logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakiej firmy matryce mają najlepsze kolory i odświeżanie?

mahcin 18 Lis 2018 09:59 741 3
REKLAMA
  • #1 17567177
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witajcie,
    Ja z działu obok ;-)
    Nie zajmuję się na co dzień wymianą matryc, dlatego pytanie do specjalistów: Jakiej firmy generalnie matryce są najlepszej jakości odnośnie wyświetlania kolorów i odświerzania?
    Nie chodzi mi o żadne technologie TN/IPS... bo wiadomo że tam będą różnice, ale tak samo matryca TN x firmy nie będzie równa TN y firmy, IPS tak samo... chodzi mi więc o ogół, kiedyś jak się tym zajmowałem, szkło szkłu było nie równe, zapewne to się nie zmieniło, ale za mało przerobiłem żeby wnioski wyciągnąć, wydaje mi się że LG PHILIPS to dobry cel szkła. Czy ktoś może ogólnie się wypowiedzieć?

Mój laptop (na wypasie) ma kiepskie kolorki, chcę mu kupić lepszą matrycę, do mojej pracy będzie to IPS, ale mam potrzebę zagłębić się w temat, która to firma produkuje porządnie. Tak, tak, złącza, LED vs świetlówki, podejdzie nie podejdzie... wszystko jasne ;-), potrzebne tylko info j.w.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17567186
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    To chociaż wiesz na jakie złącze szukasz matrycy?
    Trzeba poszukać opinii w necie bo tak to mało wątpliwe że ci ktoś coś powie o szukaj takiej firmy bo tak to nie działa. Dana firma robi różniaste jakościowo matryce.
  • REKLAMA
  • #3 17567199
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    enhanced napisał:
    To chociaż wiesz na jakie złącze szukasz matrycy?
    Trzeba poszukać opinii w necie bo tak to mało wątpliwe że ci ktoś coś powie o szukaj takiej firmy bo tak to nie działa. Dana firma robi różniaste jakościowo matryce.

Złącze nie istotne jak napisałem, chodzi mi o ogół.
    Myślę, że muszę się rozpisać: ogół dlatego, ponieważ jak coś naprawdę mnie zainteresuje, a będzie warte tego i nie będzie odpowiednika mojego rodzaju, przerobię, czy to złącze, czy technologia LED... tak, żeby wyjście płyty podawało prawidłowy sygnał na matrycę i podświetlenie działało. Dlatego szukam tylko i wyłącznie tego info. Nie pisałem szczegółów by pominąć nie potrzebne rozmowy "że się nie uda" itp itd ;-)

Opinii w necie w sumie tyle co nic, nie chodzi mi o producentów gotowych monitorów czy laptopów, bo kto wie co tam wewnątrz siedzi? Chodzi mi o same fizyczne szkła.
  • #4 17567215
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Myśle że auoptronics robi dobre matryce - oczywiście trzeba wiedzieć odpowiedni model.
    LG też swego czasu miało niezłe matryce.

Popatrz na recenzje laptopów i się sporo dowiesz co tam teraz jest w miarę dobrego.
REKLAMA