    Proxy7
    Poziom 2  
    zasilacz nie był podłączony do drukarki jak sie zjarał....tylko po ZIPa :p ot tak byłem mały i głupi, uważałem ze jak wtyczka pasuje to bedzie hulało, no i nie hulało tylko śmierdziało :p

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drukarkę Lexmark Z12, która po wymianie zasilacza włącza się i jest rozpoznawana przez system Windows, lecz nie drukuje – podczas próby drukowania nabój porusza się po kartce, ale nie nanoszony jest żaden obraz. Sprawdzono trzy tusze, w tym dwa nowe, fabrycznie zamknięte, choć przeterminowane. Proponowano czyszczenie styków za kasetami oraz głowicy alkoholem, sprawdzenie taśmy łączącej wózek z płytą, a także aktualizację sterowników, które są najnowsze. Wózek porusza się prawidłowo, a drukarka nie posiada funkcji samodzielnego testu. Podejrzewano uszkodzenie sprzętowe, możliwe spalenie elementów drukarki przy wcześniejszym uszkodzeniu zasilacza, jednak zasilacz nie był podłączony do drukarki podczas awarii. Problem najprawdopodobniej leży w wyschnięciu tuszu lub uszkodzeniu mechanizmu drukującego, gdyż drukarka wykonuje ruchy, ale nie nanosząc obrazu na papier.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA